درمان ورم معده در طب سنتی

درمان ورم معده در طب سنتی

در این مقاله از مجله علمی داروکده به بررسی ورم معده از دیدگاه طب سنتی خواهیم پرداخت و درمان ورم معده در طب سنتی را توضیح خواهیم داد.

دکتر الهام محمدخانلو

نویسنده: دکتر الهام محمدخانلو

تحریریه داروکده

آخرین به روزرسانی:

06 بهمن 1403

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

darukade
darukade
darukade

06 بهمن 1403

3K

eye icon

درمان ورم معده در طب سنتی

یکی از اعضای اصلی و مهم بدن معده است که صحت عملکرد سایر اعضا نیز به عملکرد درست این عضو بستگی زیادی دارد. معده جایگاه اصلی شروع هضم و گوارش در بدن است که اختلال عملکرد آن به دلیل سیستم عصبی زیادی که دارد می‌تواند آزاردهنده باشد. ورم معده یکی از عارضه‌هایی است که می‌تواند متوجه معده شده و با علائمی مانند سوزش، درد، تب، بی‌اشتهایی، تهوع و اسفراغ بروز پیدا کند. طب سنتی با توجه به علل مسبب ورم معده، تقسیم‌بندی‌های متفاوتی برای این عارضه در نظر گرفته است. متناسب با نوع ورم در طب سنتی درمان‌های رافع آن نیز متفاوت خواهد بود. در این مقاله به بررسی درمان ورم معده در طب سنتی پرداخته و علل و انواع ورم معده در طب سنتی را نیز مرور خواهیم کرد. 

آنچه در این مقاله خواهیم خواند:

  • ورم معده چیست
  • ورم معده در طب سنتی
  • عکس ورم معده در آندوسکوپی
  • علت ورم معده در طب سنتی
  • علائم ورم معده در طب سنتی
  • درمان ورم معده در طب سنتی 
  • ورم معده چه مدت طول می کشد
  • چطور ورم معده را درمان کنیم
  • درمان سریع ورم معده
  • اسم قرص ورم معده
  • درمان نفخ و ورم معده در طب سنتی
  • درمان خانگی ورم معده و آروغ زدن
  • درمان قطعی ورم معده در طب سنتی
  • بهترین قرص برای ورم معده
  • چه چیزهای برای ورم معده ضرر دارد
  • چه داروی گیاهی برای ورم معده مفید است

مدت زمان لازم برای مطالعه: 10 دقیقه

 

ویرایش و نظارت علمی:

دکتر روجا رحیمی، متخصص داروسازی سنتی، استاد دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران

رییس مرکز رشد طب و داروسازی سنتی و فرآورده های طبیعی

 

ورم معده چیست

طبق تعریف طب نوین، برخی ورم معده را گاستریت تعریف می‌کنند. این درحالی است که ورم معده در طب سنتی می‌تواند حالت‌هایی خارج از محدوده تعریفی گاستریت را نیز شامل شود. در واقع گاستریت به التهاب لایه داخلی معده، که به آن غشای مخاطی معده گفته می‌شود، اطلاق می‌شود. این وضعیت می‌تواند به دو شکل اصلی بروز پیدا کند: گاستریت حاد و گاستریت مزمن.

 

انواع گاستریت

- گاستریت حاد

گاستریت حاد یک التهاب ناگهانی است که می‌تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، از جمله:

  • عفونت‌ها: به ویژه به دلیل باکتری هلیکوباکتر پیلوری که با زخم معده مرتبط است.
  • داروها: در برخی موارد مانند حساس بودن دستگاه گوارش فرد یا استفاده مزمن از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) می‌تواند به لایه داخلی معده آسیب برساند.
  • مصرف الکل: نوشیدن زیاد الکل می‌تواند باعث تحریک غشای مخاطی معده شود.
  • استرس: استرس فیزیکی ناشی از بیماری شدید یا جراحت می‌تواند منجر به گاستریت حاد شود.
     

- گاستریت مزمن

گاستریت مزمن به تدریج پیشرفت کرده و ممکن است برای سال‌ها ادامه یابد. معمولاً به دو نوع تقسیم می‌شود:

  • گاستریت آتروفیک: شامل از دست دادن سلول‌های مخاطی معده است و معمولاً با اختلالات خودایمنی همراه است.
  • گاستریت غیرآتروفیک: معمولاً به عفونت‌ها یا محرک‌های مداوم مرتبط است.
     

علل

علل گاستریت متنوع است و شامل موارد زیر می‌شود:

عفونت‌های باکتریایی، به ویژه هلیکوباکتر پیلوری، عفونت‌های ویروسی و برخی عفونت‌های انگلی، داروهایی مانند NSAIDsو کورتیکواستروئیدها، مصرف الکل که می‌تواند منجر به تحریک و التهاب شود. اختلالات خودایمنی که در آن سیستم ایمنی بدن به لایه داخلی معده حمله می‌کند.
 

علائم

علائم گاستریت ممکن است متفاوت باشد، اما معمولاً شامل موارد زیر است:

  • درد یا ناراحتی در ناحیه فوقانی شکم
  • تهوع و استفراغ
  • کاهش اشتها
  • نفخ و سوء هاضمه

 در موارد شدید، گاستریت می‌تواند منجر به عوارضی مانند زخم معده یا افزایش خطر ابتلا به سرطان معده شود.
 

تشخیص و درمان

تشخیص معمولاً شامل ترکیبی از گرفتن تاریخچه بیمار، معاینه فیزیکی و آزمایش‌های تشخیصی مانند آندوسکوپی یا مطالعات تصویربرداری برای ارزیابی غشای مخاطی معده است. درمان بر رفع علت زمینه‌ای متمرکز است که ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • آنتی‌بیوتیک‌ها برای درمان عفونت‌های باکتریایی
  • مهارکننده‌های پمپ پروتون یا آنتی‌اسیدها برای کاهش اسید معده
  • تغییرات در سبک زندگی، مانند اصلاح رژیم غذایی و کاهش مصرف الکل

در مجموع، گاستریت یک وضعیت شایع است که نشان‌دهنده التهاب غشای داخلی معده است و علل و گزینه‌های درمانی مختلفی دارد که بسته به نوع و شدت آن تعیین می‌شود.

ورم معده در طب سنتی

ورم معده در طب سنتی به انواع مختلفی تقسیم می‌شود و بسته به نوع آن علت و علائم و درمان متفاوتی برای آن در نظر گرفته می‌شود. به طور کلی ورم معده به چهار نوع اصلی ورم معده با غلبه دم، ورم معده با غلبه صفرا، ورم معده با غلبه بلغم، ورم معده با غلبه سودا تقسیم می‌شود. البته در قدیم نوعی از ورم معده را که در آن چرک به وجود می‌آمد و اين چرك تا دهن نیز می‌آمد و آن را نوع سختی از ورم معده طلقی می‌کردند. احتمال بهبودی برای این نوع از ورم معده را پایین می‌شمردند که با توجه به داروهای کنونی و آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توان انواع سختی از عفونت‌ها را تا حد زیادی بهبود بخشید. برای تشخیص ورم معده از دیدگاه طب سنتی، باید نزد پزشک متخصص طب سنتی مراجعه کرده و جهت دریافت درمان مناسب مشورت بگیرید.

 

عکس ورم معده در آندوسکوپی

علت ورم معده در طب سنتی

در طب سنتی چهار حالت برای ورم معده در نظر گرفته شده است. سوداوی، دموی، صفراوی، بلغمی. از دلایل رایج برای چنین بیماری‌هایی معمولا ازدیاد مصرف برخی از مواد غذایی می‌تواند باشد و نیز هضم ضعیف غذا به دلیل ضعیف شدن معده که خود این ضعف معده میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. برای مثال برخی مواد غذایی مضعف معده هستند و خوردن آن‌ها باعث ایجاد ضعف در معده می‌شود. برخی از افراد به صورت ژنتیکی معده ضعیفی دارند و مستعد ایجاد علائم ضعف معده و هضم ضعیف هستند. عدم رعایت اصول صحیح غذا خوردن نیز می‌تواند باعث ایجاد ضعف در معده شود. مثلا درهم‌خوری‌ها، خوردن آب و مایعات در بین و قبل و بعد غذا خصوصا برای افراد دموی و بلغمی، عدم رعایت فاصله زمانی مناسب بین خوردن غذا و دراز کشیدن یا حمام رفتن و یا ورزش کردن و حرکات شدید. همه این موارد از عواملی می‌توانند باشند که باعث ایجاد ضعف در معده و به تبع آن ضعف در هضم و مشکلات بعدی ناشی از آن می‌شوند. افراد باید شناخت صحیحی از مزاج خود داشته و از خوردن بیش از حد غذاهایی که موجب ایجاد یا تشدید برخی از علائم در بدنشان می‌شود، پرهیز نمایند. 

در کنار موارد گفته شده، مصرف برخی داروها می‌توانند باعث بروز ضعف در معده شوند. 

علاوه بر این، گاهی اوقات علت ورم معده می‌تواند به دلیل ضعف یا اختلال عملکرد یکی دیگر از اندام‌های بدن مانند کبد باشد که ضعف عملکرد آن اندام، عملکرد صحیح معده را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. 

علائم ورم معده در طب سنتی

علامت ورم دموی و صفراوی این است كه معده درد می‌كند و دچار التهاب و سوزش می‌شود. یکی دیگر از علامت‌ها می‌تواند بروز تب باشد. در این نوع از ورم‌ها تشنگى شديد و حالت تهوع و استفراغ و بی‌اشتهایی دیده می‌شود. رنگ زبان و دهان به سمت قرمزی و زردی تغییر پیدا می‌کند و دست و پاها سردتر هستند. معمولا احساس سنگینی و قرمزی بیشتر در حالت دموی دیده شده و احساس سوزش و عطش و زردی در ورم صفراوی دیده می‌شود. این التهاب می‌تواند در قسمت‌های مختلف معده دیده شود. در صورتی که در تمام قسمت‌های معده این عارضه‌ها دیده شود، درمان سخت‌تر می‌گردد. متناسب با محل درگیری و وسعت آن تصمیم‌گیری برای درمان متفاوت خواهد بود. 

نوع سوم، ورم بلغمی است. در این نوع تب زیاد دیده نمی‌شود و آب از دهان جاری میگردد و هنگام لمس معده، نرمی و شلی ورم معده حس می‌شود. اشتها کم شده و رنگ زبان و صورت به سفیدی مایل می‌شوند. در صورت حالت پف نیز دیده می‌شود. تمام این علامات به علت افزایش و غلبه رطوبت در معده است که هضم و حرکات طبیعی معده را دچار اختلال کرده است. 

نوع چهارم ورم سوداوی است. این نوع ورم در هنگام لمس، سفت‌تر حس می‌شود. افکار پلید و سوء ظن و تغییر رنگ چهره به سیاهی و کبودی و خشکی چشم در این افراد دیده می‌شود. 

درمان ورم معده در طب سنتی

راه‌های درمان ورم معده در طب سنتی به این صورت است که معمولا در نوع گرم ورم، نوعی از حجامت و فصد بر اساس محل و شدت عارضه ممکن است توصیه شود. پس از این عمل استفاده از آب انار ترش و شیرین، قرص طباشير، شربت بنفشه و نيلوفر و آب كاسنى توصیه می‌شود.

برای این قسم از ورم‌های معده داروی ورم معده در طب سنتی می‌تواند شامل انواعی از ضماد نیز باشد؛ مانند ضمادهایی که قوه قبض دارند. بسته به نوع ورم استفاده از ضماد آرد جو و ختمی با گلاب یا آب کاسنی نیز مورد توصیه بوده است. در صورتی که یبوست وجود داشته باشد، برای رفع آن استفاده از فلوس خيارشنبر توصیه شده است. در صورتی که ضعف معده مشاهده شود، اضافه کردن هلیله به همراه فلوس توصیه شده است. در همین راستا برای تعدیل طبع استفاده از ماءالشعیر نیز مورد تجویز قرار می‌گیرد. در مراحل انتهایی بهبودی ورم نوع دموی و صفراوی انواع دیگری از ضمادها مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

در مواردی بعد از عمل پاکسازی بدن و معده، شربت دیناری به فرد داده می‌شود. این شربت از کاسنی, ریوند, افسنطین و بنفشه تشکیل شده است. در واقع این شربت به تنظیم عملکرد کبد کمک کرده و همچنین موجب دفع صفرا و سودای اضافی بدن می‌شود.

اگر بخواهیم در مورد داروی ورم معده در طب سنتی صحبت کنیم، در نوع ورم بلغمی، ابتدا باید بلغم نضج پیدا کند. نضج یکی از اصطلاحاتی است که در صورت مراجعه نزد متخصصان طب سنتی با آن برخورد خواهید داشت. تقریبا نضج را می‌توان اینگونه معنی کرد که نضج قوام خاص و متعادلی است که برای یک ماده در نظر گرفته می‌شود. در غلبه بلغم، برای خلط بلغم نیز منضج‌هایی در نظر گرفته می‌شود تا با استفاده از آن، بتوان قوام خاصی را برای این ماده به وجود آورد تا اضافه آن، آماده دفع شود. 

در مورد ورم معده که نوع آن بلغمی است، استفاده از ماءالاصول توصیه شده است. همچنین برای همین منظور و تقویت معده تریاق اربعه نیز تجویز می‌شود. توجه به این مسئله بسیار اهمیت دارد که مصرف این فراورده‌ها حتما باید به تشخیص پزشک صورت گیرد و متناسب با علت و نیاز بیمار مقدار مصرفی تشخیص داده شود. برای افرادی که دچار معده بلغمی هستند توصیه به استفاده از غذای نخوداب همراه ادویه‌های زیره و دارچین و فلفل در بین وعده‌های غذایی خود کرده‌اند. همچنین استفاده از عرق رازیانه و ماءالعسل برای این افراد می‌تواند مفید باشد. 

از روغن‌هایی که به صورت موضعی برای ورم بلغمی استفاده می‌شود ترکیب بابونه و ناخنک در پایه روغن بادام شیرین است. 

به عنوان داروی ورم معده در طب سنتی در ورم سوداوی توصیه شده است که حتما در ابتدا باید منضج مورد استفاده قرار گیرد و سپس از داروهای دیگر استفاده گردد. متناسب با وضعیت فرد پزشک برای او منضج در نظر گرفته و سپس ممکن است توصیه به استفاده از ضماد بر روی محل خاصی کند. ضمادهای توصیه شده برای این افراد معمولا دارای خاصیت لینت بخشی و تحلیل برندگی هستند و نیز خاصیت قبض. برای مثال شنبلیله، تخم کتان، بابونه، کافشه، افسنتین و زعفران جزو ادویه‌هایی هستند که در موارد نیاز به استفاده از ضماد، بین ادویه‌های ترکیب شده به چشم می‌خورند. 

بعد از عمل نضج، نوشيدن شير شتر با نبات يا گلقند می‌تواند مفيد باشد. 

گفته شده است در مواردی که ورم معده به سمت سخت شدن پیش می‌رود، از ترکیب‌هایی که در خود بیدانجیر دارند، استفاده می‌شود. 

ورم معده چه مدت طول می کشد

مدت زمان ورم معده می‌تواند بسته به این که حاد باشد یا مزمن، به طور قابل توجهی متفاوت باشد.

در صورتی که ورم معده به صورت حاد باشد، معمولاً بهبودی از چند ساعت تا چند روز طول می‌کشد و در بیشتر موارد طی 2 تا 10 روز برطرف می‌شوند. علائم ممکن است با رسیدگی به علت اصلی، مانند پرهیز از محرک‌هایی مانند الکل یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، بهبود یابند.

در ورم معده‌ای که به صورت مزمن در آمده است، روند بهبودی می‌تواند از چند هفته تا چند سال ادامه داشته باشد. این وضعیت ممکن است به مسائلی مانند عفونت‌ها (مثل هلیکوباکتر پیلوری)، اختلالات خودایمنی یا تماس طولانی‌مدت با مواد محرک مرتبط باشد.

از دیدگاه طب سنتی نیز با توجه به محل درگیری، مدت و شدت درگیری، روند درمان می‌تواند از چند هفته تا چند سال ادامه یابد. 

 

چطور ورم معده را درمان کنیم

قدم اول در درمان ورم معده، تشخیص نوع ورم و علت آن است. با برطرف شدن علت و متناسب با نوع ورم می‌توان برای درمان ورم معده تصمیم گرفت. به طور کلی برخی از مواد هستند که مقوی معده محسوب می‌شوند و به عملکرد هضم کمک می‌کنند. مانند انواع جوارش. در واقع جوارش‌ها همانند قرص دایجستیو به دستگاه گوارش کمک می‌کنند تا به صورت بهتری هضم را انجام دهد. جوارش مقوّى‏ معده‏ بوده و تحلیل برنده انواعی از گازهای ناشی از اختلال هضم در بدن هستند. همینطور به عنوان مصلح غذا محسوب می‌شوند. در کنار جوارش‌ها، اطریفل‌ها نیز می‌توانند به تقویت معده کمک کنند.

یکی از مواد غذایی که به عنوان مقوی معده شناخته می‌شود، میوه به است که معمولا رب به برای درمان رفلاکس و یبوست خفیف نیز بعد از غذا توصیه می‌شود. ‏

گلقند و مربای هلیله نیز از جمله ترکیبات مقوی معده محسوب می‌شوند. در کنار موارد گفته شده دارچین، نعناع، میخک، مصطکی از جمله گیاهانی هستند که در تقویت معده و کمک به عملکرد هضم آن، نقش شاخصی دارند.

بسته به نوع ضعفی که در معده اتفاق افتاده است، انواع دیگری از ادویه ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. برای مثال زنجبیل با طبع گرم و خشکی که دارد به تحلیل رطوبات و گازهای ناشی از غلبه بلغم کمک می‌کند. زیره سبز و زیره سیاه نیز علاوه بر نقش بادشکنی و کمک به فرایند هضم، موجب تقویت معده می‌شوند.

یکی از مواد غذایی معروف برای تعدیل طبع و کمک به تقویت معده، لیمو است. لیمو ترش با طبع سرد و خشکی که دارد موجب تعدیل میزان صفرا در بدن می‌شود و باعث کاهش التهابات معده می‌گردد. بسیاری از موادی که در بدن نیاز به پاکسازی دارند با مصرف لیمو ترش پاکسازی می‌شوند. با این حال باید در مورد مصرف این ماده غذایی در افرادی که معده حساس به مواد ترش دارند، به خصوص با شکم خالی احتیاط مصرف را رعایت کرد و توصیه کرد که لیمو ترش را همراه عسل مصرف نمایند.  

در افرادی که معده ضعیف دارند نباید چیزهای بسیار ترش یا تند مصرف شود مانند ترشی‌ها. همینطور نباید مواد غذایی دیر هضم و غلیظ مانند حلیم، شیربرنج و کله پاچه و مواد غذایی بسیار چرب و فست فود مورد مصرف قرار گیرد. آب سرد نیز می‌تواند مضعف معده باشد به خصوص اگر بعد از غذا مورد استفاده قرار گیرد. 

در مصرف تمامی این موارد باید این را در نظر داشت که با توجه به نوع ورم معده، برخی از این فراورده‌ها و غذاها برای برخی مفید و برای برخی موجب تشدید شرایط می‌شوند. به عنوان مثال برای فردی که ورم معده او از نوع صفراوی است و غلبه گرمی و خشکی در او دیده می‌شود، با فردی که در معده او غلبه بلغم یعنی سردی و تری وجود دارد، درمان و غذاهای متفاوتی در نظر گرفته خواهد شد.

درمان سریع ورم معده

با توجه به نوع ورم در درجه اول استفاده از ادویه‌ها و مواد غذایی که موجب تشدید شرایط می‌شود، باید بسیار کم و به تدریج متوقف شود. مثلا در نوع دموی و صفراوی استفاده از ادویه‌هایی که طبع گرم دارند توصیه نمی‌شود. در عوض ادویه‌هایی که طبع سرد دارند و حالت التیام بخشی دارند، بیشتر مورد توصیه قرار می‌گیرد. برای مثال استفاده از هلیله، شربت ختمی، بنفشه، استفاده از عرق کاسنی برای این افراد می‌تواند کمک کننده باشد. یکی از موارد نیز استفاده از ماءالشعیر است. باید به این نکته توجه داشت که بهتر است جهت نتیجه‌گیری صحیح و اصولی پس از ویزیت پزشک متخصص طب سنتی، برای روند درمان تصمیم‌گیری کرد. با توجه به اینکه مدت و شدت و محل ورم معده در روند تصمیم‌گیری برای درمان اثرگذار است، بهتر است تصمیم در این مورد پس از مشورت با پزشک صورت گیرد. برای موارد ساده می‌توان از زیره سبز و یا نعناع جهت رفع دل‌درد و آروغ کمک گرفت. همینطور در صورت نداشتن زخم گوارشی و عدم استفاده از داروی خاص می‌توان از زنجبیل برای رفع غلبه سردی بر معده کمک گرفت. 

 

اسم قرص ورم معده

در طب نوین با توجه به نوع ورم ممکن است داروهای مربوط به سیستم عصبی، آنتی‌بیوتیک، آنتی‌اسید و تقویت‌کننده هضم مورد تجویز قرار بگیرند. برای آشنایی با اسم قرص ورم معده شما می‌توانید مقاله قرص دایجستیو برای ورم معده " ترجمه و تالیف خانم دکتر افروز محمدقلی بیکی مورد مطالعه قرار دهید. 

درمان نفخ و ورم معده در طب سنتی

جهت رفع نفخ در طب سنتی عموما از داروهایی که خاصیت بادشکن دارند، استفاده می‌شود. مثلا داروهایی که دارای زیره یا نعناع هستند، در این زمینه کمک کننده هستند. علاوه بر این ممکن است ورم و نفخ معده به علت بلغم در معده اتفاق بیفتد که در این مورد یکی از داروهایی که استفاده می‌شود، دوای بلغم است. در صورتی که صفرا علت ورم معده باشد از شربت‌های حاوی انار مانند شربت انار باریج و یا شربت‌هایی که زرشک دارند مانند شربت انبرباریس می‌توان استفاده کرد. در کنار موارد گفته شده، در صورتی که نیاز به پاک سازی بدن وجود داشته باشد برخی از جوشانده‌ها و منضج‌ها مورد تجویز قرار می‌گیرد مانند منضج بلغم یا منضج سودا. برای تشخیص دقیق و درمان موثر‌ در این زمینه حتما باید با پزشک متخصص طب سنتی مشورت لازم صورت گیرد. 

 

درمان خانگی ورم معده و آروغ زدن

گرین کارمین محصولی از شرکت باریج اسانس بوده که حاوی انیسون، زیره سبز، زیره کرمانی، هل باد، دارچین، زنیان، کرفس، میخک، زنجبیل، هل، دار فلفل، شکر سرخ است. تمام گیاهان به کار رفته در این فراورده اثر تقویت کنندگی بر روی معده داشته و به رفع سوءهاضمه و ورم معده و آروغ کمک می‌کنند. برای درمان ورم معده در خانه می‌توان از گیاهان به کار رفته در این فراورده به تنهایی یا در ترکیب با هم مورد استفاده قرار داد. 

درمان قطعی ورم معده در طب سنتی

در ابتدا باید این نکته را یادآوری کرد که در صورت نیاز به درمان با آنتی‌بیوتیک در کنار داروهای طب سنتی، حتما باید داروهای آنتی‌بیوتیکی هم دریافت شود. مثلا در انواع شدیدی از عفونت‌ها الزام استفاده از برخی آنتی‌بیوتیک‌ها و ضدالتهاب‌ها نباید مورد بی‌توجهی واقع شود. علاوه بر این در کنار رعایت رژیم غذایی متناسب با طبع و مراعات آداب غذاخوردن که پیشتر نیز در مورد آن صحبت شد، فراورده‌های طب سنتی مورد تجویز قرار می‌گیرند. برای درمان قطعی یکی دیگر از موارد مهم، ادامه روند درمان است. با توجه به شدت درگیری و مزمن شدن بیماری، امکان دارد روند بهبودی به چندین ماه یا سال زمان نیاز داشته باشد. بنابرین پایبندی به ادامه مصرف فراورده‌ها و رعایت اصول صحیح غذا خوردن و پرهیزات یکی از نکات کلیدی رسیدن به درمان قطعی است.

 همانطور که گفته شد برای ورم معده صفراوی و دموی غذاهایی با طبع سرد و قابض مورد استفاده قرار می‌گیرد و در صورت نیاز ابتدا ممکن است حجامت یا پاکسازی‌های خاصی در نظر گرفته شود. برای درمان ورم‌های بلغمی و سوداوی عموما ابتدا منضج مورد استفاده قرار می‌گیرد سپس سایر فراورده‌ها. در هر چهار نوع ورم متناسب با محل درگیری و مرحله درمانی، ضمادها یا روغن‌ها نیز مورد تجویز قرار می‌گیرند. 

 

بهترین قرص برای ورم معده

در صورتی که منظور از ورم معده، نفخ یا آروغ و علائم موقتی است، می‌توان از فراورده‌ای مانند گرین کارمین استفاده کنید. سوپرمینت نیز ضد نفخ و اسپاسم روده بوده و موجب تقویت معده می‌شود و بهبود دهنده هضم است. علاوه بر این به تسکین التهاب معده ناشی از تکثیر برخی میکروب‌ها کمک می‌کند. قرص زیره باریج در کنار اثرات کاهنده وزنی که دارد به دلیل داشتن زیره، معده درد، نفخ و اسپاسم روده را کاهش می‌دهد. دوای بلغم در اکثر افراد برای کاهش التهاب، ورم و ترشی معده مورد تجویز قرار میگیرد. انواع اطریفل‌ها از جمله اطریفل گشنیزی به رفع نفخ و ورم معده بسیار موثر هستند. 

 

چه چیزهای برای ورم معده ضرر دارد

خوردن آب سرد به خصوص بعد از وعده‌های غذایی موجب به هم خوردن هضم می‌شود و به مرور معده را ضعیف می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌شود اکثر افراد، به جز افراد خاصی از صفراوی‌ها، قبل و بعد و حین غذا خوردن مایعات مصرف نکنند. دراز کشیدن و بالافاصله حمام رفتن می‌تواند عملکرد دستگاه گوارش را دچار اختلال کند. در هم‌خوری و مصرف همزمان ماست و ترشی و سالاد و دسر و میوه در کنار غذا هضم درست غذا را دچار اختلال می‌کند. در اکثر موارد خوردن ترشی‌ها به افراد دارای ورم معده توصیه نمی‌شود. 

خوردن ادویه‌هایی که طبع گرم دارند، باید در افراد صفراوی و دموی محدودتر شود. بالعکس خوردن مواد غذایی با طبع سرد در افرادی که معده ضعیفی دارند و یا معده بلغمی و سوداوی دارند، مانند ماست و دوغ و سالاد فصل و... باید محدود شده یا همراه مصلحات مصرف شود. خوردن غذاهای غلیظ و سنگین مانند کله‌پاچه و حلیم و ماکارونی و فست فود و سرخ کردنی‌ها باید برای مدتی کنار گذاشته شود.

چه داروی گیاهی برای ورم معده مفید است

- در مورد مزاج‌های گرم

در ورم‌های گرم، عرق کاسنی، رب آلو و رب انار، کدو، ماش پخته توصیه شده است.

به عنوان نوشیدنی نیز این افراد از سکنجبین می‌توانند استفاده کنند. همینطور می‌توانند از آب آلو و آب انار و شربت حاوی خاکشیر استفاده نمایند.  

در امراض گرم، آمله، معده را تقويت مى‏كند و اشتهاآور است و هليله زرد و هلیله سياه نيز چنين خاصیتی دارند و در برطرف کردن ضعف معده موثرند. تخم اسفرزه براى رفع احساس گزش در معده و تخم خرفه رفع حس گزش دهانه معده مفيد هستند.

سماق مقوى و اشتهاآور است و تهوع و اسفراغ را کنترل می‌کند. سماق موجب کاهش تشنگى نیز می‌شود. طباشير مقوى معده است و از استفراغ جلوگيرى مى‏نمايد و التهاب و تشنگى را کاهش داده و خشك‏كننده رطوبات اضافی معده است. ماءالشعير کاهنده حس تشنگى است و موجب دفع اخلاط زاید بدن می‌شود. گلاب مقوى است و دوغ برای افراد صفراوی مفید است. زردآلو براى حرارت معده سودمند است و نارنج و كاسنى نيز تقويت‏كننده و ضد تهوع و حرارتند.
 

- در مورد مزاج‌های سرد

برگ نارنج مفید بوده، گرم و هضم‏كننده است و نفخ را زایل می‌کند، اذخر براى درد و ورم مناسب است. افسنتين مقوى معده این افراد است. میخک نیز مقوى و هضم‏كننده است. انيسون (باديان رومى) براى بادهاى معده سودمند است. انجدان براى سردى و رطوبت معده مفيد است. بادرنجبويه مقوى است. جدوار همراه با گلاب گرم براى درد معده سودمند است. هويج مقوى و هضم‏كننده است. هل مقوى و هضم‏كننده است و جلو تهوع را مى‏گيرد، اشتهاآور است و درد معده را آرام مى‏كند. دارچين مقوى و هضم‏كننده است و در رفع بادها و آرام کردن درد موثر است. شويد نضج‏دهنده و آرام بخش دردها و بادشكن است. زنجبيل براى کم شدن نفخ و كم كردن رطوبت معده سودمند است.

زنيان مقوى، گرم‏كننده، باد شكن و هضم‏كننده است و از تهوع جلوگيرى مى‏كند و حس ذائقه را برمى‏گرداند. نعناع مقوى معده است و درد را آرام مى‏كند. اشتهاآور و گرم‏كننده است و از استفراغ جلوگيرى مى‏نمايد.

 

سخن پایانی

با توجه به اینکه ورم معده می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد، درمان‌هایی که برای ورم معده در نظر گرفته می‌شود، با یکدیگر متفاوت است. تقسیم‌بندی ورم‌های معده از دیدگاه طب رایج می‌تواند به دو نوع حاد و مزمن باشد. در طب سنتی عموما ورم‌های معده به چهار دسته کلی ورم معده دموی، ورم معده صفراوی، ورم معده بلغمی و ورم معده سوداوی تقسیم می‌شود. در ورم‌های گرم عموما از تقویت کننده‌های معده که طبع سرد دارند و قابض هستند استفاده می‌شود مانند آمله، هلیله، سماق، کاسنی و... . در ورم‌های سرد عموما از ادویه‌ها و فراورده‌های غذایی با طبع گرم استفاده می‌شود برای مثال زنجبیل، میخک، دارچین، زیره و... . برای تشخیص صحیح نوع ورم و شدت و محل درگیری باید نزد پزشک متخصص طب سنتی مراجعه کرده و پس از مشورت با وی، در مورد روند درمانی تصمیم‌گیری کنید.

ما در مجله علمی داروکده سعی داریم تا اطلاعاتی مفید در زمینه دغدغه‌های رایج و روزمره افراد گردآوری کنیم و با در اختیار قرار دادن این اطلاعات برای مخاطبان عزیزمان و آحاد جامعه، در مسیر سلامت جامعه قدم برداریم. شما در کنار مطالعه مطالب گرد آمده در این مقاله می‌توانید فراورده‌های مورد نظرتان را از داروخانه آنلاین داروکده با اطمینان خاطر تهیه فرمایید. همچنین جهت داشتن تجربه بهتر از استفاده و انتخاب صحیح‌تر این فراورده‌ها شما می‌توانید از تیم مجرب پشتیبانی که به صورت رایگان در حال خدمت‌رسانی به شما هستند، مشورت بگیرید. امیدواریم در این مقاله از مجله داروکده رضایت شما مخاطبان را فراهم آورده باشیم.

advertisment1
advertisment1
advertisment2
advertisment1
advertisment2
advertisment3
advertisment4

پرسش و پاسخ

ثبت دیدگاه


پیام به صورت خصوصی ثبت گردد

منابع:

مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری می‌رساند.

darukade logo

استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد

طراحی و توسعه توسط گروه نرم افزاری داروکده ( 1403 - 1388 )