در این بخش از مجله علمی داروکده به توصیف علل و علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک و معرفی قرص گیاهی برای تنبلی تخمدان خواهیم پرداخت.
نویسنده: پریسا نژادحاجیان
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
18 دی 1403
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
18 دی 1403
900
قرص گیاهی برای تنبلی تخمدان
اختلال در عملکرد صحیح تخمدان ها یا تنبلی تخمدان، یکی از شایعترین و پیچیدهترین مشکل غدد درونریز در بانوان در سنین باروری به شمار می آید که پیامدهای آن تنها محدود به سیستم تولیدمثل نمی شود، بلکه به واسطه تغییرات هورمونی، می تواند بر سیستم متابولیک و سلامت روانشناختی زنان نیز اثرگذار باشد. با توجه به چالشهای حاضر در مدیریت این اختلال و همزمان با پیشرفت دانش پزشکی به سمت درمان های طبیعی و ایمن، انواع داروی گیاهی برای درمان تنبلی تخمدان مورد توجه قرار گرفته اند. در این مقاله، اشاره کوتاهی به تنبلی تخمدان و علائم آن داشته و به معرفی بهترین قرص گیاهی برای تنبلی تخمدان می پردازیم.
فهرست مطالب:
مدت زمان تقریبی مطالعه: 8 دقیقه
تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یک نشانگان پیچیده با عوامل چندگانه است که بروز آن در سنین باروری زنان شایع بوده و حدود ۵ تا ۱۰ درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار میدهد. این اختلال به دلیل عدم تعادل در سطح هورمونهای جنسی رخ میدهد که طی آن عمل تخمکگذاری به درستی صورت نمی گیرد، در نتیجه فولیکولهای کوچک پر از مایع در آنها باقی میمانند که به آنها کیست گفته میشود.
PCOS معمولاً با افزایش سطح هورمونهای مردانه (آندروژنها) و کاهش هورمونهای زنانه مانند پروژسترون همراه است که تعادل هورمونی را بر هم زده و به ناهنجاریهای بیشتری در عملکرد تخمدانها منجر می شود.
تنبلی تخمدان را نمی توان حاصل یک عامل دانست و یک بیماری با علل چندگانه در نظر گرفته می شود که از تعامل پیچیده فاکتورهای ژنتیکی، محیطی و سبک زندگی نشأت میگیرد. در این میان برخی اختلالات هورمونی و متابولیکی که با سندرم تخمدان پلی کیستیک در ارتباط مستقیم هستند عبارتند از:
مقاومت به انسولین: هاپیرانسولینمی در بیش از ۷۰ درصد از بیماران دیده میشود. این اختلال سبب میشود سلولهای بدن به انسولین پاسخ مناسبی ندهند و در نتیجه، پانکراس برای جبران، انسولین بیشتری تولید میکند. انسولین بالا، تولید آندروژنها را در تخمدانها افزایش داده و منجر به اختلال در تخمکگذاری میشود.
اختلالات محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تخمدان: این محور نقش کلیدی در تنظیم ترشح هورمونهای جنسی و تخمکگذاری دارد.
التهاب مزمن: تحقیقات نشان داده است که سطح بالای مارکرهای التهابی مانندCRP در زنان مبتلا به PCOS مشاهده میشود. التهاب میتواند تولید آندروژنها را تحریک کرده و عملکرد تخمدان را مختل کند.
علائم سندروم تخمدان پلیکیستیک بسیار متنوع است و ممکن است در زنان مختلف، شدت و گستردگی متفاوتی داشته باشد. شایعترین علائم این بیماری شامل موارد زیر هستند:
اختلال در تخمکگذاری که به بینظمی قاعدگی یا آمنوره (قطع قاعدگی) منجر میشود. بینظمی قاعدگی یکی از شاخصترین علائم تنبلی تخمدان است. تخمکگذاری نامنظم یا عدم آن باعث میشود قاعدگی در فواصل زمانی طولانیتر رخ دهد. در برخی موارد، ممکن است زنان مبتلا ماهها بدون قاعدگی باقی بمانند.
افزایش سطح آندروژنها که به بروز علائم هیپرآندروژنی مانند افزایش موهای زائد (هیرسوتیسم)، آکنه و ریزش موی هورمونی با الگوی مردانه میانجامد.
تخمدان پلیکیستیک که در سونوگرافی به شکل تخمدانهای بزرگتر از حد طبیعی با تعداد زیادی فولیکول کوچک یا کیست دیده میشود.
افزایش وزن و چاقی در بیش از 50% زنان مبتلا به PCOS دیده می شود که اغلب به صورت چاقی مرکزی و تجمع چربی در ناحیه شکم است و خود در تشدید مقاومت به انسولین و اختلالات متابولیکی نقش دارد.
تغییرات روانشناختی از قبیل افسردگی، اضطراب و کاهش اعتمادبهنفس از دیگر علائم شایع این بیماری هستند. همچنین، ناباروری ناشی از تنبلی تخمدان میتواند به فشار روانی بیشتری منجر شود.
عدم مدیریت تنبلی تخمدان میتواند پیامدهای جدی و گستردهای بر سلامت جسمی و روانی داشته باشد. یکی از شایعترین این پیامدها، دیابت نوع ۲ است که به دلیل مقاومت به انسولین و اختلالات متابولیکی مرتبط با PCOS رخ میدهد. همچنین، زنان مبتلا به این سندرم در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی قرار دارند که ناشی از افزایش فشار خون، اختلالات چربی خون مانند کاهش HDL و افزایش LDL و چاقی مرکزی است.
علاوه بر این، عدم تعادل هورمونی در PCOS خطر ابتلا به سرطان آندومتر (دیواره داخلی رحم) را افزایش میدهد، زیرا قاعدگیهای نامنظم و فقدان تخمکگذاری منجر به تجمع غیرطبیعی استروژن بدون تعادل پروژسترون میشود.
پیش از هر چیز باید گفت همانطور که ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک به عوامل متعدد بستگی دارد، بهبود آن نیز تنها از یک راه میسر نبوده و نیاز به رویکردی همه جانبه دارد که از اصلاح شیوه زندگی تا یک رژیم غذایی سالم، خرید مکمل های تقویت تخمدان و در نهایت دارودرمانی را شامل می شود.
کاهش وزن حتی به میزان 5 تا 10 درصد میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی، بهبود تخمکگذاری و کاهش سطح آندروژنهای مردانه کمک کند.
استرس میتواند هورمونهای بدن را مختل نماید. تکنیکهای کاهش استرس مانند مدیتیشن، تنفس عمیق و یوگا میتوانند به بهبود وضعیت هورمونی و کاهش علائم کمک کنند.
پزشکان ممکن است در صورت نیاز از یک یا ترکیب داروهایی مانند متفورمین برای کاهش مقاومت به انسولین، داروهای ضد آندروژن برای کاهش علائم هیپرآندروژنی، یا قرصهای ضدبارداری برای تنظیم قاعدگی استفاده کنند.
مراجعه دوره ای به پزشک برای بررسی وضعیت هورمونی، سلامت متابولیک و جلوگیری از عوارضی مانند دیابت و بیماریهای قلبی ضروری است.
در این قسمت ضمن معرفی بهترین قرص گیاهی برای تنبلی تخمدان، نگاه تخصصی تری به انواع داروی گیاهی برای تقویت تخمدان و تخمک گذاری خواهیم داشت و به این می پردازیم که معروف ترین گیاهان شناخته شده برای تنبلی تخمدان کدام اند و از چه ساز و کاری مفید واقع می شوند.
شنبلیله یکی از گیاهان دارویی ارزشمند است که خواص متعددی در کاهش علائم تنبلی تخمدان دارد. دانههای شنبلیله حاوی ترکیباتی نظیر ساپونینها، فلاونوئیدها و فیبر محلول هستند که اثرات قابلتوجهی در بهبود مقاومت به انسولین و تنظیم سطح قند خون دارند. مقاومت به انسولین یکی از مکانیسمهای اصلی در ایجاد تنبلی تخمدان است و شنبلیله با افزایش حساسیت سلولها به انسولین، به کاهش تولید انسولین اضافی در بدن کمک میکند که به نوبه خود در مهار تولید آندروژنهای اضافی در تخمدان و بهبود علائمی نظیر هیرسوتیسم و آکنه منجر نقش دارد.
از سوی دیگر، شنبلیله با بهبود متابولیسم چربیها و کاهش تجمع چربی در ناحیه شکم، به کنترل وزن که یکی از چالشهای اصلی در این سندروم است، کمک میکند و بهدلیل خواص ضدالتهابی خود، التهاب سیستمیک ناشی از تنبلی تخمدان را کاهش میدهد و سلامت عمومی تخمدانها را تقویت می نماید.
موتا دورست هوم، فرآورده کاملا طبیعی متشکل از 333 میلی گرم عصاره خشک دانه شنبلیله، متعلق به شرکت دارویی کی دارو فناوری سلامت بوده و در همین راستا فرموله شده و در بازار به عنوان داروی گیاهی تقویت تخمدان شناخته می شود.
انار، یکی از میوههای غنی از آنتیاکسیدانهای قوی مانند الاژیک اسید است که اثرات مفیدی بر بهبود عملکرد تخمدانها و کاهش علائم تنبلی تخمدان دارد. الاژیک اسید بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی، با مهار رادیکالهای آزاد و کاهش استرس اکسیداتیو، از آسیب به سلولهای تخمدانی جلوگیری میکند. این اثر محافظتی به بهبود سلامت سلولهای تخمدان و افزایش احتمال تخمکگذاری منجر میشود. علاوه بر این، عصاره انار اثرات مثبتی بر متابولیسم گلوکز دارد و مقاومت به انسولین که یکی از عوامل کلیدی در پیشرفت سندروم تخمدان پلیکیستیک است را کاهش میدهد.
مطالعات نشان داده است که انار با کاهش التهاب سیستمیک و موضعی در تخمدانها، به کاهش تولید آندروژنهای اضافی کمک نموده و به این ترتیب، علائم هیپرآندروژنی مانند هیرسوتیسم و آکنه را بهبود میبخشد. همچنین، این ترکیب طبیعی با تنظیم تعادل هورمونی و کاهش سطح انسولین، شرایط را برای تخمکگذاری بهینه فراهم می آورد و میتواند به بهبود چرخه قاعدگی در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان کمک کند.
به همین منظور یک فرآورده منحصر به فرد از عصاره انار به عنوان داروی گیاهی برای فعال شدن تخمدان در بازار موجود است.
پونیکا فرآورده حاوی 700 میلی گرم عصاره خشک انار توسط شرکت دارویی ادیب اکسیر، به بازار عرضه شده است و توصیه بر این است که طی دوره مصرف این فرآورده از هیچ دارو یا مکملی بدون مشورت پزشک استفاده نشود. ضمن اینکه بهتر است از مصرف پونیکا در دوره قاعدگی خودداری گردد.
گیاه پنج انگشت با نام علمی Vitex Agnus-Castus یکی از معروفترین و موثرترین گیاهان دارویی در زمینه درمان اختلالات هورمونی زنان است و همچنین در مقاله ای با عنوان گیاه پنج انگشت و خواص شگفت انگیز آن برای زنان که توسط دکتر شیدا احمدی کولایی، متخصص فارماکوگنوزی گردآوری شده نیز، اطلاعات جالب توجهی پیرامون آن گردآوری شده است.
این گیاه نه تنها در گروه درمان های گیاهی برای سندرم پیش از قاعدگی یا PMS موثر است، بلکه به دلیل تأثیر مستقیم بر محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-تخمدان، در تسکین علائم تنبلی تخمدان نیز نقش مهمی ایفا میکند. پنج انگشت با تحریک ترشح هورمون لوتئینی (LH) و مهار ترشح پرولاکتین، به تنظیم تعادل هورمونی بدن کمک میکند و به واسطه کاهش استرس، احتمال تخمکگذاری منظم را افزایش میدهد.
یکی از اثرات مهم گیاه پنج انگشت، بهبود چرخه قاعدگی است، بهویژه در زنانی که بهدلیل تخمکگذاری نامنظم دچار بینظمی در قاعدگی هستند. همچنین، این گیاه به کاهش سطح هورمونهای مردانه در بدن کمک میکند و علائمی نظیر هیرسوتیسم و آکنه را کاهش میدهد.
پس می توان پنج انگشت را یک داروی گیاهی تقویت فولیکول تخمدان به حساب آورد. در همین راستا مکمل هایی نیز در بازار موجود هستند:
فیتوفمین اینوانرم برند گلوگال، با فرمولاسیون تحت لیسانس Glocal Laboratorios S.L. اسپانیا و پروانه شرکت دارو درمان پرشین پاد در ایران عرضه شده و ضمن فرموله کردن ترکیبات مغذی نظیر میواینوزیتول، دی-کایرواینوزیتول، ان-استیل سیستئین، نسل چهارم فولیک اسید و سایر ویتامین های گروه ب، دی، کروم، زینک و سلنیوم، از عصاره گیاه پنج انگشت هم کمک گرفته بهترین قرص برای تنبلی تخمدان و بارداری محسوب می شود.
گیاه گل مغربی با نام علمی Oenothera biensis یکی از منابع غنی از اسیدهای چرب ضروری بهویژه گاما-لینولنیک اسید با خواص ضد التهابی قوی است که بهطور گستردهای برای بهبود علائم آزاردهنده سندرم پیش از قاعدگی و یائسگی کاربرد دارد. روغن گل مغربی با بهبود عدم تعادل هورمونی و کاهش سطح آندروژن ها می تواند به بهبود عملکرد تخمدان ها و افزایش احتمال تخمک گذاری کمک کند و آثار بازدارنده تنبلی تخمدان بر باروری زنان را کاهش دهد.
ایوینینگ پرایم رز نورم لایف متعلق به شرکت هیلینگ لاین، از 1000 میلی گرم روغن گل مغربی و 50 میلی گرم ویتامین ای در هر سافت ژل استفاده کرده که ارائه دهنده خواص سلامتی بخش متعدد از جمله کمک به کنترل تنبلی تخمدان است و در کنار سایر اقدامات درمانی می تواند یک داروی گیاهی برای درمان تنبلی تخمدان به حساب آید.
دارچین یکی از گیاهان دارویی پرکاربرد در مدیریت اختلالات متابولیکی و هورمونی مرتبط با تنبلی تخمدان است. این گیاه با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی خود، به کاهش التهاب سیستمیک و استرس اکسیداتیو در بدن کمک میکند که هر دو نقش مهمی در پیشرفت سندروم تخمدان پلیکیستیک دارند. دارچین تأثیر مستقیمی بر بهبود مقاومت به انسولین دارد و میتواند حساسیت سلولهای بدن به انسولین را افزایش داده و با کمک به کاهش سطح انسولین خون و در نتیجه کاهش تولید آندروژنهای اضافی در تخمدانها، به تنظیم چرخه قاعدگی و بهبود تخمکگذاری کمک کند.
علاوه بر این، دارچین با کاهش سطح قند خون و بهبود متابولیسم گلوکز، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را در زنان مبتلا به PCOS کاهش میدهد. بنابراین، می توان در این راستا از خواص قرص دارچین نیز بهرهمند شد.
سینامودین پلاس محصول مجتمع صنایع دینه ایران، با 500 میلی گرم پودر دارچین در کنار میزانی کروم، زینک و یتامین های B1 ،B2 ،B6 و B12، برای تنظیم قند خون و پیشگیری از مشکلات متابولیک ناشی از تنبلی تخمدان مفید است.
در نهایت اینکه، تنبلی تخمدان یک اختلال هورمونی پیچیده است که با علائم متنوعی بروز میکند و نه تنها بر قدرت باروری بلکه بر سلامت عمومی زنان نیز تأثیر میگذارد. استفاده از گیاهان دارویی به عنوان راهکاری امن و اثربخش مورد توجه قرار گرفته است و در کنار سایر اقدامات اصلاح سبک زندگی و درمانی زیر نظر متخصصین، می توان از فواید داروی گیاهی برای فعال شدن تخمدان سود برد.
داروخانه آنلاین داروکده با تنوع گسترده ای در این زمینه، انواع برندهای معتبر و دارنده مجوز را گردهم آورده و از اطلاعات علمی گرفته تا قیمت قرص گیاهی تقویت تخمدان را در صفحه هر محصول با جزئیات کامل شرح داده است.
این مقاله نیز با هدف ارائه مطالب علمی و کاربردی برای انتخاب بهترین قرص گیاهی برای تنبلی تخمدان در مجله علمی داروکده قرار داده شد و مثل همیشه تیم علمی داروکده با حضور متخصصان داروسازی و کارشناسان ارشد تغذیه، آماده پاسخگویی به سوالات و دریافت پیشنهادات شما عزیزان است؛ لذا امید داریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد و به منظور کسب اطلاعات بیشتر و به اشتراک گذاشتن تجربیات ارزشمند خود، با ما در ارتباط باشید.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
منابع:
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد