در این مطالعه اثرات قرص کافئین برای درس خواندن و تمرکز بررسی شده است.
نویسنده: مهشید رضائی
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
28 تیر 1403
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
28 تیر 1403
1K
قرص کافئین برای مطالعه و تمرکز
با تشدید فشار تحصیلی، بسیاری از دانش آموزان به ویژه کنکوریها، برای بیدار ماندن، تمرکز بهتر و به حداکثر رساندن بهره وری خود، به قرصهای کافئین به عنوان مکملی موثر روی میآورند. برخلاف قهوه یا نوشیدنیهای انرژیزا، قرصهای کافئین دوز کنترلشدهای را ارائه نموده و مدیریت مصرف را آسانتر میکنند. علاوه بر این، جابجایی آسان و سهولت استفاده (بدون نیاز به آماده سازی) مکملهای کافئین را به گزینهای جذاب برای دانش آموزان با برنامههای فشرده تبدیل نموده است.
در این مقاله به بررسی اثرات قرص کافئین برای مطالعه، نحوه مصرف و عوارض احتمالی ناشی از آن میپردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- قرص کافئین چیست؟
- فواید قرص کافئین برای مطالعه
- نحوه مصرف قرص کافئین برای مطالعه
- عوارض قرص کافئین
مدت زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
کافئین نوعی محرک است که فعالیت سیستم عصبی مرکزی را افزایش میدهد. قهوه و چای از جمله منابع طبیعی کافئین هستند. امروزه مکملهای کافئین در دوزهای متنوع نیز به بازار عرضه شدهاند و گزینه مناسبی به خصوص برای افرادی هستند که نسبت به بو و طعم این ماده حساسیت دارند.
برخلاف بسیاری از نوشیدنیهای کافئیندار که حاوی قندها و کالریهای افزوده شده هستند، قرصهای کافئین کالری ندارند و میتوانند برای افرادی که کالری دریافتی خود را کنترل میکنند، گزینه مناسبی باشند. به علاوه، برخلاف قهوه یا چای، قرصهای کافئین دندانها را لکهدار نمیکنند و راهی مناسب برای بهره بردن از مزایای کافئین ارائه میدهند.
در حال حاضر قرصهای کافئین به دلایل متعددی از جمله کمک به کاهش وزن و لاغری و بهبود عملکرد ورزشی مورد استفاده قرار میگیرند.
از دیگر موارد پرکاربرد مکمل کافئین کمک به بهبود تمرکز و افزایش هوشیاری است، بهویژه در شرایط سخت مانند مطالعه برای امتحانات، کنکور و ...
به منظور کسب اطلاعات بیشتر پیرامون کافئین مطالعه مقاله "کافئین، یک مکمل مضر یا موثر؟" تالیف و ترجمه دکتر کوشا شهیدی پیشنهاد میشود.
در ادامه به اثرات مهم و قابل توجه قرص کافئین در مطالعه، اشاره شده است.
کافئین میتواند سطح انرژی را افزایش داده و شروع خستگی را به تعویق بیاندازد. بدین ترتیب دورههای طولانی مطالعه متمرکز را امکان پذیر میکند و بهره وری را به حداکثر میرساند.
کافئین با مسدود کردن گیرندههای آدنوزین در مغز عمل می کند. آدنوزین یک انتقال دهنده عصبی است که باعث آرامش و خواب آلودگی میشود. کافئین با مهار این گیرندهها، اثرات آرام بخش آدنوزین را کاهش میدهد و منجر به افزایش هوشیاری و بیداری می شود.
کافئین همچنین منجر به تحریک ترشح دوپامین و نوراپی نفرین می گردد. این رهاسازی به افزایش تمرکز کمک کرده و هوشیاری، توجه و عملکرد شناختی را بهبود می بخشد.
کافئین ممکن است بر حافظه تاثیر بگذارد، اما نتایج تحقیقات در این زمینه متفاوت بوده و مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
برخی از مطالعات نشان میدهد که کافئین ممکن است تاثیر مثبت قابل توجهی بر حافظه کوتاه مدت و بلند مدت داشته باشد. مطالعات دیگر هیچ تاثیری بر حافظه گزارش نمیکنند یا حتی دریافتهاند که کافئین عملکرد در وظایف حافظه را مختل می کند.
در یک بررسی، زمانی که شرکت کنندگان پس از مطالعه مجموعهای از تصاویر، یک قرص کافئین مصرف کردند، توانایی آنها در تشخیص تصاویر 24 ساعت بعد تقویت شد. همچنین، به نظر می رسید که کافئین در مقایسه با گروه دارونما، این خاطرات را در برابر فراموشی پایدارتر می کند.
به علاوه، نشان داده شده است که کافئین انواع خاصی از حافظه به ویژه حافظه فعال که برای یادگیری و حل مسئله ضروری است را تقویت می نماید.
برخی مطالعات نیز نشان میدهند که کافئین ممکن است به حفظ مطالب و تثبیت خاطرات بلند مدت کمک کند.
توانایی کافئین در بهبود خلق و خو با تحریک آزادسازی دوپامین و سایر انتقال دهندههای عصبی، یک مزیت ویژه برای دانش آموزان است. بهبود خلق و خو، استرس و اضطراب مرتبط با مطالعه را کاهش داده و شرایطی مساعد برای یادگیری را فراهم می کند.
به علاوه خلق و خوی بهتر، به نوبه خود، تمایل بیشتر برای انجام وظایف تحصیلی را تقویت نموده، و منجر به افزایش انگیزه و بهبود عملکرد تحصیلی می شود.
میزان و نحوه مصرف قرص کافئین برای درس خواندن، میتواند فرد به فرد متفاوت باشد.
برای ارزیابی میزان تحمل خود، ابتدا با دوز کم، شروع کنید، نحوه واکنش بدن خود را کنترل نموده و به هر گونه تغییر در هوشیاری و تمرکز و همچنین عوارض جانبی توجه داشته باشید. چنانچه دوز اولیه به خوبی تحمل شد اما به اندازه کافی مؤثر نبود، به تدریج دوز مصرفی را افزایش دهید. توجه داشته باشید که از 400 میلی گرم در روز تجاوز نکنید، این یک دستورالعمل کلی برای اکثر بزرگسالان به منظور جلوگیری از اثرات منفی همچون بی قراری، بی خوابی و ... است.
با توجه به اینکه نیمه عمر کافئین در بدن حدود 5 ساعت است، مصرف آن در اواخر روز میتواند منجر به بی خوابی شود. برای جلوگیری از ایجاد اختلال در خواب، هنگام صبح یا پیش از عصر قرص کافئین را مصرف نمایید.
میتوانید مصرف قرص کافئین را حدود 30 تا 60 دقیقه قبل از شروع مطالعه برای حداکثر اثربخشی در طول کار خود در نظر بگیرید.
چنانچه تمایل دارید از قرص کافئین به منظور بهبود تمرکز برای مطالعه استفاده نمایید، بهتر است به برخی عوارض احتمالی ناشی از آن نیز توجه داشته باشید.
عوارض کافئین میتواند از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت باشد. برخی از افراد کافئین را به سرعت متابولیزه میکنند و کمترین عوارض جانبی را تجربه میکنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است حساستر باشند و حتی در دوزهای پایین اثرات منفی قابل توجهی را تجربه کنند.
به طور کلی دوزهای بالا کافئین میتواند منجر به بی قراری، افزایش ضربان قلب و تشدید اضطراب شود. دوزهای بالای کافئین گاهی اوقات ممکن است باعث حملات پانیک در افراد مستعد گردد. این مسئله میتواند برای مطالعه نتیجه معکوس داشته باشد، زیرا اضطراب مانع تمرکز میشود.
از طرفی مصرف قرصهای کافئین نزدیک به زمان خواب میتواند الگوهای خواب را مختل کرده و باعث تاخیر در شروع خواب و کاهش کیفیت خواب شود و بر عملکرد روز بعد تاثیر بگذارد.
همچنین به خاطر داشته باشید که کافئین در برخی موارد منجر به تحریک معده و سوزش سر دل، حالت تهوع یا اسهال میگردد.
با توجه به احتمال تداخل کافئین با برخی داروها، توصیه میشود در صورت داشتن بیماری زمینهای و مصرف داروهای خاص پیش از مصرف مکمل کافئین حتما با پزشک مشورت نمایید.
در پایان میتوان نتیجه گرفت که قرصهای کافئین میتوانند به طور موقت تمرکز و هوشیاری و سطح انرژی را بالا ببرند و برای کسانی که به دنبال افزایش بهرهوری برای مطالعه هستند، مفید واقع گردند. با این حال، مهم است به یاد داشته باشید که این اثرات زودگذر هستند و نباید جایگزین عادات صحیح برای مطالعه مطلوب شوند.
داروخانه آنلاین داروکده به عنوان اولین و بزرگترین داروخانه اینترنتی در کشور، ارائه دهنده طیف گستردهای از مکملهای کافئین با ضمانت اصالت و تاریخ انقضای معتبر است.
شما عزیزان میتوانید با مراجعه به صفحه محصول کافئین، مکمل دلخواه خود را انتخاب نموده و در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره، با تیم علمی داروکده به صورت رایگان در ارتباط باشید.
در پایان امیدواریم مقاله فوق برای شما همراهان گرامی مفید واقع گردیده باشد. در صورت تمایل میتوانید نظرات و پیشنهادات خود را در قسمت ثبت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
منابع:
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد