در این مقاله از مجله علمی داروکده ضمن ارائه اطلاعات دقیق در رابطه با ترانگزامیک اسید و نحوه استفاده از قرص ترانگزامیک برای قطع پریود، دررابطه با کاربرد، عوارض جانبی، تداخلات دارویی و موارد منع مصرف این دارو بحث خواهیم نمود.
نویسنده: دکتر افروز محمدقلی بیکی
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
25 آذر 1403
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
25 آذر 1403
1K
قرص ترانگزامیک اسید برای قطع پریود
"منوراژی" یا خونریزی بیش از حد در دوران قاعدگی از جمله مشکلاتی است که میتواند موجب عوارض جانبی جدی مانند درد شدید، ضعف، خستگی، کمخونی و اختلال در فعالیت روزانه زنان گردد. در چنین شرایطی، با کنترل خونریزی میتوان از بروز کمخونی و عوارض جسمی و روانی ناشی از آن جلوگیری نمود. ترانگزامیک اسید از جمله داروهای مؤثر برای کنترل خونریزی محسوب میشود که برای کاهش خونریزی در دوران پریود و همچنین سایر شرایط خونریزی دهنده کاربرد دارد. داروی ترانگزامیک اسید بهصورت خوراکی و تزریقی در دسترس است و بر اساس شدت خونریزی و توصیه پزشک، ممکن است بهصورت دورهای در طول قاعدگی مصرف شود. نحوه استفاده صحیح از ترانگزامیک اسید باید توسط پزشک و باتوجهبه وضعیت هر فرد مشخص گردد. در این مقاله از مجله داروکده ضمن ارائه اطلاعات دقیق دررابطهبا ترانگزامیک اسید و نحوه استفاده از قرص ترانگزامیک برای قطع پریود، دررابطهبا کاربرد، عوارض جانبی، تداخلات دارویی و موارد منع مصرف این دارو بحث خواهیم نمود.
آنچه در این مقاله میخوانید:
مدت زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
ترانگزامیک اسید در دهه 1960 بهعنوان یک داروی ضد خونریزی و ضد فیبرینولیتیک معرفی شد. این دارو ابتدا برای کنترل خونریزی در جراحیهای بزرگ کاربرد داشت؛ ولی بهمرور زمان برای کنترل خونریزیهای شدید قاعدگی، خوندماغ شدن، اقدامات دندانپزشکی و سایر اختلالات خونریزی دهنده نیز مورداستفاده قرار گرفت. تحقیقات نشان دادهاند که این دارو میتواند به طور مؤثری کیفیت زندگی بیمارانی که از خونریزیهای شدید رنج میبرند را بهبود بخشد.
ترانگزامیک اسید از طریق مهار فرایند تجزیه و حلشدن لختههای خونی (فیبرینولیز)، از خونریزی جلوگیری میکند. فیبرین نوعی پروتئین است که لختههای خونی را تشکیل میدهد و به افزایش پایداری لختهها و کاهش خونریزی کمک میکند. در مقابل بدن برای برقراری تعادل بین خونریزی و انعقاد خون (هموستاز خون)، آنزیمی به نام پلاسمین را فعال میکند تا فیبرین را تجزیه نموده و لختههای خون را از بین ببرد. ترانگزامیک اسید از طریق اتصال به پلاسمینوژن و پلاسمین، مانع از تبدیل پلاسمینوژن به پلاسمین میشود. در نتیجه، ترانگزامیک اسید با مهار فعالیت پلاسمین، مانع از تجزیه لختههای خونی شده و در نتیجه خونریزی را کاهش میدهد.
اشکال دارویی رایج ترانگزامیک اسید به شرح زیر هستند:
کپسول ترانگزامیک اسید 250 میلیگرم
آمپول ترانگزامیک اسید 100 میلیگرم/میلیلیتر
قرص ترانگزامیک اسید 500 و 650 میلیگرم
ترانگزامیک اسید برای موارد زیر تجویز میشود:
کنترل خونریزی شدید قاعدگی (منوراژی)
کاهش خونریزی ناشی از کشیدن دندان یا جراحیهای دندانپزشکی
کاهش خونریزی داخل چشم
کاهش خونریزی ناشی از خوندماغ شدن
کنترل خونریزی ناشی از جراحیها یا صدمات حاد
ترانگزامیک اسید 250 گاهی ممکن است در برخی شرایط پوستی مانند هیپرپیگمانتاسیون (لکههای تیره پوستی) نیز تجویز شود.
بیشتر بخوانید: درمان لک با ترانگزامیک اسید برای اولین بار در ایران به قلم دکتر الهه عبدالهی
ترانگزامیک اسید بهعنوان یک داروی مؤثر برای کنترل خونریزی شدید قاعدگی یا منوراژی شناخته میشود. این دارو با کمک به کاهش خونریزی، خطر کمخونی و عوارض ناشی از آن را در زنان کاهش داده و به آنها این امکان را میدهد تا فعالیت روزمره خود را ادامه دهند. ولی باید توجه داشت که ترانگزامیک اسید به طور مستقیم برای قطع پریود عمل نمیکند، و فقط میتواند میزان خونریزی را کاهش دهد. در ضمن مصرف خودسرانه ترانگزامیک اسید در قاعدگی توصیه نمیشود و بهتر است پیش از شروع مصرف آن با پزشک معالج مشورت کنید.
روش مصرف ترانگزامیک اسید و مقدار آن باید بر اساس نوع خونریزی و شرایط بالینی بیمار توسط پزشک معالج تعیین شود. به طور معمول ترانگزامیک اسید در قاعدگی بهصورت خوراکی و برای دوره 4 الی 5 روزه تجویز میشود. بهمنظور کاهش عوارض گوارشی ناشی از کپسول ترانگزامیک اسید، توصیه میشود بعد از غذا مصرف گردد.
عوارض جانبی شایع ترانگزامیک اسید شامل سردرد، درد شکم، کمردرد، درد عضلانی، تهوع، استفراغ یا اسهال است.
ترانگزامیک در موارد نادر ولی جدیتر ممکن است موجب واکنشهای آلرژیک، اختلالات بینایی، تشکیل لختههای خون غیرطبیعی گردد. در صورت بروز علائم مرتبط با این عوارض جانبی جدی مصرف دارو را قطع نموده و به پزشک مراجعه کنید.
مصرف ترانگزامیک اسید در موارد زیر ممنوع است:
سابقه حساسیت به ترانگزامیک اسید
اختلال خونریزی فعال مثل آمبولی ریوی، ترومبوز وریدی عمقی (DVT) یا سکته مغزی
سابقه لختههای خون، ترومبوز یا اختلالات خونریزی
همزمان با قرصهای جلوگیری از بارداری ترکیبی
ابتلا به نارسایی شدید کلیه
مصرف ترانگزامیک اسید با داروهای هورمونی داینوژست و استرادیول والرات به علت افزایش خطر تشکیل لختههای خونی ممنوع است.
ترانگزامیک اسید با داروهای ضدانعقاد خون مانند وارفارین و هپارین، داروهای مورداستفاده در بیماران هموفیلی، فاکتور 8، داروهای جلوگیری از بارداری ترکیبی و ترتینوئین تداخل جدی دارد. در صورت مصرف این داروها، ضروری است تا پیش از شروع مصرف ترانگزامیک اسید با پزشک یا داروساز مشورت نمایید.
ترانگزامیک اسید در دسته C بارداری طبقهبندی میشود و مصرف آن در این دوره توصیه نمیشود.
ترانگزامیک اسید از جفت عبور میکند و باتوجهبه اینکه اطلاعات کافی درباره تأثیرات آن بر جنین انسان وجود ندارد، توصیه میشود استفاده از آن در دوران بارداری بااحتیاط و تنها تحتنظر پزشک صورت گیرد.
ترانگزامیک اسید به طور جزئی وارد شیر مادر میشود، اما دررابطهبا اینکه چه مقدار آن میتواند وارد خون نوزاد شود و چه تأثیری بر او بگذارد، اطلاعاتی موجود نیست. بااینحال بهتر است مصرف این دارو در دوران شیردهی بااحتیاط و تنها در صورت صلاحدید پزشک صورت گیرد.
افرادی که سابقه بیماریهای قلبی، کلیوی، تشنج یا اختلالات بینایی دارند، باید قبل از شروع درمان با این دارو با پزشک خود مشورت کنند. همچنین در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی، باید فوراً مصرف دارو متوقف شده و به پزشک مراجعه شود.
برای اطلاع از قیمت آمپول ترانگزامیک اسید یا کپسول ترانگزامیک اسید 250 به سامانه اطلاعات دارویی کشور مراجعه نمایید.
ترانگزامیک اسید بهعنوان یک داروی ضد خونریزی مؤثر برای کنترل خونریزیهای شدید و بهبود کیفیت زندگی در افراد با قاعدگیهای سنگین شناخته میشود. این دارو با وجود ایمنی و اثرات درمانی قابلقبول، باید تحتنظر پزشک مصرف گردد تا عوارض جانبی یا مشکلات احتمالی ناشی از آن جلوگیری گردد. آگاهی از نحوه عملکرد، روش مصرف، عوارض جانبی، منع مصرف و تداخلات دارویی ترانگزامیک اسید میتواند به بیماران کمک کند تا این دارو را به نحو ایمن، صحیح و مؤثری استفاده نمایند. هدف از نگارش این مقاله در مجله داروخانه آنلاین داروکده، افزایش آگاهی عمومی نسبت به داروی ترانگزامیک اسید، کاربردهای درمانی و روش مصرف صحیح آن بود. امیدواریم مطالب این مقاله بتواند اطلاعات جامع و مفیدی را دررابطهبا "قرص ترانگزامیک اسید برای قطع پریود" به خوانندگان ارائه دهد.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
منابع:
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد