در این مقاله از مجله داروکده قصد داریم با بررسی کاپ قاعدگی از جوانب مختلف، شما را با همه چیز در مورد کاپ قاعدگی آشنا کنیم.
نویسنده: دکتر افروز محمدقلی بیکی
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
31 مرداد 1403
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
31 مرداد 1403
1K
همه چیز در مورد کاپ قاعدگی
کاپ قاعدگی، یک کالای بهداشتی جدید است که بهعنوان یک جایگزین برای نوار بهداشتی و تامپون در دوران قاعدگی مطرح شده است. کاپ قاعدگی یک وسیله چند بار مصرف است که باهدف جمعآوری خون قاعدگی طراحی شده است. برخی مزایای کاپ قاعدگی مثل قابلیت استفاده مجدد، اقتصادیبودن، عدم تولید زباله و راحتی مصرف در هنگام ورزش و شنا، آن را به یک گزینه محبوب در میان برخی از زنان، علیالخصوص طرفداران محیطزیست، تبدیل نموده است. باتوجهبه اهمیت بسیار بالای بهداشت قاعدگی و نوظهور بودن کاپ قاعدگی، آشنایی با کاپ قاعدگی، نحوه استفاده از کاپ قاعدگی و معایب و مزایای کاپ قاعدگی از ضرورت بسیار بالایی برخوردار است. به همین علت، در این مقاله از مجله داروکده قصد داریم با بررسی کاپ قاعدگی از جوانب مختلف، شما را با همه چیز در مورد کاپ قاعدگی آشنا کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
مدتزمان مطالعه: 11 دقیقه
کاپ قاعدگی یک ظرف کوچک و انعطافپذیر است که معمولاً از جنس سیلیکون با درجه پزشکی یا ترموپلاستیک الاستومر ساخته میشود. این ترکیبات سازشپذیری بالایی با بدن انسان دارند و برای مصارف پزشکی مورد تأیید هستند. کاپ قاعدگی در داخل واژن قرار میگیرد و خون قاعدگی را جمعآوری میکند. برخلاف نوارهای بهداشتی و تامپونها که مایعات را جذب میکنند، کاپ قاعدگی خون قاعدگی را در خود نگه میدارد و میتواند چندین ساعت بدون نیاز به تعویض استفاده شود. این وسیله به دلیل قابلیت استفاده مجدد و عدم تولید زباله به گزینهای محبوب در برخی افراد تبدیل شده است.
آیا کاپ قاعدگی انواع مختلفی دارد؟ بله؛ کاپهای قاعدگی از نظر جنس، شکل و سایز به چند دسته تقسیم میشوند:
1. کاپ قاعدگی سیلیکونی: کاپ قاعدگی سیلیکونی رایجترین نوع کاپ قاعدگی است. این کاپها از جنس سیلیکون با درجه پزشکی تولید میشوند. این جنس دارای سازگاری بالایی با محیط بدن بوده و امکان ایجاد واکنش حساسیتی با آن بسیار اندک است. کاپ قاعدگی سیلیکونی نرم و انعطافپذیر بوده و برای اغلب بانوان مناسب است.
2. کاپ قاعدگی لاتکس: به دلیل اینکه ممکن است برخی افراد به جنس لاستیک یا لاتکس حساسیت داشته باشند، کاپهای قاعدگی از جنس لاتکس خیلی رایج نیستند.
3. ترموپلاستیک الاستومر: ترموپلاستیک ایزومر (TPE) یک ترکیب پلیمری و غیرسمی است که با بدن انسان سازگاری دارد. کاپهای قاعدگی از این جنس برای افرادی مناسب است که به سیلیکون حساسیت دارند.
کاپهای قاعدگی باتوجهبه شرکت سازنده آن در سایزها و اشکال مختلف تولید میشوند. برخی از برندها دارای دو سایز کوچک و بزرگ هستند. درحالیکه، برندهای دیگر این محصول را در چندین سایز نیز تولید نمودهاند.
1. کاپ قاعدگی کوچک: کاپهای قاعدگی سایز کوچک اغلب برای خانمهای جوان و یا زنان زیر 30 سال مناسب است. افرادی که خونریزی خفیف دارند یا تجربه زایمان نداشته اند نیز معمولاً از کاپ قاعدگی کوچک استفاده میکنند.
2. کاپ قاعدگی بزرگ: کاپهای قاعدگی سایز بزرگ مناسب افراد بالای 30 سال یا زنانی است که زایمان کردهاند یا دارای خونریزی قاعدگی شدیدتری هستند.
کاپهای قاعدگی بر اساس آناتومی متفاوت افراد و برای راحتی مصرف در اشکال مختلف طراحی و تولید میشوند:
1. کاپ قاعدگی زنگوله شکل: رایجترین نوع کاپ قاعدگی است که دارای دهانه پهن و انتهای گرد است. کاپ قاعدگی زنگولهای برای اغلب زنان مناسب بوده و بهخوبی در واژن چفت میشود.
2. کاپ قاعدی "V" شکل: این نوع دارای دهانه پهن و انتهای نازک بوده و برای افراد با دهانه رحم بلند مناسب است.
3. کاپ قاعدگی پهن و کوتاه: این نوع کاپ قاعدگی بهواسطه دهانه پهنتر با قطر و ارتفاع کوتاهتر برای افراد با دهانه رحم کوتاه مناسب است.
انتخاب بهترین نوع کاپ قاعدگی به عوامل مختلفی از جمله سن فرد، میزان حجم خونریزی در دوران قاعدگی، اندازه، شکل و ارتفاع دهانه رحم، تجربه یا عدم تجربه زایمان، سازگاری با جنس کاپ قاعدگی و سلیقه و ترجیح شخصی بستگی دارد. هر فرد بهتر است با مطالعه نظرات و تجربیات دیگران و یا تجربه شخصی بهترین نوع کاپ قاعدگی را برای خود انتخاب کند.
کاپ قاعدگی برای اکثر زنان از سنین نوجوانی تا بزرگسالی مناسب است، بهویژه آنهایی که به دنبال گزینهای ماندگارتر، اقتصادیتر و سازگارتر با محیطزیست هستند.
کاپ قاعدگی معمولاً برای اغلب زنان و دختران از سنین نوجوانی به بعد مناسب است. بسیاری از دختران از سن ۱۵ سالگی میتوانند از کاپ قاعدگی استفاده کنند، اما این مسئله بستگی بهراحتی و تمایل شخصی هر فرد دارد. مهمترین نکته این است که فرد باید با بدن خود آشنا باشد و احساس راحتی کند. اگر سؤال یا نگرانی خاصی دارید، مشاوره با پزشک یا متخصص بهداشت میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
یکی از دغدغهها و سؤالات مادران و دختران نوجوان این است که آیا کاپ قاعدگی را میتوان در دختران نوجوان استفاده نمود؟ یا ایا کاپ قاعدگی برای دختر مجرد خوبه؟
بله کاپ قاعدگی برای افراد باکره نیز قابلاستفاده است. منتهی به علت سفتی عضلات ناحیه واژن در این افراد ممکن است واردکردن کاپ قاعدگی در آنها با درد و ناراحتی همراه باشد. انتخاب اندازه مناسب و یا مشورت با یک پزشک یا متخصص بهداشت میتواند در این زمینه مفید باشد.
کاپ قاعدگی ممکن است برای برخی افراد که تازه زایمان کردهاند یا دارای مشکلات خاصی مانند عفونتهای واژن، اختلالات قاعدگی شدید، مشکلات آناتومیکی یا حساسیت شدید به مواد سازنده کاپ قاعدگی هستند، مناسب نباشد. این افراد بهتر است پیش از استفاده از کاپهای قاعدگی با پزشک یا ماما مشورت کنند.
برخی از ویژگیهای مثبتی که کاپ قاعدگی را موردتوجه و استقبال قرار داده است عبارتاند از:
1. سازگاری با محیطزیست: کاپهای قاعدگی علاوه بر اینکه از مواد تجزیهپذیر ساخته میشوند، دارای قابلیت استفاده مجدد و عمر طولانیتری در مقایسه با تامپون و نوار بهداشتی هستند و از این طریق به تولید کمتر زباله در محیطزیست کمک مینمایند.
2. صرفه اقتصادی: کاپ قاعدگی یکبارمصرف نبوده و یک وسیله چند بار مصرف با طول عمر بالا است، این مسئله به مقدار قابلتوجهی هزینه مربوط به محصولات قاعدگی مثل خرید تامپون و نوار بهداشتی را کاهش میدهد. هر فرد میتواند از یک کاپ قاعدگی برای چند سال متوالی استفاده کند.
3. راحتی و کارایی بالا: کاپ قاعدگی در مقایسه با نوار بهداشتی و تامپون ظرفیت بالاتری برای جمعآوری خون قاعدگی داشته و مدتزمان طولانیتری برای تعویض آن لازم است. این موضوع باعث شده برخی از زنان در طول روز احساس راحتی بیشتری داشته و نیاز به تعویض مکرر نداشته باشند.
4. کمک به حفظ سلامت و بهداشت: برخی از زنان معتقدند که بدن آنها با جنس کاپهای قاعدگی سازگارتر بوده و استفاده از کاپ قاعدگی عوارضی همچون حساسیت نسبت به مواد شیمیایی موجود در محصولات یکبارمصرف را در آنها کاهش میدهد.
بله یکی دیگر از مزیتهای کاپ قاعدگی که موجب توجه و استقبال عده زیادی از بانوان شده است، قابلاستفاده بودن کاپ قاعدگی برای استخر است. کاپ قاعدگی در صورتی بهدرستی انتخاب و نصب شده باشد، از نشت جریان خون قاعدگی جلوگیری کرده و در هنگام شنا و سایر ورزشهای آبی قابلاستفاده خواهد بود. دقت داشته باشید که بهتر است برای جلوگیری از نشت خون از کاپ قاعدگی، هر 8 الی 12 ساعت یک بار آن را تعویض نمایید.
برخی افراد ممکن است با یادگیری نصب و استفاده از کاپ قاعدگی مشکل داشته باشند یا حتی در صورت نصب صحیح، احساس ناراحتی یا فشار نمایند. اگر کاپ قاعدگی بهدرستی قرار نگیرد یا اندازه مناسب آن انتخاب نشده باشد، ممکن است منجر به نشت خون گردد. از دیگر معایب کاپ قاعدگی نحوه نگهداری و شستوشوی مکرر آن بین هر بار استفاده است که به علت وقتگیر بودن استفاده از آن را در برخی افراد محدود نموده است.
استفاده از کاپ قاعدگی معمولاً ایمن و بدون عوارض جدی است، اما برخی از افراد ممکن است عوارض یا مشکلاتی را تجربه کنند. در زیر به برخی از این عوارض اشاره میشود:
1. حساسیت به جنس کاپ قاعدگی: برخی افراد ممکن است به موادی که کاپ از آن ساخته شده (مانند سیلیکون یا لاتکس) حساسیت نشان دهند.
2. عفونت واژن: اگر کاپ قاعدگی بهدرستی تمیز و نگهداری نشود یا در زمانهای طولانیتری از آن استفاده شود، ممکن است خطر عفونت واژینال را افزایش دهد.
3. درد یا ناراحتی: برخی افراد ممکن است در قراردادن یا خارجکردن کاپ مشکل داشته باشند که میتواند باعث ناراحتی یا درد شود. گاهی انتخاب کاپ خیلی بزرگ نیز میتواند درد و ناراحتی را تشدید کند.
4. سندرم شوک سمی: سندروم شوک سمی (TSS: Toxic Shock Syndrome) یک عارضه نادر اما جدی است که میتواند به دلیل استفاده طولانیمدت از هر نوع محصول قاعدگی، از جمله کاپ قاعدگی، تامپون یا نوار بهداشتی ایجاد شود. این سندروم عمدتاً توسط سویههای خاصی از باکتریها اتفاق میافتد و میتواند هر فرد را در هر سنی درگیر نماید. برای کاهش این خطر، توصیه میشود فواصل تعویض کاپ را بین هر 4 تا 12 ساعت رعایت کنید.
استفاده از کاپ قاعدگی به طور موقت میتواند باعث کشیدگی واژن شود، اما این کشیدگی موقتی است و پس از خارجکردن کاپ به حالت طبیعی خود بازمیگردد. دررابطهبا کاپ قاعدگی و گشادی واژن لازم است بدانید، واژن یک ساختار انعطافپذیر دارد که به طور طبیعی میتواند تغییر شکل دهد و مجدداً به حالت اولیه خود برگردد. درنتیجه، اگر کاپ قاعدگی در اندازه مناسب تهیه و بهدرستی استفاده شود، نباید باعث گشادشدن دائمی واژن گردد.
اندومتریوز یکی از بیماریهای جدی در زنان است که به علت رشد بافتی مشابه بافت داخلی رحم، در خارج از رحم رخ میدهد. عدهای تصور میکنند که استفاده از کاپ قاعدگی باعث برگشت خون قاعدگی به داخل حفره شکمی و ایجاد یا تشدید اندومتریوز میگردد. این مسئله نگرانیهای زیادی را دررابطهبا کاپ قاعدگی و اندومتریوز به وجود آورده است. کاپ قاعدگی خون قاعدگی را جمعآوری میکند و بههیچوجه باعث برگشت آن نمیشود. در حال حاضر، هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد، کاپ قاعدگی باعث برگشت خون قاعدگی به سمت بالا و افزایش ریسک ابتلا به اندومتریوز میگردد.
درهرحال، توصیه میشود با انتخاب درست و استفاده صحیح از کاپ قاعدگی، تخلیه منظم و شستوشوی مکرر آن خطر بروز مشکلات پزشکی را کاهش دهید. چنانچه نگران مشکلات پزشکی خاصی هستید یا علائم غیرمعمولی را تجربه میکنید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
یکی از دغدغهها و سؤالات رایج این است که آیا استفاده از کاپ قاعدگی احتمال عفونت واژن را افزایش میدهد؟ دررابطهبا کاپ قاعدگی و عفونت باید گفت که؛ در صورت عدم رعایت بهداشت و استفاده درست از کاپ قاعدگی احتمال بروز عفونت واژن وجود دارد. رعایت نکات زیر کمک میکند تا احتمال عفونت در حین استفاده از کاپ قاعدگی به حداقل برسد؛ بنابراین توصیه میشود:
استفاده از کاپ قاعدگی ممکن است در ابتدا کمی چالشبرانگیز و دشوار باشد، اما با تمرین و آشنایی با روش صحیح استفاده از آن، مشاهده فیلم نحوه استفاده از کاپ قاعدگی، میتوانید بهراحتی طرز استفاده کاپ قاعدگی را یاد بگیرید.
در ادامه مراحل استفاده از کاپ قاعدگی را با جزئیات برای شما توضیح خواهیم داد:
فواصل بین تعویض و تخلیه کاپ قاعدگی، بهشدت خونریزی شما بستگی دارد. بهطورکلی، کاپ قاعدگی هر بار میتواند بین ۴ تا ۱۲ ساعت استفاده شود. هرگز بیش از 12 ساعت متوالی از کاپ استفاده نکنید و اگر احساس ناراحتی یا نشتی کردید، بهتر است کاپ را زودتر تخلیه و تعویض کنید.
تمیزکردن کاپ قاعدگی بسیار مهم است تا از احتمال رشد میکروبها و بروز عفونت و جلوگیری شود. پس از خارجکردن کاپ، ابتدا آن را با آب سرد بشویید تا از ایجاد لکههای خون جلوگیری شود. سپس با آب و صابون ملایم (بدون عطر) آن را بشویید. مطمئن شوید که تمام نواحی داخلی و خارجی کاپ تمیز شده باشد.
بهتر است بعد از اتمام دوره قاعدگی و پیش از هر بار شروع استفاده از کاپ، آن را استریل کنید. برای استریل کردن کاپ قاعدگی، آن را به مدت 10-5 دقیقه در آب جوش قرار دهید. این کار باعث از بین رفتن باکتریها و میکروبها میشود. پس از شستشو، کاپ را روی یک حوله تمیز و خشک قرار دهید یا بگذارید در هوای آزاد خشک شود و در نهایت آن را در یک مکان خشک و تمیز مانند یک کیسه پارچهای یا جعبه مخصوص نگهداری کنید
کاپ قاعدگی بهتره یا نوار بهداشتی؟ کاپ قاعدگی بهتر است یا تامپون؟ در این بخش با مقایسه کاپ قاعدگی با سایر محصولات قاعدگی به این سؤالات پر تکرار پاسخ خواهیم داد.
در بین محصولات قاعدگی، هر کدام مزایا و معایبی دارند که هر فردی با آگاهی کامل از آنها و با توجه به شرایط فردی و ترجیح شخصی بهترین گزینه را برای خود انتخاب میکند. چیزی که اهمیت دارد، این است فرد با کدام راحتتر است و چطور میتواند دوران قاعدگی خود را بهراحتی سپری کند.
در کل کاپ قاعدگی از محصولات قاعدگی بهصرفه، چندبار مصرف و دوستدار محیطزیست با فواصل تعویض طولانیتر نسبت به تامپون و نوار بهداشتی است که به هنگام شنا و ورزشهای آبی قابلاستفاده است. در مقابل نصب و قراردادن آن نیاز به مهارت داشته و برخی افراد حین استفاده از آن احساس راحتی ندارند و اگر بهدرستی قرار نگیرید خطر عفونت را افزایش میدهد.
تامپون یک محصول قاعدگی یکبارمصرف و قابلحمل بوده که در هنگام شنا و ورزشهای آبی نیز قابلاستفاده است. درحالیکه بسیاری از زنان استفاده از تامپون را راحت و آسان میدانند، هزینه خرید مداوم تامپونها در طول زمان میتواند بالا باشد و با افزایش تولید زباله در درازمدت موجب آسیب به محیطزیست گردد.
نوار بهداشتی نیز از دیگر محصولات قاعدگی است که تنوع بالایی در اندازه و میزان جذب داشته و به مهارت خاصی برای استفاده نیاز ندارد. برخی از زنان معتقدند، استفاده مکرر از نوار بهداشتی احساس رطوبت ایجاد میکند و گاهی اوقات به ترکیبات سازنده آن حساسیت میدهند. مدتزمان استفاده از نوار بهداشتی بسیار محدود بوده و از نظر اقتصادی بهصرفه نمیباشد. نوارهای بهداشتی یکبار مصرف هستند و باعث تولید زباله بیشتری میشوند.
در نتیجه، انتخاب بین این سه گزینه به ترجیحات شخصی، سبک زندگی و نیازهای فردی هر زن بستگی دارد. توصیه میشود که هر فرد باتوجهبه شرایط خود، گزینه مناسب را انتخاب کند و در صورت نیاز، با پزشک یا ماما مشورت کند.
استفاده از کاپ قاعدگی بهطورکلی توسط پزشکان متخصص زنان و انجمنهای معتبر، از جمله انجمن زنان و زایمان آمریکا (ACOG)، تأیید شده است. طبق اطلاعات منتشر شده توسط این انجمن، کاپهای قاعدگی ایمن هستند و میتوانند به طور مناسبی خونریزی قاعدگی را جمعآوری کنند. این کاپها بهراحتی قابل شستشو و استفاده مجدد هستند و نسبت به نوارهای بهداشتی و تامپونها ماندگاری بیشتری دارند و میتوانند به کاهش تولید زباله در محیطزیست کمک کنند. کاپهای قاعدگی در اندازهها و شکلهای مختلف موجود هستند که به کاربران این امکان را میدهند تا مناسبترین گزینه را برای خود انتخاب کنند. بهطورکلی، پزشکان معمولاً کاپهای قاعدگی را بهعنوان یک گزینه سالم و مؤثر برای گذراندن دوران قاعدگی توصیه میکنند.
انتخاب بهترین مارک کاپ قاعدگی بستگی به نیازها و ترجیحات شخصی شما دارد. چند مارک معتبر و محبوب در بازار که کاپهای قاعدگی را در رنگ، شکل و اندازههای مختلف تولید میکنند، عبارتاند از: DivaCup، Lunette، Mooncup، Saalt و Softcup.
کاپ قاعدگی در داروخانهها و سایر فروشگاههای معتبر تخصصی از جمله داروخانه آنلاین داروکده قابلتهیه است. قبل از خرید، حتماً اندازه و نوع کاپ قاعدگی را بررسی کنید. برای انتخاب بهترین گزینه به صفحه محصولات نوار بهداشتی و کاپ قاعدگی در وبسایت داروکده مراجعه کنید و با مطالعه نظرات کاربران و دریافت مشاوره از تیم علمی داروکده، مناسبترین محصول را متناسب با نیاز خود تهیه کنید.
قیمت کاپ قاعدگی بر اساس جنس محصول، شکل، اندازه و برند و تکنولوژی ساخت آن متفاوت خواهد بود. قیمتهای درج شده در صفحه محصولات داروکده، بر اساس فاکتورهای رسمی و مورد تأیید سازمان غذا و داروی ایران بهروز میشود.
کاپ قاعدگی بهعنوان یک محصول قاعدگی ماندگار، اقتصادی و دوستدار محیطزیست بسیار موردتوجه و استقبال قرار گرفته است. آشنایی با کاپ قاعدگی و مزایا و معایب خاص آن میتواند به مدیریت بهینه دوران قاعدگی کمک نموده و راحتی بیشتری را برای زنان فراهم کند. در این مقاله تلاش کردیم تا بررسی جوانب مختلف،
آگاهی و آموزش لازم را در زمینه استفاده صحیح از کاپ قاعدگی ارائه دهیم. این اطلاعات میتواند به زنان در تصمیمگیریهای بهتر و آگاهانهتر کمک کند تا بتوانند محصولی متناسب با نیازهای خود انتخاب نمایند. در پایان، هر زن باتوجهبه شرایط خاص خود و مشاوره پزشکی میتواند تصمیم بگیرد که آیا این وسیله مناسب اوست یا خیر.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
منابع:
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد