بهترین کرم برای درمان شقاق سینه

بهترین کرم برای درمان شقاق سینه

این مقاله با معرفی روش‌‌های جلوگیری از شقاق سینه و بررسی اثربخشی انواع کرم شقاق سینه به شما کمک خواهد کرد تا دوران شیردهی راحت‌تری را تجربه کنید.

دکتر افروز محمدقلی بیکی

نویسنده: دکتر افروز محمدقلی بیکی

تحریریه داروکده

آخرین به روزرسانی:

22 مرداد 1403

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

darukade
darukade
darukade

22 مرداد 1403

1K

eye icon

بهترین کرم برای درمان شقاق سینه

شقاق سینه یک عارضه رایج و دردناک است که مادران شیرده، علی‌الخصوص در روزهای ابتدایی شیردهی آن را تجربه می‌کنند. احساس درد، خشکی، زخم و سوزش ناشی از شقاق پستان، ممکن است باعث ایجاد اختلال در روند شیردهی مادر یا تغذیه شیرخوار گردد. شقاق سینه به‌طورکلی عارضه نگران‌کننده‌ای نبوده و در اغلب موارد با مراقبت و درمان‌های خانگی بهبود پیدا می‌کند. در برخی موارد نادر ممکن است زخم سینه دچار عفونت و التهاب گشته و به درمان‌های جدی‌تر از جمله جراحی یا تخلیه سینه نیاز باشد. این مقاله از مجله داروکده، باهدف افزایش آگاهی شما دررابطه‌با شقاق سینه، علل ایجاد آن، علائم و راه‌های درمان شقاق سینه تألیف شده است. این مقاله با معرفی روش‌‌های جلوگیری از شقاق سینه و بررسی اثربخشی انواع کرم شقاق سینه به شما کمک خواهد کرد تا دوران شیردهی راحت‌تری را تجربه کنید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

  • شقاق سینه چیست؟
  • علل رایج شقاق سینه
  • علائم شقاق سینه
  • درمان شقاق سینه
  • درمان شقاق سینه با اصلاح تکنیک شیردهی
  • استفاده از پمادها و کرم‌ها برای درمان شقاق سینه
  • بهترین کرم برای درمان شقاق سینه
  • مراقبت‌های بهداشتی و شخصی برای پیشگیری و درمان شقاق سینه
  • مداخلات پزشکی برای درمان شقاق سینه

مدت‌زمان مطالعه: 6 دقیقه

 

شقاق سینه چیست؟

شقاق سینه به ترک یا شکاف ایجاد شده در پوست اطراف نوک پستان اطلاق می‌شود که اغلب منجر به احساس درد، سوزش یا عوارض احتمالی مانند زخم، خونریزی یا عفونت می‌شود. این ترک‌ها عمدتاً به علت اصطکاک، آسیب تماسی یا خشکی بیش از حد ناحیه نوک پستان ایجاد می‌شوند. این ضایعات می‌توانند از ترک‌های سطحی تا شکاف‌های عمیق و خونریزی دهنده متغیر باشند. شقاق سینه از مشکلات رایج در دوران شیردهی مادران است. بااین‌وجود ممکن است برخی از ورزشکاران نیز به‌واسطه اصطکاک بالا به شقاق پستان مبتلا شوند.

علل رایج شقاق سینه

عوامل مختلفی در ایجاد شقاق نوک پستان نقش دارند. علت زخم شدن نوک سینه در زنان عمدتاً مربوط به دوران بارداری و شیردهی می‌گردد. علاوه بر این، موارد مرتبط با شرایط بهداشتی، محیطی و سبک زندگی نیز ممکن است در بروز زخم پستان تأثیرگذار باشند. این عوامل عبارت‌اند از:

1. تغییرات هورمونی در دوره بارداری

تغییرات هورمونی در دوران بارداری می‌تواند باعث افزایش حجم سینه‌ها و کشیده‌شدن پوست سینه گردد. کشیده‌شدن پوست سینه می‌تواند منجر به تحریک نوک پستان و ایجاد شکاف در اطراف آن گردد.
 

2. تکنیک نادرست شیردهی

پوزیشن شیردهی نامناسب یا درست چفت نشدن دهان نوزاد با نوک پستان مادر می‌تواند باعث ایجاد اصطکاک و سایش شده و پوست سینه را دچار آسیب کند.
 

3. شیردهی مکرر

شیردهی مکرر یا استفاده بیش از حد از دستگاه شیردوش بدون انجام مراقبت‌های لازم، ممکن است باعث سایش پوست نازک نوک سینه و پارگی یا زخم نوک سینه در شیردهی شود.
 

4. اصطکاک

اصطکاک بیش از حد می‌تواند با تحریک پوست پستان باعث ایجاد شکاف و شقاق سینه گردد. استفاده از لباس زیر تنگ یا جنس پارچه ضخیم و نامناسب، می‌تواند با اعمال اصطکاک بیش از حد روی نوک پستان باعث ایجاد زخم سینه گردد. در ورزشکاران شقاق پستان عمدتاً در اثر اصطکاک لباس با پوست سینه آن‌ها رخ می‌دهد.
 

5. خشکی پوست سینه

خشکی پوست یکی از عوامل تأثیرگذار در بروز ترک و شکاف نوک پستان است. عوامل محیطی مثل آب‌وهوای خشک، استفاده از شوینده‌های قوی و رطوبت‌رسانی ناکافی به پوست سینه می‌تواند منجر به ترک‌خوردن پوست اطراف نوک پستان و ایجاد شقاق سینه گردد. 
 

6. رطوبت بیش از حد نوک سینه

علاوه بر خشکی پوست، رطوبت بیش از حد نیز  ممکن است موجب آسیب‌پذیرشدن پوست سینه گردد. رطوبت بیش از حد بر اثر تعریق، نشت شیر یا عدم رعایت بهداشت می‌تواند زمینه را برای رشد میکروب‌ و ایجاد عفونت فراهم نماید.
 

7. عفونت

گاهی عوامل میکروبی بخصوص برفک که یک نوع عفونت قارچی متداول است، ممکن است نوک پستان را به ترک‌ها مستعد کند.
 

8. واکنش آلرژیک

گاهی ترک‌های ایجاد شده در نوک پستان ممکن است به دلیل واکنش آلرژیک به انواع شوینده، لوسیون یا مرطوب‌کننده، عطر یا جنس پارچه لباس زیر باشد.

 

علائم شقاق سینه

علائم شقاق پستان می‌تواند بسته به‌شدت زخم متفاوت باشد؛ اما به طور معمول شامل موارد زیر است:

  • پارگی و ترک‌های قابل‌مشاهده در پوست اطراف نوک پستان
  • پوسته‌پوسته شدن یا خارش نوک پستان
  • زخم، قرمزی یا تورم نوک پستان
  • احساس ناراحتی هنگام پوشیدن لباس زیر
  • درد شدید هنگام شیردادن
  • زخم باز و خونریزی احتمالی

 

درمان شقاق سینه

مشکل شقاق و زخم نوک سینه تا زمانی که دچار عوارضی همچون عفونت یا شکاف عمیق خونریزی دهنده نشده باشد، به‌راحتی قابل‌پیشگیری و درمان است. رایج‌ترین راهکارها برای درمان زخم نوک سینه در شیردهی به شرح زیر هستند:

 

درمان شقاق سینه با اصلاح تکنیک شیردهی

  • سعی کنید در یک پوزیشن شیردهی مناسب قرار گیرید به‌گونه‌ای که هم خودتان احساس راحتی داشته باشید و کمترین فشار روی سینه وارد شود و هم نوک سینه به طور کامل داخل دهان نوزاد چفت شود. این امر تحریک و اصطکاک نوک پستان در حین شیر خوردن را به حداقل می‌رساند.

  • در دفعات مختلف شیردهی به طور متناوب سینه‌ها را تغییر دهید تا فشار مضاعف بر روی یک نوک پستان وارد نشود.

استفاده از پمادها و کرم‌ها برای درمان شقاق سینه

اولین اقدام اساسی برای پیشگیری و درمان شقاق سینه، مرطوب نگه‌داشتن نوک پستان با ترکیبات بی‌خطر و روغن‌های طبیعی است. به همین علت پماد برای زخم سینه در شیردهی از توصیه‌های رایج و مؤثر برای تسریع روند بهبود شقاق سینه است. این محصولات عمدتاً حاوی ترکیبات ملایم و بی‌خطر برای نوزاد هستند که به تسکین علائم و ترمیم شکاف نوک پستان کمک می‌کنند.

بهترین کرم برای درمان شقاق سینه

بهترین کرم برای درمان شقاق سینه، محصولی است که استعمال موضعی آن بر شکاف نوک پستان ضمن اثرات محافظتی‌اش، هم برای مادران و هم برای نوزادان بی‌خطر باشند. معروف‌ترین ترکیباتی که ایمنی و اثربخشی آن‌ها بر شقاق سینه ناشی از شیردهی به اثبات رسیده است، لانولین و روغن نارگیل هستند. به همین علت، عمده محصولات شقاق سینه حاوی این دو ترکیب یا سایر ترکیبات نرم‌کننده ایمن هستند. در ادامه این مطلب چند مورد از رایج‌ترین و پرمصرف‌ترین محصولات شقاق سینه را معرفی خواهیم نمود.
 

1. کرم لانولین

لانولین یک ترکیب طبیعی مشتق شده از پشم گوسفند است. لانولین یک نرم‌کننده با منشأ طبیعی است که به آبرسانی، حفظ رطوبت و ترمیم بافت پوست کمک می‌کند. مطالعات مختلفی به اثرات محافظتی لانولین بر شقاق سینه ناشی از شیردهی اشاره نموده‌اند. محصولات درمان شقاق سینه بر پایه لانولین عبارت‌اند از:
 

- کرم شقاق سینه ماتیلدا

کرم رفع شقاق سینه ریپوژن

2. روغن نارگیل

روغن نارگیل سرشار از اسیدهای چرب با زنجیره متوسط با خواص ضدقارچ و ضدباکتریایی است. خواص نرم‌کنندگی آن نیز سبب محافظت از سد دفاعی پوست و کمک به ترمیم آسیب‌های پوستی می‌گردد. محققان اثربخشی روغن نارگیل را معادل با لانولین برای درمان شقاق سینه در نظر می‌گیرند.

 

3. سایر ترکیبات امولینت و نرم‌کننده

علاوه بر موارد ذکر شده، ترکیبات طبیعی جدیدتری نیز برای تسکین علائم و تسریع روند بهبودی زخم سینه معرفی شده‌اند. روغن زیتون، روغن آووکادو، کره کاکائو، شی باتر و عصاره گل همیشه بهار برخی از این ترکیبات هستند. کرم شقاق سینه هیدرودرم، پماد ترمیم کننده شقاق سینه الوینا و بالم رفع شقاق سینه اگزاسین از دیگر محصولات رایج برای درمان شقاق سینه هستند که برای تسکین علائم، التیام زخم و بهبود روند بازسازی زخم پستان مفید می‌باشند.

 

مراقبت‌های بهداشتی و شخصی برای پیشگیری و درمان شقاق سینه

مراقبت‌های بهداشتی مناسب از جمله موارد مهمی است که می‌تواند به کاهش خطر عفونت و تسریع بهبودی شقاق سینه کمک نماید.

  • در دوران شیردهی همواره از لباس زیر راحت از جنس پارچه قابل‌تنفس استفاده کنید.
  • پیش از شروع شیردهی، کمی از شیر را با فشار بدوشید تا از عدم احتقان احتمالی نوک سینه مطمئن شوید. زیرا احتقان شیر در نوک سینه منجر به ناتوانی کودک در مکیدن و تحریک نوک پستان می‌گردد.
  • مقدار کمی از شیر خود را روی نوک پستان خود بمالید. شیر بدن شما دارای خواص ضدباکتریایی است که می‌تواند ترک‌های نوک پستان را مرطوب کند و به بهبود زخم کمک کند.
  • بعد از هر بار شیردهی، نوک سینه‌ها را با آب ولرم بشویید و خشک نمایید. دقت کنید که شست‌وشوی سینه تنها با آب خالی یا شوینده‌های بسیار ملایم انجام گیرد.
  • برای جلوگیری از مرطوب ماندن یا اصطکاک دردناک با لباس، می‌توانید از پدهای محافظ نوک پستان در فاصل بین شیردهی استفاده کنید. رطوبت بیش از حد باعث آسیب‌پذیرتر شدن پوست ناحیه پستان می‌گردد.
  • اگر سینه‌های شما آن‌قدر پر از شیر است که دردناک شده است، کمپرس گرم یا  ماساژ سینه زیر آب گرم را امتحان کنید.
  • درصورتی‌که سینه‌های شما بسیار دردناک است از شیردوش برای تخلیه شیر و تغذیه نوزاد استفاده کنید.
  • هرگز نوزاد را به‌زور از پستان خود جدا نکنید و همیشه اجازه دهید کودک به طور طبیعی پستان را رها کند.
  • بعد از هر نوبت شیردهی از کرم‌های شقاق سینه برای محافظت و ترمیم شکاف نوک پستان استفاده کنید.
  • مصرف مایعات و تغذیه مناسب، خواب و استراحت کافی نیز به بهبود سریع‌تر کمک می‌کنند.

 

مداخلات پزشکی برای درمان شقاق سینه

در برخی موارد اگر علائم خفیف شقاق سینه درمان نشوند، شقاق نوک پستان می‌تواند منجر به عوارض جدی‌تری مانند التهاب یا عفونت شود. عفونت پستان ممکن است باعث ایجاد آبسه شود که ممکن است به آنتی‌بیوتیک، پارگی و تخلیه نیاز داشته باشد. یک عارضه احتمالی دیگر در زنان شیرده، برفک سینه است. نوزادان مبتلا به برفک دهان، ممکن است میکروارگانیسم‌ها را از دهان خود به شیر مادر منتقل کنند. رشد و تکثیر مخمر کاندیدا در محیط گرم و تاریک در مجاری شیر می‌تواند منجر به عفونت پستان شود؛ بنابراین؛ در صورت مشاهده علائم عفونت شامل قرمزی، تورم، گرما و حساسیت در نوک پستان و پوست اطراف آن، باید با مراجعه به پزشک مداخلات یا درمان‌های دارویی را تحت‌نظر پزشک شروع کنید.

سخن پایانی

شقاق سینه، زخم یا شکاف‌هایی در نوک پستان هستند که با ترک یا برش در پوست اطراف نوک پستان مشخص می‌شوند. زخم پستان گاهی باعث احساس درد، ناراحتی و خونریزی شده و تأثیر قابل‌توجهی بر تجربه شیردهی می‌گذارد. هرچند شیردهی رایج‌ترین علت ایجاد شقاق پستان است؛ اما گاهی استفاده از لباس محکم و عدم رعایت موارد بهداشتی نیز می‌تواند باعث ایجاد زخم سینه گردد. 

شقاق سینه در اغلب موارد بی‌خطر و خود محدود شونده است؛ ولی گاهی می‌توانند به عفونت منجر شوند که در این صورت باید به پزشک مراجعه کرد. تحقیقات نشان داده است که استفاده از کرم‌های موضعی می‌تواند برای درمان ترک سینه در شیردهی مناسب باشد. این محصولات برای جلوگیری از شقاق سینه، تسکین درد زخم نوک سینه و تسریع روند بهبودی زخم پستان مناسب هستند.

 در این مقاله از مجله داروکده، تلاش نمودیم تا ضمن ارائه مطالب مفید در رابطه‌با علل و علائم شقاق سینه، اثربخشی کرم‌های متداول از جمله لانولین، روغن نارگیل و سایر نرم‌کننده‌ها را مورد ارزیابی قرار دهیم و چند مورد از بهترین محصولات برای درمان شقاق سینه را معرفی نماییم.

advertisment1
advertisment1
advertisment2
advertisment1
advertisment2
advertisment3
advertisment4

پرسش و پاسخ

ثبت دیدگاه


پیام به صورت خصوصی ثبت گردد

منابع:

مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری می‌رساند.

darukade logo

استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد

طراحی و توسعه توسط گروه نرم افزاری داروکده ( 1403 - 1388 )