در این مقاله از مجله علمی داروکده، قصد داریم با ارائه اطلاعات علمی به شما کمک کنیم تا با افزایش آگاهی در مورد فواید مصرف ویتامین ای خوراکی و موضعی برای صورت، انتخابهای بهتری در خرید محصولات مراقبتی و انجام روتینهای مراقبت از پوست خود داشته باشید.
نویسنده: دکتر افروز محمدقلی بیکی
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
19 شهریور 1403
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
19 شهریور 1403
4K
فواید مصرف ویتامین ای خوراکی و موضعی برای صورت
ویتامین E یکی از ویتامینهای محلول در چربی است که مزایای بسیاری برای بدن و حفظ سلامت و زیبایی پوست دارد. ویتامین E بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی از پوست صورت در برابر آسیبهای ناشی از اشعه UV و آلودگیهای محیطی مراقبت میکند. این ویتامین همچنین میتواند از طریق حفظ رطوبت پوست، تسریع روند ترمیم زخمها، کاهش التهاب و قرمزی پوست به حفظ سلامت، جوانی و شادابی پوست کمک کند. بهطورکلی، ویتامین E بهعنوان یک مکمل طبیعی و مؤثر برای سلامت پوست صورت شناخته میشود و استفاده منظم از آن میتواند به بهبود کیفیت پوست و جلوگیری از پیری زودرس کمک کند. در این مقاله قصد داریم با ارائه اطلاعات علمی به شما کمک کنیم تا با افزایش آگاهی در مورد فواید مصرف ویتامین ای خوراکی و موضعی برای صورت، انتخابهای بهتری در خرید محصولات مراقبتی و انجام روتینهای مراقبت از پوست خود داشته باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید:
مدتزمان مطالعه: 10 دقیقه
ویتامین E فراوانترین آنتیاکسیدان چربیدوست است که در پوست انسان یافت میشود و برای حفظ سلامت و ساختار پوست ضروری است. ویتامین ای از طریق سبوم به پوست میرسد. سبوم یک ماده چرب و چسبنده است که توسط غدد سباسه پوست تولید میشود. سبوم به مرطوب نگهداشتن بافت پوست کمک میکند و از تبخیر رطوبت پوست و ورود باکتریها به درون پوست جلوگیری میکند.
ویتامین E قبل از اینکه از طریق سبوم به سطح پوست برسد، ابتدا در غدد سباسه تجمع مییابد و سپس از طریق سبوم به سطح لایه شاخی پوست ترشح میشود. ویتامین E به دلیل ماهیت چربیدوست خود میتواند به تمام لایههای زیرین پوست نیز نفوذ کند. بهطورکلی، محتوای ویتامین E پوست در افرادی که تولید سبوم بیشتری دارند، مثل افراد دارای پوست چرب، بالاتر است.
کمبود ویتامین E ممکن است بر عملکرد و کیفیت ساختار پوست تأثیر بگذارد، اما شواهد کمی از مطالعات انسانی در این زمینه وجود دارد. گزارش شده است که کمبود ویتامین E ممکن است باعث ایجاد زخمهای پوستی یا اختلال در ساختار و عملکرد پروتئین کلاژن پوست شود.
ویتامین E بهعنوان یک ترکیب آنتیاکسیدان قوی، ضدالتهاب، ترمیمکننده، جوانساز و رطوبت رسان، به حفظ سلامت و زیبایی پوست کمک میکند. این مقاله از مجله داروکده نقش ویتامین E در پوست را مورد بحث قرار میدهد و به ارائه اطلاعات علمی در مورد ویتامین E و سلامت پوست میپردازد.
ویتامین E بهعنوان یک عامل محافظتکننده از نور، در درجه اول با گونههای فعال اکسیژن که بر اثر تابش اشعه فرابنفش (UV) تولید میشوند واکنش داده و آنها را خنثی مینماید، همچنین میتواند انرژی نور فرابنفش (UV) را جذب کند و سلولهای پوست را از آسیب ناشی از نور آفتاب حفظ نماید.
استفاده از ویتامین E در پیشگیری از آسیب ناشی از UV به طور گسترده موردمطالعه قرار گرفته است. نتایج این مطالعات نشان داده است که اگرچه ویتامین ای میتواند نور فرابنفش در طیف UVB را جذب کند، ولی قادر به جذب اشعه در طولموجهای بالاتر مثل UVA نمیباشد؛ بنابراین، با وجود خواص ارزشمند و محافظتی ویتامین E، فعالیت "ضدآفتاب" این ویتامین محدود بوده و قابلجایگزینشدن با محصولات ضدآفتاب نمیباشد.
ویتامین E یکی از عناصر ضروری برای تولید کلاژن در پوست محسوب میشود. کلاژن، اصلیترین پروتئین ساختاری پوست است که نقش مهمی در حفظ استحکام، رطوبت و انعطافپذیری پوست دارد. ویتامین E از طریق تحریک ساخت کلاژن در پوست، کمک میکند بافت پوست سفتتر، شادابتر و جوانتر به نظر برسد. ویتامین E با بهبود گردش خون در پوست، مواد مغذی و اکسیژن بیشتری برای ساخت کلاژن به پوست میرساند، فعالیت سلولهای فیبروبلاست که مسئول تولید کلاژن و الاستین در پوست هستند، را تحریک نموده و تولید کلاژن را افزایش میدهد. از سوی دیگر، بهواسطه خواص آنتیاکسیدان و ضدالتهاب خود از کلاژن موجود محافظت نموده و جلوی تخریب آن را میگیرد.
ویتامین E بهعنوان یک مرطوبکننده طبیعی به حفظ رطوبت پوست کمک میکند و به پوست حس نرمی و لطافت میبخشد. ویتامین E با تقویت لایه شاخی باعث بهبود عملکرد سد محافظتی پوست و محبوس نمودن رطوبت در بافت پوست میگردد. این مسئله از خشکی و کدرشدن پوست جلوگیری نموده و کمک میکند پوست همیشه هیدراته به نظر برسد. ویتامین ای با حفظ سلامت غشاهای سلولی که مسئول کنترل ورود و خروج مواد به داخل و خارج سلولها هستند، عملکرد لایه شاخی پوست را تقویت مینماید. ویتامین E همچنین از طریق تحریک ساخت کلاژن نیز به حفظ رطوبت پوست کمک مینماید. کلاژن به حفظ ساختار و سلامت پوست کمک نموده و یک پوست سالم بهتر میتواند رطوبت را در خود حفظ نماید. ویتامین ای با حفظ رطوبت پوست کمک میکند چروکهای ریز پوست باز شوند و ظاهر صورت جوانتر به نظر برسد.
چندین مطالعه نشان دادهاند که ویتامین E میتواند التهابات پوستی مثل تورم پوست، ضخامت پوست، قرمزی و سوزش ناشی از اشعه UV را کاهش دهد. تحقیقات تکمیلی نشان داد که ویتامین ای از طریق تقویت عملکرد غشای سلولی، کاهش تولید واسطههای التهابی و مهار عملکرد رادیکالهای آزاد، باعث کاهش التهاب، قرمزی و تورم پوست میگردد.
ویتامین E در ترمیم زخم و آسیبهای پوستی نیز نقش دارد. ترمیم زخم بهطورکلی یک فرایند پیچیده شامل چندین مرحله از جمله هومئوستاز، التهاب، تقسیم سلولی و بازسازی است. ویتامین E میتواند به طور مستقیم یا غیرمستقیم در تمام این مراحل نقش حمایتی ایفا کند.
ویتامین E بهعنوان یک ترکیب ضدالتهاب، با کاهش التهاب در نواحی آسیبدیده سرعت بهبودی را افزایش داده و روند ترمیم زخم را تسریع مینماید. کلاژن دارای نقشی حیاتی در فرایند ترمیم بافت است. ویتامین ای با تحریک ساخت کلاژن به تسریع این فرایند کمک میکند. ویتامین E در واقع با تقویت جریان خون و انتقال اکسیژن و مواد مغذی به ناحیه آسیبدیده، باعث تحریک فعالیت سلولهای فیبروبلاست و در نتیجه تحریک تولید کلاژن و آنژیوژنز (رگزایی) برای ساخت بافت جدید میگردد. در نهایت، ویتامین E با تسهیل روند ترمیم بافت و افزایش رطوبت پوست در نواحی آسیب، به کمرنگشدن جای زخم نیز کمک خواهد کرد و از تشکیل اسکار برجسته در ناحیه آسیب جلوگیری خواهد نمود.
برخی مطالعات نشان دادهاند که ویتامین E ممکن است به کمرنگشدن لکههای تیره پوست و بهبود ظاهر پوست کمک کند. ویتامین E بهعنوان یک ترکیب ضد لک از طریق کاهش استرس اکسیداتیو، تنظیم تولید ملانین، کاهش التهاب عمل میکند.
ویتامین E بهعنوان یک آنتیاکسیدان پرقدرت، رادیکالهای آزاد را خنثی نموده و با کاهش استرس اکسیداتیو و به حفظ تعادل در رنگدانههای پوست کمک میکند. زیرا برخی از این رادیکالهای آزاد میتوانند منجر به تولید ملانین (رنگدانه پوست) اضافی و ظهور لکههای تیره در پوست گردند. ویتامین ای در تنظیم فعالیت سلولهای ملانوسیت (سلولهای تولیدکننده ملانین) نقش دارد. این ویتامین با تنظیم فعالیت ملانوسیتها، از تولید ملانین اضافی و بروز انواع ناهمواری رنگی در پوست، بخصوص ظهور لکههای تیره جلوگیری میکند.
در برخی موارد، التهاب میتواند منجر به ایجاد لکههای پوستی گردد. ویتامین E با خواص ضدالتهاب خود، به کاهش التهاب کمک نموده و احتمال ایجاد لکههای جدید را کاهش میدهد.
ویتامین E موضعی در طول تاریخ به اشکال مختلف از روغن ماساژ پوست گرفته تا فرمولاسیونهای آرایشی مدرن مورداستفاده قرار گرفته است. استفاده موضعی از ویتامین E منجر به نفوذ این ویتامین در اپیدرم (لایه بیرونی پوست) و درم (لایه درونی پوست) میگردد.
مصرف ویتامین E موضعی برای صورت، هم میتواند ویتامین E کافی را برای حفظ سلامت پوست تأمین کند و هم میتواند اشکال خاصی از ویتامین E که از طریق رژیم غذایی قابل دریافت نیستند را برای پوست فراهم کند.
در حالت کلی، محتوای ویتامین E موجود در اپیدرم بیشتر از درم است. تحقیقات نشان داده است که مصرف ویتامین ای موضعی میتواند سطح ویتامین E را در پوست افزایش دهد. جالبتوجه است که سطوح ویتامین E در درم پس از مصرف موضعی بهشدت افزایش مییابد. در نتیجه، احتمالاً ویتامین ای موضعی پس از جذب پوستی در غدد سباسه تجمع پیدا میکند.
پوستی که فقط با ویتامین E رژیمی تغذیه میشود، تنها حاوی اشکال آلفا - توکوفرول و گاما - توکوفرول از ویتامین E است. درحالیکه، پوستی که بهصورت موضعی نیز با ویتامین E سنتتیک تغذیه شود، میتواند حاوی مخلوطی از توکوفرولها و توکوترینولها باشد. توکوترینولها اشکالی از ویتامین E هستند که ماندگاری بیشتر و پایداری بالاتری در مقابل گرما، نور و هوا دارند.
پس از مصرف موضعی، ویتامین E در غشای سلولی و در ماتریکس چربی خارج سلولی لایه شاخی، جایی که ویتامین E به دفاع اکسیداتیو کمک میکند، تجمع مییابد. بااینحال، مقدار زیادی از دوز مصرف موضعی ویتامین E پس از قرارگرفتن در معرض نور UV از بین میرود. این نشان میدهد که ویتامین E با وجود فواید فراوانی که دارد، اما بهخودیخود ناپایدار است و بهراحتی در پوست از بین میرود؛ بنابراین، مهم است که محصولات موضعی حاوی مقادیر قابلتوجه ویتامین E (غلظت 0.1 تا 1 درصد) با پایداری بالا باشند.
جهت بهبود پایداری محصولات موضعی ویتامین ای از مشتقات ویتامین E که عمدتاً استرهای تجاری توکوفرول هستند (توکوترینولها) کمک گرفته میشود. این مشتقات در برابر گرما، نور و اکسیداسیون مقاوم هستند؛ اما همچنان میتوانند به لایههای پوست نفوذ کنند. این ترکیبات برای اعمال اثرات آنتیاکسیدان خود باید توسط آنزیمهای داخل سلول فعال شوند؛ لذا میزان اثربخشی این ترکیبات میتواند بسته به فرمولاسیون و میزان جذب و نفوذ به پوست متفاوت باشد.
استفاده موضعی از ویتامین ای برای صورت بهطورکلی برای افزایش محافظت از نور مؤثر است. تحقیقات نشان داده است، ویتامین ای موضعی میتواند از طریق کاهش پراکسیداسیون لیپیدی، جلوگیری از آسیب به DNA و مهار بسیاری از تغییرات شیمیایی و ساختاری در پوست به دنبال مواجهه با UV، آسیبهای پوستی ناشی از آن از جمله تومورها و سرطانهای پوستی را کاهش دهد. ویتامین ای موضعی همچنین از طریق مهار اریتم (قرمزی) و کاهش رنگدانههای پوست از تشکیل لکههای ناشی از آفتابسوختگی جلوگیری میکند.
ویتامین E موضعی بهعنوان یک محصول ضدالتهاب میتواند تورم پوست، ضخامت پوست، اریتم و ادم ناشی از اشعه ماوراء بنفش را کاهش دهد.
ویتامین E موضعی بهعنوان یک مرطوبکننده طبیعی به حفظ رطوبت پوست کمک میکند و به پوست حس نرمی و لطافت میبخشد. این ویژگی بهویژه برای افرادی که دارای پوست خشک یا حساس هستند، اهمیت دارد. چند مطالعه محدود نشان دادهاند که استفاده موضعی از ویتامین E میتواند ظرفیت اتصال به آب پوست را پس از دو تا چهار هفته استفاده بهبود بخشد.
مصرف موضعی ویتامین E برای تسریع روند ترمیم زخم نیز مفید است. شواهد بیانگر این است که ویتامین ای از طریق کمک به فرایند تقسیم و تمایز سلولی باعث بهبود روند ترمیم بافت و کاهش تشکیل اسکار (جای زخم) میگردد.
برخی منابع از ویتامین E بهعنوان ویتامین جوانساز یاد میکنند. مطالعات نشان دادهاند، مصرف ویتامین ای موضعی با کاهش خطوط ریز و چین و چروکهای نازک به جوانتر بهنظررسیدن صورت کمک میکند. این میتواند با اثرات آنتیاکسیدان، رطوبت رسان و کلاژن ساز ویتامین E مرتبط باشد.
ویتامین E خوراکی از طریق رژیم غذایی یا مکملهای تغذیهای دریافت شده و از طریق دستگاه گوارش جذب میگردد. ویتامین ای جذب شده وارد جریان خون میشود و در نهایت به کمک لیپوپروتئینها در سراسر بدن از جمله بافت پوست توزیع میشود. ویتامین E خوراکی مصرف شده در غدد سباسه ذخیره شده و از طریق سبوم به سطح پوست و لایههای شاخی ترشح میشود. تحقیقات نشان داده است، پس از مصرف خوراکی ویتامین E، حداقل هفت روز طول میکشد تا محتوای ویتامین ای در سبوم تغییر کند.
فواید مصرف ویتامین E خوراکی برای صورت عبارتاند از:
ویتامین E خوراکی یک دفاع آنتیاکسیدانی سیستمیک در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از اشعه UV و آلودگیهای محیطی ایجاد میکند.
تحقیقات در زمینه مصرف مکمل ویتامین E خوراکی، نتایج متفاوتی را در مورد پتانسیل محافظت از نور آن گزارش کردهاند. این مطالعات نشان دادند که اگرچه پراکسیداسیون لیپیدی و آسیب DNA ناشی از اشعه ماوراء بنفش به دنبال رژیم غذایی غنی از ویتامین E کاهش پیدا میکند، ولی هیچ تأثیر قابلتوجهی بر مهار سرطانزایی ناشی از اشعه UV نشان نداد. این در حالی است که سایر مطالعات نشان میدهند، مصرف مکمل خوراکی حاوی ترکیب ویتامین C و ویتامین E به شکل قابلملاحظهای محافظت از نور در برابر اشعه UV را افزایش میدهد.
ویتامین ای یک ترکیب ضدالتهاب است. مطالعات نشان داده است، ویتامین E خوراکی میتواند با کاهش التهاب در شرایطی مانند درماتیت و پسوریازیس که اختلالات پوستی با زمینه التهابی هستند سودمند واقع شود.
مکملهای خوراکی ویتامین E میتوانند تولید کلاژن را افزایش داده، خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود بخشند و علائم پیری را کاهش دهند.
دوز معمول برای استفاده از کپسول ویتامین E در افراد بزرگسال بین ۱۵ تا ۴۰۰ واحد بینالمللی (IU) در روز است. حداکثر میزان مجاز برای مصرف روزانه ویتامین ای، 800 واحد روزنه در نظر گرفته شده است. بهتر است کپسول ویتامین E را همراه با غذا مصرف کنید تا جذب بهتری داشته باشد. قبل از مصرف هر نوع مکمل، بهتر است تا با پزشک مشورت کنید و او را از بیماریهای خاص یا داروهایی که مصرف میکنید مطلع نمایید.
جهت مصرف موضعی ویتامین ای برای صورت، هم میتوانید کپسولهای ژلاتینی ویتامین E را باز نموده و آن را روی پوست بمالید و هم میتوانید از محصولات مراقبتی تخصصی حاوی ویتامین ای مانند کرم یا روغن ویتامین E استفاده نمایید.
برای استفاده از اشکال موضعی ویتامین E، ابتدا بهتر است پوست را با آب و صابون ملایم بشویید و خشک کنید. سپس مقدار مناسبی از محصول را روی ناحیه موردنظر بمالید و با حرکات دایرهای ملایم، ماساژ دهید تا کاملاً جذب شود.
افرادی که پوست خشک دارند میتوانند این کار را صبح و شب انجام دهند و یا شب قبل از خواب روی پوست بمالند؛ ولی به افراد دارای پوست چرب توصیه میشود روزانه یک بار از محصولات حاوی ویتامین ای استفاده نمایند.
هشدار: قبل از استفاده، مقدار کمی از محصول را روی یک ناحیه کوچک پوست تست کنید تا از عدم حساسیت اطمینان حاصل کنید. از تماس مستقیم با ناحیه چشم خودداری کنید. استفاده از محصولات موضعی حاوی ویتامین ای به افراد با پوست خیلی حساس یا مستعد آکنه توصیه نمیشود.
نکته اول این است که فراهمی زیستی ویتامین E به طور قابلتوجهی بین اشکال خوراکی و موضعی متفاوت است. مکملهای خوراکی از طریق سیستم گردش خون ویتامین E را به پوست میرسانند و ممکن است برای دستیابی به غلظتهای مؤثر در پوست به دوزهای بالاتر نیاز داشته باشد. در مقابل، ویتامین E موضعی میتواند مقادیر بالایی از ویتامین را مستقیماً به اپیدرم برساند و اثرات فوری بر جای بگذارد.
در پاسخ به این سؤال که کدام بهتر است؟ ویتامین ای موضعی یا خوراکی؟ باید گفت که انتخاب بین ویتامین E خوراکی و موضعی به دغدغههای شما در مورد سلامت پوستتان و نتایجی که از آن انتظار دارید بستگی دارد.
ویتامین E موضعی به دلیل استفاده مستقیم و غلظت بالاتر در محل اثر، عموماً برای مشکلات موضعی مانند خشکی، ترمیم جای زخم و محافظت در برابر اشعه UV مؤثرتر است. برعکس، ویتامین E خوراکی ممکن است برای شرایط سیستمیک مثل بیماری مزمن پوستی یا با هدف دستیابی به سلامت کلی پوست مفیدتر باشد.
به طور خلاصه، هر دو شکل ویتامین E به طور قابلتوجهی به سلامت پوست کمک میکنند، اما اهداف متفاوتی دارند. برای نتایج بهتر، گاهی ممکن است پزشک شما یک رویکرد ترکیبی در استفاده از مکملهای خوراکی و موضعی ویتامین E به شما توصیه کند. رویکرد ترکیبی این امکان را به شما میدهد تا از طیف کاملی از مزایای ویتامین E بهرهمند گردید.
مصرف ویتامین E به دلیل خواص منحصربهفرد آن در حفظ سلامت و زیبایی پوست صورت، به طور فزایندهای در حال افزایش است. اهمیت ویتامین E برای پوست صورت به خواص آنتیاکسیدان، ضدالتهاب، مرطوبکنندگی و ترمیمکنندگی آن مربوط میگردد. شناخت مزایای ویتامین ای برای صورت و طریقه مصرف ویتامین ای برای صورت کمک میکند تا با آگاهی بیشتری از این ویتامین بهعنوان یک مکمل طبیعی برای بهبود سلامت پوست، پیشگیری از پیری زودرس، تشخیص بهتر مشکلات پوستی و ترویج سبک زندگی سالمتر استفاده گردد. این مسئله میتواند به مصرفکنندگان کمک کند تا انتخابهای بهتری در خرید محصولات مراقت پوست خوراکی و موضعی داشته باشند.
تیم علمی داروخانه آنلاین داروکده از داروسازان، مشاوران پوست و دانشآموختگان رشته تغذیه تشکیل شده است که همواره آماده ارائه خدمات مشاوره آنلاین و رایگان به کاربران محترم هستند. کافیست از طریق درج کامنت با تیم علمی داروکده ارتباط برقرار نموده تا مشاورین ما شما را در زمینه انتخاب و خرید مناسبترین محصول باتوجهبه نیاز فردی شما راهنمایی کنند.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
منابع:
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد