در این بخش از مجله علمی داروکده قصد داریم، به بررسی علمی فواید قرص کروم و عوارض قرص کروم خواهیم پرداخت.
نویسنده: امیرمسعود مهربانی
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
14 آبان 1403
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
14 آبان 1403
152
خواص و عوارض قرص کروم
کروم یک ماده معدنی کمیاب است، به این معنی که بدن انسان به مقدار بسیار کمی از این ماده معدنی نیاز دارد. از جمله فواید کروم میتوان به این مورد اشاره کرد که نقش مهمی در متابولیسم درشت مغذیها به ویژه در تنظیم سطح قند خون و متابولیسم چربیها و کربوهیدراتها، ایفا میکند. کروم را میتوان در غذاهای مختلف یافت، اما همچنین به شکل مکمل نیز موجود است و قرص کروم اغلب توسط افرادی که به دنبال بهبود سلامتی، کنترل قند خون یا کاهش وزن هستند استفاده میشود. در این مقاله به بررسی فواید و عوارض جانبی قرص کروم، خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب
مدت تقریبی مطالعه: 7 دقیقه
کروم در فرایندهای متابولیک متعددی در بدن نقش دارد. در نتیجه مکمل یاری با قرص کروم میتواند با بهبود این فرایندها در بدن، به حفظ سلامت عمومی کمک کند. در ادامه به بررسی بیشتر خواص قرص کروم خواهیم پرداخت.
یکی از فواید مهم کروم، نقش آن در بهبود حساسیت به انسولین است. انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم میکند و کروم با افزایش جذب گلوکز توسط سلولها، عملکرد انسولین را تقویت میکند. این امر باعث شده که کروم به عنوان یک مکمل مفید برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یا کسانی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند مطرح شود. همچنین با توجه به لینک بین بیماری سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و مقاومت به انسولین، کروم میتواند در افراد مبتلا به این سندروم نیز کمک کننده باشد.
مصرف مکملهای کروم میتواند سطح قند خون ناشتا را کاهش دهد و شاخص هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) که نشانه کنترل بلندمدت قند خون است، بهبود بخشد. یکی از مکانیسمهای پیشنهادی این است که کروم با تقویت مسیر سیگنالینگ انسولین، توانایی بدن برای مدیریت سطح گلوکز خون را افزایش میدهد. همچنین مکملهای کروم ممکن است مقاومت به انسولین را که یکی از ویژگیهای سندرم متابولیک و دیابت نوع ۲ است، کاهش دهد.
قرص کروم برای کاهش وزن نیز به کار گرفته میشود؛ بر این اساس که میتواند حساسیت به انسولین و متابولیسم چربیها را بهبود بخشد. برخی مطالعات نشان میدهند که کروم میتواند به کاهش چربی بدن، کاهش اشتها و افزایش توده عضلانی بدون چربی، به ویژه در افراد دارای مقاومت به انسولین یا اختلالات متابولیک کمک کند. با بهبود متابولیسم کربوهیدراتها و چربیها، کروم ممکن است به تنظیم گرسنگی و کاهش تمایل به غذا کمک کند و این امر میتواند در کنترل میزان کالری مصرفی مؤثر باشد.
کروم پیکولینات که از شایعترین انواع مکمل کروم است، ممکن است اثر کم ولی قابل توجهی در کاهش وزن، بهویژه در افراد دارای اضافه وزن یا چاق داشته باشد. با این حال، این تأثیرات جزئی هستند و برای اثبات کامل اثربخشی کروم در مدیریت وزن، به مطالعات طولانیمدت نیاز است.
کروم با بهبود متابولیسم چربیها، ممکن است به سلامت قلب و عروق کمک کند. برخی مطالعات نشان میدهند که مصرف مکملهای کروم میتواند باعث کاهش کلسترول کل و LDL (لیپوپروتئین با چگالی کم) که به عنوان کلسترول "بد" شناخته میشود و افزایش HDL (لیپوپروتئین با چگالی بالا) که به عنوان کلسترول "خوب" معروف است، شود. با بهبود پروفایل چربیهای خون، کروم ممکن است به کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی مانند آترواسکلروز و حملات قلبی کمک کند.
با این حال، تحقیقات در این زمینه متفاوت است. در حالی که برخی مطالعات به اثرات مفید کروم بر روی سطح چربیهای خون اشاره کردهاند، برخی دیگر تغییر قابل توجهی را مشاهده نکردهاند. این تفاوتها ممکن است اثرات کروم، به عواملی مانند نوع کروم مصرفی، دوز استفاده شده و وضعیت سلامتی افراد بستگی داشته باشد.
کروم دارای خواص آنتیاکسیدانی است، به این معنی که میتواند به کاهش استرس اکسیداتیو در بدن کمک کند. استرس اکسیداتیو زمانی رخ میدهد که تعادل بین رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها به هم بخورد و این امر منجر به آسیب سلولی میشود. استرس اکسیداتیو با پیری، التهاب و بسیاری از بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی، سرطان و اختلالات عصبی ارتباط دارد.
برخی مطالعات حیوانی و کشت سلولی نشان دادهاند که کروم ممکن است فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی مانند سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز را افزایش دهد که به خنثی کردن رادیکالهای آزاد مضر کمک میکنند. اگرچه به مطالعات انسانی بیشتری نیاز است، اما این موضوع نشاندهندهی احتمال نقش محافظتی کروم در برابر آسیبهای اکسیداتیو است.
تحقیقات جدید به بررسی اثرات احتمالی کروم بر روی خلق و خو و عملکرد شناختی پرداختهاند. برخی مطالعات نشان میدهند که کروم ممکن است تأثیر مثبتی بر خلق و خو، به ویژه در افراد مبتلا به افسردگی آتیپیک داشته باشد. افسردگی آتیپیک نوعی از افسردگی است که با افزایش اشتها و افزایش وزن همراه است. اعتقاد بر این است که کروم میتواند بر سیستمهای سروتونین و نوراپینفرین مغز که در تنظیم خلق و خو نقش دارند، تأثیر بگذارد.
یک مطالعه کوچک نشان داد که مصرف مکمل کروم باعث بهبود علائم در افراد مبتلا به افسردگی آتیپیک شد، اگرچه برای تأیید این نتایج به مطالعات بزرگتر و دقیقتری نیاز است. همچنین شواهد اولیهای وجود دارد که نشان میدهد کروم ممکن است از عملکرد شناختی، به ویژه در افراد مسن یا کسانی که مقاومت به انسولین دارند، حمایت کند، اما این حوزه از تحقیق همچنان در مراحل ابتدایی خود قرار دارد.
خواص مکمل کروم که در بخش فوق ذکر شد، این را به یک محصول پرطرفدار در بین افراد جامعه بدل کرده است. اما توجه به این نکته ضروری است که علیرغم فواید مکمل کروم، این مکمل میتواند به مانند هر مکمل غذایی دیگری برخی عوارض جانبی داشته باشد.
در ادامه به بررسی بیشتر عوارض جانبی و خطرات احتمالی قرص کروم خواهیم پرداخت.
کروم به عنوان یک عنصر کمیاب ضروری شناخته میشود و نیاز آن برای سلامت بهینه، بسیار کم است. میزان کافی دریافت روزانه (AI) کروم برای بزرگسالان بین ۲۰ تا ۳۵ میکروگرم در روز، بسته به سن و جنسیت میباشد. با این حال، مکملهای کروم، به ویژه به شکل کروم پیکولینات، اغلب با دوزهای بالاتر مصرف میشوند و ممکن است بین ۲۰۰ تا ۱۰۰۰ میکروگرم در روز باشند.
اگرچه کروم در مقادیر توصیه شده به طور کلی ایمن در نظر گرفته میشود، مصرف دوزهای بالای کروم پیکولینات ممکن است منجر به مسمومیت شود. مصرف بیش از حد کروم با آسیب به کلیه و کبد مرتبط بوده است. مطالعات حیوانی نشان دادهاند که دوزهای بالای کروم میتواند در بافتها تجمع یابد و به آسیب اکسیداتیو در کبد، کلیهها و سایر اندامها منجر شود. با این حال، این اثرات در انسانها به طور مداوم مشاهده نشده و بیشتر کارآزماییهای بالینی در دوزهای تا ۱۰۰۰ میکروگرم در روز، عوارض جانبی کمی گزارش دادهاند.
نگرانیهایی در مورد اینکه کروم پیکولینات ممکن است خطر آسیب به DNA را افزایش دهد، وجود دارد. در برخی مطالعات آزمایشگاهی، دوزهای بالای کروم پیکولینات باعث ایجاد رادیکالهای آزاد شده که میتوانند به DNA آسیب برسانند و این امر میتواند به جهشها و افزایش خطر سرطان منجر شود.
با این حال، ارتباط این یافتهها با سلامت انسان همچنان نامشخص است. دوزهای استفاده شده در این مطالعات بسیار بیشتر از دوزهای مصرفی در انسانها بوده و نتایج این تحقیقات به طور مداوم در مطالعات حیوانی یا انسانی تکرار نشده است. با این وجود، این موضوع همچنان نیاز به تحقیقات بیشتر دارد و افرادی که دوزهای بالای مکملهای کروم مصرف میکنند باید از این خطرات احتمالی آگاه باشند.
مکملهای کروم ممکن است با برخی داروها، به ویژه داروهای کنترل قند خون تداخل داشته باشند. به عنوان مثال، افرادی که از انسولین یا داروهای خوراکی کاهنده قند خون برای دیابت استفاده میکنند، باید در مصرف مکملهای کروم احتیاط کنند زیرا کروم ممکن است اثرات این داروها را تقویت کرده و منجر به هیپوگلیسمی (کاهش شدید قند خون) شود.
کروم همچنین ممکن است با داروهای دیگر مانند داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDها)، بتا بلاکرها و کورتیکواستروئیدها تداخل داشته باشد. این تداخلات میتوانند بر جذب یا اثربخشی داروها تأثیر بگذارند، بنابراین افرادی که داروهای تجویزی مصرف میکنند باید قبل از شروع مکملهای کروم با پزشک خود مشورت کنند.
اگرچه نادر است، برخی افراد ممکن است به مکملهای کروم واکنشهای آلرژیک نشان دهند. علائم واکنش آلرژیک ممکن است شامل بثورات پوستی، خارش، تورم، سرگیجه و مشکلات تنفسی باشد. در صورت بروز هر یک از این علائم، مهم است که مصرف مکمل قطع شده و به پزشک مراجعه شود.
زمان مصرف قرص کروم میتواند تأثیر مستقیمی بر اثربخشی آن داشته باشد. به طور کلی، توصیه میشود که قرص کروم همراه با غذا یا بلافاصله بعد از غذا مصرف شود. این روش مصرف باعث جذب بهتر کروم و کاهش احتمال تحریک معده میشود. همچنین مصرف کروم همراه با وعدههای غذایی میتواند به تنظیم بهتر قند خون کمک کند، به ویژه در افرادی که به دیابت یا نوسانات قند خون مبتلا هستند.
از آنجایی که کروم ممکن است در خواب اختلال ایجاد کند، بهتر است مکمل کروم را صبح میل کنید. لازم به ذکر است بهترین زمان مصرف قرص کرومیوم به همراه وعده صبحانه با معده پر و به همراه یک لیوان آب است.
کروم یک ماده معدنی کمیاب با نقشهای مهمی در متابولیسم گلوکز، تنظیم چربیها و احتمالاً مدیریت وزن است. اگرچه مصرف مکملهای کروم ممکن است برای افرادی که مقاومت به انسولین یا دیابت نوع ۲ دارند مفید باشد، اثربخشی آن برای کاهش وزن و سایر شرایط سلامتی همچنان موضوع تحقیقات جاری است. بیشتر افراد میتوانند با خیال راحت کروم را از طریق رژیم غذایی یا مکملها در مقادیر توصیهشده مصرف کنند، اما مصرف دوزهای بالا ممکن است به مسمومیت، خطر آسیب به DNA و تداخلات دارویی منجر شود. مانند هر مکمل دیگری، مشاوره با پزشک قبل از شروع مصرف کروم، به ویژه برای افراد دارای شرایط پزشکی خاص یا مصرف کنندگان داروهای خاص، ضروری است.
تیم علمی فعال در داروخانه آنلاین داروکده، متشکل از متخصصین داروسازی و کارشناسان ارشد تغذیه، در تلاش هستند تا با ارائه مشاورههای تخصصی، شما عزیزان را در انتخاب مناسبترین محصول سلامت محور مانند مکمل کروم یاری نمایند.
شما عزیزان میتوانید به منظور تهیه بهترین قرص کروم خارجی و ایرانی، به سایت داروکده مراجعه نمایید.
همچنین هر گونه پرسش و ابهام در مورد ماده معدنی کروم و مکملهای کروم را میتوانید در بخش پرسش و پاسخ این مقاله مطرح نمایید تا تیم علمی مجله داروکده، در اسرع وقت پاسخگو باشند.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
منابع:
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد