رپورتاژ- کنترل آلزایمر با بادرنجبویه

رپورتاژ- کنترل آلزایمر با بادرنجبویه

آلزایمر یک اختلال مغزی است که موجب فراموشی می شود. در این مطلب راه حلی برای کنترل آلزایمر پیشنهاد داده ایم.

دکتر احسان عمادی

نویسنده: دکتر احسان عمادی

تحریریه داروکده

آخرین به روزرسانی:

18 آذر 1396

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

darukade
darukade
darukade

18 آذر 1396

11K

eye icon

رپورتاژ- کنترل آلزایمر با بادرنجبویه

آلزایمر نوعی اختلال مغزی است که فرد مبتلا را به فراموشی دچار می سازد. در این بیماری، سلول های مغز به تدریج تخریب شده و فرد دچار فراموشی می شود، به طوریکه دیگر قادر نیست خاطرات گذشته را به یاد بیاورد و یا رویدادهای جدید را در مغز خود شکل دهد. در صورت پیشرفت بیماری، حافظه دراز مدت هم تحت تأثیر قرار گرفته و در نهایت منجر به فوت می شود.

پیشرفت بیماری را به 3 مرحله می توان تقسیم کرد:

مرحله اول (خفیف):
مرحله ای است که در آن اختلال حافظه رفته رفته نمایان می شود. بیمار در این مرحله از عهده کارهای روزمره شخصی بر می آید. ولی اداره امور اجتماعی نظیر خرید و کارهای بانکی برای او دشوار است.

مرحله دوم (متوسط):
در این مرحله اختلال حافظه پیشرفت می کند و علائم روانی-رفتاری نظیر ترس، اضطراب، افسردگی، بی خوابی و بی قراری دیده می شود. بیمار قدرت تشخیص زمان و مکان را از دست می دهد و گویش او دچار اختلال می گردد. در این مقطع از بیماری، فرد قادر به مراقبت های شخصی می باشد.

مرحله سوم (شدید):
در این مقطع اختلال حافظه تا به آنجا پیشرفت می کند که بیمار حتی نامش را فراموش می کند، قدرت تکلم او تقریباً از بین رفته و عضلاتش سفت می شود، بلع غذا برای او مشکل شده و دیگر قادر نیست از بستر خارج شود. به تدریج دچار زخم های بستر می شود و کنترل اعمال دفعی را نیز از دست می دهد.

گیاه شناسی و ترکیبات شیمیایی بادرنجبویه:
بادرنجبویه (Melissa officinalis) یک گیاه چند ساله از خانواده نعناعیان است. برگ های این گیاه دارای رایحه لیمو هستند و به عنوان دارو استفاده می شوند. از نظر ترکیبات شیمیایی در اندام سبز این گیاه موادی مانند اسید اولئیک، سیترال، ژرانیول و رزماری اسید وجود دارد. این گیاه دارای اسانس روغنی فرار است که به عنوان منبع غنی از سیترال است. سیترال بوی تند لیمویی دارد و معمولاً از مرکبات و از این گیاه گرفته می شود و در صنعت عطرسازی مصرف دارد. همچنین در برگ های بادرنجبویه تانن ها وجود دارند. از دیگر ترکیبات آن می توان لیمونن و فلاونوئیدها را نام برد.

تاریخچه بادرنجبویه:
پرورش این گیاه حتی در زمان های قدیم در بین ملل مختلف جهان به منظور درمان بیماری ها مرسوم بوده است. بادرنجبویه داروی مورد علاقه پزشک بزرگ ایرانی، ابوعلی‌سینا بود که جهت تقویت قلب و انبساط روح تجویز می کرده است. استفاده از این گیاه به عنوان یک داروی ضد افسردگی تا قرن هفدهم ادامه داشت.
بوعلی سینا این گیاه را در ردیف داروهای مقوی قلب جای داده و برای آن اثر تقویت نیروی حیاتی بدن قائل شده و چنین بیان داشته که با مصرف آن بی حوصلگی ها و کج خلقی ها از بین می رود.

موارد استفاده بادرنجبویه:
بادرنجبویه برای مشکلات گوارشی، از جمله ناراحتی معده، نفخ و استفراغ و همچنین برای دردهایی از جمله گرفتگی عضلات قاعدگی، سردرد و درد دندان؛ و برای اختلالات روانی، از جمله هیستری مناسب است. اما مهم ترین تأثیر بادرنجبویه برای بیماری آلزایمر گزارش شده است.
در طب سنتی غرب آمده است که گیاه بادرنجبویه احتمالاً در تقویت حافظه مؤثر می باشد. اخیراً یک مطالعه بالینی اولیه (Pre-Clinical) نشان داده است که این گیاه بر روی رسپتورها (گیرنده های شیمیایی) ی استیل کولین مؤثر می باشد و در نهایت باعث تقویت عوامل شناختی می گردد.

از دیگر موارد استفاده این گیاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اضطراب
برخی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف بادرنجبویه باعث کاهش علائم در افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی می شود. نتیجه مطالعات بالینی نشان می دهد که محصولی حاوی بادرنجبویه به همراه 12 عنصر دیگر باعث کاهش علائم اضطراب نظیر عصبانیت یا ناراحتی می شود.

دمانس (زوال عقل)
بعضی از تحقیقات نشان می دهد که استفاده خوراکی بادرنجبویه به صورت روزانه به مدت 4 ماه به کاهش تحریک پذیری و بهبود علائم بیماری آلزایمر خفیف تا متوسط می انجامد.

بی خوابی
مصرف بادرنجبویه به تنهایی یا همراه با سایر مواد ممکن است طول و کیفیت خواب افراد سالم و افراد مبتلا به بی خوابی یا اختلالات خواب را بهبود بخشد.

استرس
برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف یک دوز 600 میلی گرم از بادرنجبویه باعث افزایش آرامش در بزرگسالان در طول آزمون استرس می شود. تحقیقات دیگر نشان می دهد که دوزهای بالای این گیاه باعث کاهش رفتارهای اضطراب در کودکان می شوند، اما دوزهای پایین تر آن را کاهش نمی دهند.

مطالعه بالینی انجام شده بر روی ارتباط بادرنجبویه و کنترل آلزایمر در ایران
در یک مطالعه بالینی انجام شده توسط تیم محققان پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، بر روی 42 بیمار مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط که در سنین بین 65 تا 80 سال بودند و میزان فعالیت های شناختی بالاتر از 12 و میزان ابتلا به آلزایمر (ADAS-cog) کمتر از 2 داشته اند، عصاره گیاه بادرنجبویه تجویز و به دسته ای دیگر دارونما داده شد. شاخص های فراموشی، فعالیت های شناختی و عوارض جانبی مورد پایش قرار گرفتند و پس از چهار ماه از انجام مطالعه نتیجه به شکل قابل توجه و معناداری بیان می کرد در افرادی که از عصاره بادرنجبویه استفاده کرده اند نسبت به افرادی که دارونما مصرف نموده اند میزان آلزایمر خفیف تا متوسط به خوبی کنترل شده است و همچنین عارضه اضطراب و تحریک پذیری به شکل محسوسی نسبت به دسته دوم که دارونما مصرف نموده اند، کاهش داشته است.

برای خرید مکمل ملیتروپیک اینجا کلیک کنید.

ملیتروپیک
ملیتروپیک یکی از محصولات مهم پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی می باشد که حاوی عصاره بادرنجبویه به میزان 400 میلی گرم می باشد و با استفاده از مدرن ترین فناوری های روز صنعت داروسازی جهان، کیفیت بالایی را به بیماران ایرانی عرضه کرده است.
ملیتروپیک با مهار آنزیم استیل کولین استراز می تواند سبب افزایش کارایی انتقال دهنده استیل کولین شود و در نهایت بیماری آلزایمر در مراحل خفیف و متوسط قابل کنترل قطعی خواهد بود.

advertisment1
advertisment1
advertisment2
advertisment1
advertisment2
advertisment3
advertisment4

پرسش و پاسخ

ثبت دیدگاه


پیام به صورت خصوصی ثبت گردد

منابع:

مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری می‌رساند.

darukade logo

استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد

طراحی و توسعه توسط گروه نرم افزاری داروکده ( 1403 - 1388 )