• 0
  • افزودن به لیست علاقه مندی ها

علایم، تشخیص و درمان کبد چرب

دکتر حسن کاظم شنبه 17 بهمن 1394
14536

 یکی از بیماری های نسبتا شایع بیماری کبد چرب است. متاسفانه آمار مبتلایان به این بیماری رو به افزایش است و یکی از مهمترین علل این امر تغییر سبک زندگی و تغذیه ناسالم است. 
وجود مقداری چربی در کبد طبیعی است ولی اگر این میزان بیش از 5 تا 10 درصد وزن کبد باشد غیر طبیعی است و کبد چرب محسوب می شود. کبد چرب به دو دسته اصلی وابسته به الکل و غیر وابسته به الکل تقسیم می شود، البته گاهی کبد چرب ممکن است در دوره بارداری رخ دهد. کبد چرب وابسته به الکل می تواند با نوشیدن الکل به مدت طولانی و یا حتی یک دوره مصرف مقدار زیاد الکل ایجاد شود.

موارد دیگری نیز در ایجاد کبد چرب دخالت دارند مثل هپاتیت C که سبب التهاب کبد می شود، افزایش بیش از حد آهن در بدن، و چاقی. عوامل به وجود آورنده کبد چرب غیر وابسته به الکل به طور مشخص تعیین نشده است. سابقه فامیلی تا حدی موثر به نظر می رسد، همچنین در افراد میانسال، افراد دارای اضافه وزن و مبتلا به چاقی، افراد دارای کلسترول بالا و مبتلایان به دیابت شیوع بیشتری دارد. علل دیگر شامل مصرف داروها، هپاتیت های ویروسی، کم کردن وزن به میزان زیاد و در کوتاه مدت، سوء تغذیه، بیماری های خود ایمنی و بیماری های ارثی کبد می باشد.

بیشتر بخوانید: کبد چرب، قاتل خاموش جوامع امروزی

کبد چرب بارداری
کبد چرب بارداری از مشکلات نادر دوران بارداری است. ساخت چربی در کبد در دوران بارداری می تواند افزایش یابد که این موضوع باعث خطر برای سلامت مادر و جنین است و می تواند سبب نارسایی کبد و کلیه شود و همچنین عاملی برای عفونت های جدی و یا خونریزی می باشد. تا بحال علت دقیق ابتلا به کبد چرب در بارداری مشخص نشده است اما احتمالا هورمون ها در این قضیه نقش دارند. اگر فردی به کبد چرب دوران بارداری مبتلا شود، توصیه می شود زایمان تا جایی که ممکن است زودتر انجام شود، اگرچه ممکن است پس از زایمان نیاز به مراقبت های خاص باشد اما معمولا پس از چندین روز کبد به حالت نرمال بر می گردد.

علائم بیماری کبد چرب
اغلب در ابتدای بیماری هیچ علامتی وجود ندارد و با گذشت زمان که ممکن است سال ها طول بکشد علائمی مانند احساس خستگی، از دست دادن وزن و اشتها، ضعف عمومی، تهوع، احساس گیجی و کندی حافظه و تمرکز به وجود می آید. برخی علائم دیگر نیز ممکن است در این افراد مشاهده شود مثل بزرگ شدن کبد، احساس درد در ناحیه وسط شکم و قسمت راست بالای شکم، تیرگی و لک پوستی در ناحیه گردن و زیر بغل و حتی سیروز کبدی، در صورت بروز سیروز کبدی فرد ممکن است دچار احتباس مایع در بدن، تحلیل رفتن عضلات، خونریزی های داخلی، زردی و در نهایت نارسایی کبد شود.

تشخیص کبد چرب
بیشتر افراد به صورت اتفاقی از ابتلا به کبد چرب آگاه می شوند. به طور مثال هنگامی که برای انجام چکاپ و معاینات روتین به پزشک مراجعه می کنند، ممکن است در هنگام معاینه پزشک متوجه بزرگی خفیف کبد آنها شود و درخواست آزمایش و یا سونوگرافی کند. از راه های تشخیص کبد چرب می توان به معاینه، اندازه گیری میزان آنزیم های کبدی از طریق آزمایش خون، انجام سونو گرافی از کبد و حتی بیوپسی از کبد اشاره کرد.

درمان کبد چرب
هیچ گونه درمان سریع و کاملا مشخصی برای کبد چرب وجود ندارد، اما پزشکان می توانند از طرق مختلف روند بیماری را کنترل کرده و حتی آن را بهبود بخشند. به طور مثال اگر به بیماری دیابت مبتلا هستید با کنترل این بیماری می توانید کبد چرب را بهبود بخشید. اگر الکل مصرف می کنید بهترین کاری که می توانید انجام دهید ترک الکل است و چنانچه این قضیه را جدی نگیرید باید منتظر عواقب وخیم آن مثل سیروز کبدی باشید. اگر اضافه وزن دارید کم کردن تدریجی وزن می تواند موثر باشد. داشتن یک رژیم غذایی سالم و انجام منظم تمرینات ورزشی بسیار مفید است. یکی دیگر از نکات مهم محدود کردن غذاهای دارای کربوهیدرات بالا مثل نان، برنج، سیب زمینی، ماکارونی و ذرت می باشد. همچنین کنار گذاشتن نوشیدنی های قندی نیز بسیار موثر است.

و سخن آخر اینکه از آنجایی که پیشگیری همیشه موثرتر و بهتر از درمان است، اگر جزو آن دسته افراد خوش شانسی هستید که به این بیماری دچار نشده اید، انجام تمرینات منظم ورزشی را جدی بگیرید و به اصلاح تغذیه خود مبادرت کنید و عادات مضر و بد غذایی خود را هر چه سریعتر کنار بگذارید.

منابع Web MD

مطالب مرتبط

نظرات خوانندگان

پس از تایید یا پاسخگویی سوالات و نظرات , از طریق اس ام اس مطلع خواهید شد .
کاربر گرامی ، جهت درج دیدگاه یا سوال لطفا ابتدا با نام کاربری خود وارد شوید و یا ثبت نام نمایید
لطفا کمی صبر کنید ...