در این مقاله 15 روش برای رهایی از حالت تهوع عنوان شده است. این لیست با روش هایی که در کوتاه مدت مفید هستند آغاز شده و به روش های موثر در بلند مدت می رسد.
نویسنده: افسانه ضیایی
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
09 شهریور 1396
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
09 شهریور 1396
31K
چند روش ساده برای بهبود حالت تهوع
آنچه در این مقاله میخوانید؛
حالت تهوع یک مشکل آزار دهندهای است که باعث میشود فرد احساس کند هر لحظه ممکن است محتویات معده وی به خارج برگردانده شود. حالت تهوع علل مختلفی دارد از علل ویروسی گرفته تا مشکلات گوارشی، بارداری و یا حتی برخی از بوها.
اغلب اوقات علت واقعی و دقیق تهوع مشخص نیست. اما صرف نظر از دلیل آن فرد به دنبال راهی برای خلاصی هر چه سریعتر از این مشکل است.
هنگام دراز کشیدن مایعات درون معده به سمت مری بر میگردد و همین امر باعث افزایش حالت تهوع میشود. اگر فرد دچار ریفلاکس اسید معده باشد در حالت دراز کشیده بدتر شده و تهوع وی تشدید می گردد. بهترین وضعیت در هنگام تهوع حالت نشسته است. به پشت تکیه دهید طوری که بالا تنه شما صاف باشد. در ضمن تا جایی که ممکن است تحرک کمتری داشته باشید و کمتر راه بروید.
حتما دیدهاید که برخی از افراد که موقع حرکت ماشین دچار حالت تهوع میشوند اغلب کنار پنجره ماشین نشسته و شیشه را پایین میکشند و با این کار مشکل آنها کمتر می شود.
هوای تازه باعث کاهش میزان تهوع در بسیاری از افراد میشود هر چند هنوز علت اصلی آن مشخص نیست. شاید یکی از دلایل این باشد که در هوای تازه بوها کمتر احساس می شوند و یا اینکه این کار باعث می شود فرد به چیز دیگری غیر از حالت تهوع توجه کند.
سعی کنید با شروع حالت تهوع کنار پنجره باز بنشینید و یا روبروی کولر باشید. به خصوص در صورتی که هوا گرم است به این نکات توجه کنید.
گذاشتن کمپرس سرد در ناحیه پشت گردن می تواند کمک کننده باشد. اینکار علاوه بر اینکه حالت آرام بخش دارد و میتواند باعث کاهش دمای بدن شده و از این طریق به کنترل تهوع کمک کند.
طب فشاری یا فشار درمانی یکی از انواع طب مکمل است. در این روش درمانی فشار مشخصی به برخی نقاط به خصوص بدن وارد می شود و بدین طریق علائم بیماری ها کاهش مییایند.
نقطه فشار برای حالت تهوع قسمت داخلی مچ دست و بین دو تاندون بزرگ آن ناحیه است. برای بهبود حالت تهوع می توانید به صورت حرکات دورانی با دامنه کم روی این نقطه فشار وارد کنید و این کار را به مدت چند دقیقه ادامه دهید.
مدیتیشن یا سایر تکنیکهای آرام سازی که باعث آرامش ذهنی میشوند، میتوانند به کاهش تهوع کمک کنند. این تکنیکهای آرام سازی به خصوص برای تهوع ناشی از استرس و تنش مفید هستند.
تمرینات تنفس عمیق نیز میتوانند برای رفع حالت تهوع مفید باشند.
به آرامی از بینی نفس عمیق بکشید سپس به مدت 3 ثانیه نفس خود را نگه دارید و به آرامی آن را بیرون دهید. اگر این کار را چندین بار تکرار کنید خواهید دید که حالت تهوع شما بهتر می شود.
گاهی اوقات حالت تهوع به سادگی با پرت کردن حواس بیمار بهبود می یابد. اغلب اوقات هنگام حالت تهوع هر چقدر فرد بیمار بیشتر به مشکل خود فکر کند حالت تهوع وی بدتر میشود. هنگام حالت تهوع بهتر است حواس خود را پرت کنید.
مثلا می توانید کتاب بخوانید یا فیلم ببینید. اگر حرکت کردن حالتان را بدتر نمی کند می توانید کارهای سبک منزل را انجام دهید، یا با بچهها بازی کنید و یا هر کار دیگری را انجام دهید که شما را مشغول کرده و از تمرکز بر مشکلتان جلوگیری میکند.
معمولا هنگام تهوع به دلیل اینکه فرد نمی تواند چیزی بنوشد بدن دچار کم آبی میشود. کم آبی نیز باعث تهوع می شود بنابراین مشکل فرد تشدید می شود. لازم به ذکر است که مصرف زیاد مایعات باعث پر شدن معده و تشدید حالت تهوع می شود. اگر مصرف مایعات حالتان را بدتر نمی کند می توانید کم کم مایعات بنوشید. اگر نمی توانید آب بخورید می توانید از آبمیوه ها مثل آب سیب استفاده کنید.
چای بابونه یکی از درمان های سنتی و قدیمی برای حالت تهوع است. چای بابونه خاصیت خواب آوری دارد. همچنین این چای باعث کاهش استرس و نگرانی می شود. بابونه معمولا به صورت دم نوش و یا چای کیسه ای موجود است. خودتان هم می توانید با استفاده از بابونه تازه یا خشک شده، چای بابونه درست کنید.
یک قاشق مرباخوری بابونه تازه یا خشک شده را در یک فنجان آب جوش ریخته و اجازه دهید 5 دقیقه دم کشده سپس میل کنید.
لیمو ترش حاوی اسید سیتریک است. این ترکیب یک ترکیب طبیعی بوده که به هضم غذا کمک میکند. اگر دچار تهوع میشوید بهتر است آب لیمو ترش تازه را به آب اضافه کرده و چند بار در روز کمی از این نوشیدنی بنوشید.
اگر تهوع به دلیل یبوست است بهتر است لیموترش را با آب ولرم ترکیب کرده و بنوشید. لازم به ذکر است که مصرف زیاد لیمو ترش در کوتاه مدت می تواند تهوع را بیشتر کند.
طبق تحقیقی که در سال 2014 صورت گرفته بوی لیمو ترش و استنشاق روغن لیمو باعث کاهش تهوع و استفراغ در زنان باردار میشود.
اگر روغن لیمو در دسترس نداشتید می توانید یک لیمو ترش تازه را نصف کرده و آن را بو کنید.
یکی از معروفترین درمانهای خانگی برای حالت تهوع زنجبیل است. نتیجه برخی از تحقیقات انجام شده نشان میدهد که زنجبیل خاصیت ضد تهوع دارد.
برای کمک به بهبود تهوع می توانید یک قطعه حدودا 3 سانتی متری از ریشه زنجبیل تازه را پوست کنده و آن را در یک فنجان آب جوش انداخته و صبر کنید تا دم بکشد.
اگر زنجبیل تازه در دسترس نبود می توانید از پودر زنجبیل استفاده کنید.
طبق تحقیقات صورت گرفته در سال 2013 استفاده از روغن نعنا راهی موثر برای کنترل تهوع ناشی از شیمی درمانی است. به این منظور میتوان از کپسولهای نعنا که در داروخانهها موجود است و یا دم نوش نعنا استفاده کرد.
دمنوش نعنا را میتوان با استفاده از نعنای تازه تهیه کرد بدین صورت که یک قاشق مرباخوری نعنا را در یک فنجان آب جوش ریخته و حداقل 5 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.
طبق تحقیقی که در سال 2011 صورت گرفته استنشاق روغن نعنا یا نعنای تازه باعث کنترل تهوع ناشی از داروهای بیهوشی نیز میگردد.
نوشابههای گاز دار میتوانند باعث نفخ معده و بدتر شدن ریفلاکس اسید معده شوند. نفخ و ریفلاکس باعث بدتر شدن تهوع می شوند.
به علاوه اغلب نوشابه های گازدار حاوی مقادیر زیادی شکر هستند که باعث تشدید تهوع می گردد. اگر می خواهید نوشابه گاز دار مصرف کنید حتما اجازه دهید گاز آن کاملا از بین رفته سپس آن را مصرف کنید.
رژیم غذایی فاقد ادویه از بدتر شدن تهوع و استفراغ جلوگیری میکند. بهتر است مقدار وعده غذایی نیز کم باشد تا معده پر نشده و تهوع بدتر نشود.
مثلا می توانید از مواد غذایی زیر استفاده کنید:
تا قبل از فروکش کردن حالت تهوع از مصرف غذاهای سرخ شده، لبنیات مانند شیر و پنیر، گوشت و غذاهایی که فیبر زیاد دارند، خودداری کنید.
اگر با اقدامات گفته شده و درمان های خانگی حالت تهوع بهتر نشد، میتوانید از داروهای ضد تهوع بدون نیاز به نسخه پزشک استفاده کنید. این داروها اغلب باعث بهبود تهوع می شوند.
چنانچه باردار هستید حتما قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت کنید. همچنین مصرف این داروها در کودکان نیز حتما باید تحت نظر پزشک صورت گیرد.
اگر علت تهوع مشخص نیست لازم است ابتدا برای تشخیص علت تهوع به پزشک مراجعه کنید زیرا گاهی اوقات حالت تهوع می تواند یک بیماری جدی باشد.
برای مشاهده محصولات ضد تهوع اینجا کلیک کنید
ویتامین ب6 برای درمان تهوع به کار میرود. مقدار مصرف آن حدودا بین 30 تا 100 میلی گرم روزانه است که میتواند در یک دوز مصرف شده و یا در 3 دوز تقسیم شود و تا 3 هفته نیز قابل مصرف است.
لازم به ذکر است که مصرف بیش از حد ویتامین B6می تواند تهوع را بدتر کند.
بنابراین بهتر است مصرف این ویتامین برای کنترل تهوع تحت نظر پزشک باشد. همچنین خانم های باردار قبل از مصرف این ویتامین باید با پزشک مشورت کنند.
برای خرید ویتامین B6 اینجا کلیک کنید.
حالت تهوع اگر همراه با برخی دیگر از علائم باشد می تواند نشان دهنده برخی از مشکلات جدی باشد. به طور مثال؛
در صورتی که تهوع همراه با هر یک از علائم زیر باشد سریعا به یک مرکز درمانی مراجعه کنید:
بیشتر اوقات حالت تهوع یک مشکل موقتی و غیر جدی است. درمان های خانگی و داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک میتواند این حالت را کنترل کرده و به بیمار کمک کند.
گاهی اوقات تهوع منجر به استفراغ می شود و این حالت باعث میشود بدن به سرعت کم آب شود. در چنین مواردی حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
درمان های عنوان شده فقط برای بزرگسالان است زیرا کودکان در صورت وجود تهوع و استفراغ به سرعت دچار کم آبی میشوند. بنابراین در صورت وجود تهوع و استفراغ در کودکان بهتر است زمان را از دست ندهید و سریعا به پزشک مراجعه کنید.
نکته دیگر اینکه برخی از داروها باعث ایجاد حالت تهوع میشوند بنابراین اگر پس از مصرف هر دارویی دچار حالت تهوع شدهاید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد