معرفی 6 دمنوش خواب آور

معرفی 6 دمنوش خواب آور

در این مقاله از مجله داروکده 6 دمنوش موثر برای داشتن خواب بهتر و رفع بی خوابی معرفی شده اند.

افسانه ضیایی

نویسنده: افسانه ضیایی

تحریریه داروکده

آخرین به روزرسانی:

09 مهر 1399

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

darukade
darukade
darukade

09 مهر 1399

8K

eye icon

معرفی 6 دمنوش خواب آور

خواب راحت و کافی برای سلامت عمومی بدن بسیار لازم و ضروری است. متاسفانه حدود 30 درصد افراد از بی خوابی، عدم توانایی مزمن در به خواب رفتن و عدم وجود خواب مناسب رنج می برند. علاوه بر انواع داروها و روش‌ها برای ایجاد خواب مناسب استفاده از دمنوش های طبیعی یکی از بهترین روش ها برای اصلاح مشکلات خواب و ایجاد خوابی راحت است.

قرن هاست که بشر از انواع دمنوش ها به عنوان یک درمان طبیعی برای بی خوابی استفاده می‌کند. امروزه نیز مطالعات اثرات مفید برخی از دمنوش ها در بهبود خواب را تایید می‌کنند.

 دمنوش بابونه
سالیان طولانی است که دمنوش بابونه به عنوان یک درمان طبیعی برای کاهش اضطراب و درمان بی خوابی استفاده می شود. در حقیقت بابونه به عنوان یک آرامبخش متوسط و تحریک کننده خواب محسوب می شود. اثر آرام بخش بابونه ممکن است به دلیل وجود نوعی آنتی‌اکسیدان به نام اپی ژنین باشد. اپی ژنین به گیرنده های مخصوصی در مغز متصل می شود و این اتفاق می‌تواند اضطراب را کاهش داده و باعث شروع فرآیند خواب شود. نتیجه مطالعاتی که روی 60 نفر از افراد در خانه سالمندان انجام گرفت نشان داد که افرادی که روزانه 400 میلی‌گرم عصاره بابونه مصرف می‌کردند کیفیت خواب بهتری نسبت به سایرین داشتند.

مطالعه دیگری روی تعدادی از زنان که تازه زایمان کرده بودند صورت پذیرفت و نتایج این مطالعه نیز نشان داد که زنانی که در یک بازه زمانی دو هفته‌ای هر روز چای بابونه نوشیده بودند، خواب بهتر و با کیفیت تری نسبت به سایر زنان تازه زایمان کرده گزارش کردند. البته هنوز مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است ولی تا به اینجای کار گزارشات مثبتی از مصرف چای بابونه و تاثیر آن بر خواب مطلوب تر وجود دارد.

بیشتر بخوانید: گیاه بابونه با نام علمی Matricaria chamomilla و Chamaemelum nobile

دمنوش سنبل الطیب
سنبل الطیب گیاهی است که قرن هاست به عنوان یک گیاه دارویی برای درمان مشکلاتی از قبیل بی‌خوابی، اضطراب و سردرد به کار می رود. سنبل الطیب در طی جنگ جهانی دوم در انگلستان برای کاهش استرس و اضطراب ناشی از حملات هوایی بسیار مورد مصرف قرار می گرفت.
 امروزه سنبل الطیب یکی از معروف ترین داروهای گیاهان خواب آور است که در سراسر اروپا و آمریکا مورد استفاده قرار می گیرد. از سنبل الطیب در برخی انواع داروهای خواب آور استفاده می‌شود. همچنین ریشه خشک شده آن برای درست کردن دمنوش در دسترس است.

محققان نمی‌توانند دقیقاً نحوه اثر سنبل الطیب و تاثیر مثبت مصرف آن بر روی خواب را بیان کنند اما یکی از تئوری ها در این زمینه این است که سنبل الطیب می‌تواند سطح نوعی نوروترانسمیتر به نام گابا را افزایش دهد. وقتی میزان گابا افزایش می‌یابد فرد دچار خواب آلودگی می گردد. در حقیقت نحوه اثر و خواب آوری داروهای ضد اضطراب و خواب آوری  مثل زاناکس اینگونه است.
برخی از مطالعات اثربخشی مفید مصرف سنبل الطیب بر خواب را تایید می کنند. برای مثال در یک مطالعه که روی 27 فرد دچار مشکلات خواب صورت گرفت به همه آنها روزانه سنبل الطیب داده شد و 89 درصد آنها اذعان داشتند که پس از مصرف سنبل الطیب خواب بهتری دارد. نکته مثبت این که هیچکدام از آنها با مصرف سنبل الطیب دچار چرت زدن در طول روز و خواب آلودگی صبحگاهی نبودند.
بررسی دیگری که روی 128 فرد داوطلب صورت گرفت نشان داد که افرادی از گروه که روزانه 400 میلی گرم چای سنبل الطیب مصرف می‌کردند کیفیت خواب بهتری نسبت به سایر افراد تحت آزمایش داشتند و در مدت زمان کوتاه تری نیز به خواب می رفتند.

دمنوش اسطوخودوس یا لاوندر
اسطوخودوس یا لاوندر گیاه دارویی است که به دلیل رایحه مطبوع و خاصیت آرام‌بخشی شناخته شده است. در زمان های بسیار قدیم یونانیان و رومیان اغلب اسطوخودوس را به آب حمام خود اضافه می کردند و برای آرامش رایحه آن را استشمام می‌کردند. چای اسطوخودوس از غنچه های بنفش رنگ و کوچک گیاه اسطوخودوس تهیه می‌شود. منشاء اولیه گیاه اسطوخودوس ناحیه مدیترانه است ولی امروزه در اغلب نقاط جهان کاشت می شود.

اغلب افراد دمنوش اسطوخودوس را برای آرامش اعصاب و بهبود خواب مصرف می کنند. مطالعات زیادی روی گیاه اسطوخودوس صورت گرفته است یکی از این مطالعات بر روی 80 زن تایوانی که تازه زایمان کرده بودند صورت پذیرفت. نتیجه این بررسی نشان داد که گروهی از زنان که به مدت دو هفته و به طور روزانه عطر چای اسطوخودوس را استشمام کرده و آن را نوشیده بودند در مقایسه با سایرین احساس خستگی بسیار کمتری را گزارش کردند.

نتایج حاصل از یک بررسی دیگر که بر روی 67 فرد مبتلا به بی‌خوابی صورت گرفت کاهش محسوسی در تعداد ضربان قلب و تغییرات تعداد ضربان قلب در آنها نشان داد. در این آزمایش داوطلبان دو بار در هفته و به مدت 12 هفته رایحه اسطوخودوس را استشمام می کردند و جالب اینکه همه آنها بهبود وضعیت خواب خود 20 دقیقه پس از استشمام رایحه اسطوخودوس را گزارش می دادند. علاوه بر این تحقیقات دیگری بر روی روغنی که از گیاه اسطوخودوس استخراج شده بود صورت پذیرفت و افراد شرکت کننده در این تحقیق گزارشاتی مبنی بر کاهش اضطراب و نگرانی و بهبود کیفیت خواب ارسال می‌کردند. لازم به ذکر است که داوطلبان شرکت کننده در این تحقیق همگی به نوعی از اختلالات اضطرابی رنج می‌بردند. بنابراین می‌توان از چای اسطوخودوس و استشمام رایحه آن به عنوان یک گیاه دارویی در بهبود وضعیت خواب و به عنوان آرام بخش استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: والرین، خواب آور گیاهی

فرنجشمک یا  بادرنجبویه
بادرنجبویه یا فرنجشمک گیاهی از خانواده نعناع است که در سراسر دنیا یافت می‌شود. اغلب از بادرنجبویه یا فرنجشمک برای استفاده در صنایع عطر سازی استفاده می شود. اما از برگ‌های خشک بادرنجبویه به عنوان دمنوش نیز استفاده می گردد. از این گیاه معطر برای کاهش اضطراب و بهبود وضعیت خواب به خصوص از سنین میانسالی به بعد استفاده می‌شود. آزمایشات بر روی موش ها  نشان می‌دهند که بادرنجبویه سطح گابا را در موش بالا می‌برد و این مسئله اثبات می‌کند که بادرنجبویه دارای اثر آرام بخش است. یک بررسی صورت گرفته بر روی انسان 42 درصد کاهش علائم و بی‌خوابی را پس از مصرف 600 میلی گرم عصاره بادرنجبویه به صورت روزانه و به مدت 15 روز نشان داد. اگر دچار مشکلات مزمن خواب هستید می توانید از دمنوش بادرنجبویه قبل از خواب استفاده کنید.

دمنوش گل ساعتی
دمنوش گل ساعتی از برگ‌های خشک، گل ها و ساقه گیاه گل ساعتی تهیه می شود. دمنوش گل ساعتی یکی از نوشیدنی های سنتی برای بهبود وضعیت خواب و تسکین اضطراب است. اخیراً نیز تحقیقاتی که روی چای گل ساعتی انجام شده خاصیت خواب آور و تسکین بخشی اضطراب آن را ثابت کرده است. متخصصین گاهی اوقات ترکیبی از گل ساعتی و ریشه سنبل الطیب را به عنوان داروی گیاهی برای درمان بی خوابی تجویز می کنند.

دمنوش پوست درخت ماگنولیا 
ماگنولیا درختی گل دار است که در حدود 100 میلیون سال است که وجود دارد. دمنوش ماگنولیا علاوه بر پوست درخت ماگنولیا از غنچه های خشک و ساقه درخت ماگنولیا تهیه می شود. این دمنوش معمولا در طب سنتی چین برای تسکین علائم مختلفی نظیر ناراحتی‌های گوارشی، احتقان بینی و استرس به کار می رود. 
در سراسر جهان از ماگنولیا یا به عنوان یک گیاه دارای خاصیت ضد اضطراب و آرام بخش استفاده می‌شود. خاصیت آرامبخش ماگنولیا احتمالاً به دلیل وجود ترکیبات هونوکیول است که در ساقه، گل ها و پوست درخت ماگنولیا یافت می شود. هونوکیول به عنوان یک تغییر دهنده گابا در مغز عمل کرده و موجب افزایش خواب می‌شود. در مطالعاتی که روی موش‌ها انجام شده گیاه ماگنولیا یاهونوکیول استخراج شده از آن موجب کاهش زمان آغاز خواب و افزایش طول مدت خواب شده است.
بررسی ها حاکی از آن است که نوشیدن دمنوش ماگنولیا می‌تواند به بهبود خواب کمک کند.

نکته مهم پایانی 
در پایان لازم به ذکر است که تمامی دمنوش های معرفی شده ممکن است با برخی داروهای مصرفی افراد بیمار تداخلاتی داشته و یا عوارضی برای برخی از انواع بیماری ها ایجاد کند. بنابراین چنانچه مبتلا به بیماری خاصی هستید و یا داروی خاصی مصرف می کنید قبل از شروع مصرف آنها بهتر است با پزشک خود در این زمینه مشورت نمایند.

advertisment1
advertisment1
advertisment2
advertisment1
advertisment2
advertisment3
advertisment4

پرسش و پاسخ

ثبت دیدگاه


پیام به صورت خصوصی ثبت گردد

منابع:

مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری می‌رساند.

darukade logo

استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد

طراحی و توسعه توسط گروه نرم افزاری داروکده ( 1403 - 1388 )