پوست نوزاد تازه متولد شده حساس است و تا به محیط خارج رحم عادت کند ممکن است پوسته پوسته و خشک شود. در این مقاله برای محافظت از پوست نوزاد راه هایی ذکر شده است.
نویسنده: افسانه ضیایی
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
22 آذر 1394
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
22 آذر 1394
23K
محافظت از پوست نوزاد
قدم نورسیده مبارک! با اضافه شدن یک عضو جدید به خانواده لازم است نکاتی را در مورد مراقبت از پوست حساس نوزاد بدانید و با اجرای آنها روزهای خوشی را در کنار فرزند دلبندتان تجربه کنید. در این مقاله به نکاتی در مورد مراقبت از پوست نوزاد اشاره شده که با وجود سادگی بسیار مهم و مفید می باشند.
پوست نوزاد در روزهای آغاز تولد معمولا کمی قرمز، کمی چروکیده، خشک و دارای موهای کرک مانند است. با گذشت زمان نوزاد با زندگی خارج از رحم مادر تطبیق پیدا کرده و تمام این موارد برطرف می شوند. معمولا موهای کرک مانندی بر روی صورت و پشت نوزادان نارس که زودتر از موعد به دنیا آمده اند دیده می شود، و نوزادانی که دیرتر از معمول به دنیا آمده اند پوستی خشک و پوسته پوسته دارند که این موارد هم طی مدت چند هفته به طور کامل برطرف می شوند.
پوست نوزاد حساس است
به طور طبیعی و در شرایط عادی پوست نوزاد در ماه اول پس از تولد نیازی به کرم یا لوسیون ندارد. اگر مجبور به استفاده از لوسیون و یا کرم برای مراقبت از پوست نوزاد شدید و یا برای تهیه شامپو و صابون شستشوی نوزاد، دقت کنید که این محصولات باید حتما مخصوص نوزادان باشند و از مصرف محصولات عادی بپرهیزید، زیرا ممکن است حاوی مواد آرایشی و پاک کننده ای باشند که به پوست نوزاد صدمه وارد کنند. سعی کنید برای بدن و زیر بغل نوزاد کمتر از پودر تالک یا پودر بچه استفاده کنید زیرا تنفس این پودر هنگام استفاده می تواند باعث مشکلات ریوی در نوزادان شود.
بیشتر بخوانید: 11 عامل ایجاد بثورات پوستی در کودکان
آثار تولد بر پوست نوزاد
عروق خونی نارس می تواند سبب ایجاد لکه های قرمز بر روی پوست نوزاد گردد. این لکه ها می توانند روی پوست صورت یا پشت گردن باشند. هنگامی که نوزاد گریه می کند این لکه ها معمولا پررنگ تر می شوند اما لین لکه ها معمولا تا یک سالگی خود به خود از بین می روند و ناپدید می شوند. گاهی اوقات در طی روند زایمان روی پوست نوزاد نقاط قرمز رنگی به وجود می آید که معمولا تا یک یا دو هفته پس از تولد ناپدید می شوند. اما بعضی لکه ها ممکن است تا پایان عمر وجود داشته باشند. اگر روی بدن نوزاد لکه ای است که شما را نگران کرده بهتر است به یک پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
حمام نوزاد
نوزادان نیاز به حمام روزانه ندارند. در هفته های اول تولد لازم نیست نوزاد را هر روز حمام کنید، فقط بعد از هر بار عوض کردن پوشک نوزاد با یک اسفنج خیس کودک را تمیز کنید یا ناحیه زیر پوشک را در لگن آب بشویید. برای کودک زیر یک سال هر سه روز یک بار استحمام کافی است البته دست ها و صورت کودک را با حوله نخی نرم آغشته به آب ولرم تمیز کنید. پس از افتادن بند ناف زمانی که نوزاد برای یک حمام کامل آماده شد، لگن نوزاد را با آب نسبتا گرم پر کنید، دمای آب را به دقت چک کنید تا خیلی داغ نباشد. سر نوزاد را به آرامی و در مدت زمان کوتاهی بشویید، سعی کنید سر نوزاد بیش از سه تا پنج دقیقه خیس نماند. پس از حمام نوزاد را به وسیله یک حوله نرم خشک کنید و مراقب باشید دمای محیط بیرون از حمام خیلی سرد نباشد.
بند ناف
تا وقتی بند ناف نوزاد نیفتاده سعی کنید این ناحیه کمتر خیس شود اگر به علت استفاده از الکل بر روی بند ناف مجبور به تمیز کردن نواحی مجاور شدید می توانید با استفاده از یک اسفنج مرطوب این کار را انجام دهید. بعد از افتادن بند ناف ممکن است تا چند روز کمی خونابه ترشح شود که نگران کننده نیست. فقط سعی کنید این ناحیه را تمیز نگه دارید. در صورتی که پوست اطراف بند ناف قرمز و ملتهب بود به پزشک مراجعه کنید.
موهای نوزاد
موی نوزاد را با شامپوی مخصوص کودکان بشویید، این کار را به آرامی انجام دهید، هفته ای یک یا دو بار بیشتر موی نوزاد را نشویید. برای اینکه کف داخل چشمان نوزاد نرود دستتان را طوری روی پیشانی نوزاد قرار دهید که مانع رسیدن آب به صورت و چشمان نوزاد شود، یا می توانید نوزاد را طوری نگه دارید که آبی که روی سر او می ریزید به صورت او نرسد.
سوختگی پای نوزاد
پوشک مرطوب و کثیف باعث آزرده شدن پوست نوزاد و ایجاد سوختگی می گردد و قرمزی و التهاب پوست ناحیه زیر پوست پوشک را ایجاد می کند. برای پیشگیری از این حالت باید پوشک نوزاد مرتبا چک شود و در صورتی که نوزاد پوشکش را کثیف کرد باید هر چه زودتر پوشکش تعویض گردد. هنگام تعویض پوشک نوزاد ناحیه زیر پوشک را بشویید و با یک حوله نرم خشک کنید. نوزادان دختر را به جهت جلوگیری از عفونت واژینال از جلو به عقب بشویید. اگر نوزاد دچار سوختگی در ناحیه پوشک شد از کرم های مخصوص برای رفع آن استفاده کنید. روزی چند بار اجازه دهید کودک بدون پوشک باشد حتی برای مدت زمان کوتاه.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟
همان طور که گفتیم ممکن است گاهی تغییر رنگ مثل لک روی پوست کودک مشاهده شود، اما اگر همراه با خارش، به صورت تاول، همراه با ترشح، به صورت منتشر در تمام بدن ویا همراه با تب بود حتما به پزشک مراجعه کنید. در بیشتر موارد علت این مشکلات اگزما می باشد، اما ممکن است کودک به بیماری واگیر داری مثل آبله مرغان، سرخک، ویروس دست و پا، ویروس هرپس یا تبخال، جرب و یا زرد زخم مبتلا شده باشد.
نکاتی در مورد شستشوی لباس نوزاد
برای شستشوی لباس ها و هر چیزی که با پوست نوزاد در تماس است مانند ملافه، رو بالشی و حوله از شوینده های ملایم استفاده کنید. صابون و پودر صابون گزینه های مناسبی هستند. حتی لباس های مادر نیز که با نوزاد در تماس است باید با شوینده های ملایم شسته شوند تا باعث ایجاد حساسیت و التهاب در پوست نوزاد نشود.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد