جوش صورت، علل ایجاد و روش های درمان

جوش صورت، علل ایجاد و روش های درمان

با مطالعه این مقاله از مجله داروکده در مورد انواع جوش صورت، علت ایجاد، روش های پیشگیری و درمان آن بخوانید.

نفیسه میرزایی

نویسنده: نفیسه میرزایی

تحریریه داروکده

آخرین به روزرسانی:

15 مرداد 1402

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

15 مرداد 1402

2K

eye icon

جوش صورت، علل ایجاد و روش های درمان

جوش صورت یکی از معضلاتی است که زیبایی را تحت تاثیر قرار می دهد. درمان جوش صورت یکی از مهم ترین دغدغه های افراد است. جوش می تواند در هر جایی از پوست خودنمایی کند. البته شایع ترین محل های بروز جوش شامل صورت و گردن، شانه ها، پشت و سینه است.

زمانی که منافذ پوست توسط چربی، باکتری، سلول های مرده و آلودگی مسدود می شوند، جوش های پوستی نمایان می شوند. بروز جوش های مکرر روی صورت حتی در اعتماد به نفس افراد نیز تاثیر می گذارد. 

برای پیشگیری از ایجاد جوش صورت ابتدا باید یک سبک زندگی سالمی را در پیش گیرید. یکی دیگر از موارد استفاده از شوینده مناسب است؛ همچنین از کرم ضدآفتاب نیز باید استفاده کنید. روش های درمانی خانگی نیز برای درمان جوش های صورت وجود دارد. برای مثال می توانید از دمنوش های مناسب و انواع ماسک های گیاهی استفاده کنید. در ادامه با روش های درمان جوش صورت، علل ایجاد، ترفندهای پیشگیری و درمان آن آشنا می شویم.

 

انواع جوش صورت را بشناسید

ممکن است متوجه ترکیبی از جوش های مختلف روی پوست خود شده باشید. جوش های سرسیاه و سرسفید، جوش های ریز، جوش های بزرگ، جوش چرکی و جوش های زیر پوستی از جمله جوش هایی هستند که روی پوست صورت ظاهر می شوند. 

 

- شایع ترین جوش صورت: جوش سر سیاه و جوش سر سفید

به جوش های سر سیاه کومدون های باز نیز می گویند. کومدون ها برجستگی هایی همرنگ با پوست هستند که در هنگام جوش ایجاد می شوند. در مورد جوش‌های سرسیاه، این کومدون ‌ها از فولیکول ‌هایی در زیر پوست با منافذ یا منافذ بسیار بزرگ تشکیل می شوند. 

جوش های سرسیاه یا کومدون های باز در سطح پوست باز می شوند. اکسیژن موجود در هوا (نه آلودگی) به قسمت بیرونی این جوش ها ظاهر تیره می دهد. جوش های سرسفید یا کومدون های بسته به صورت برجستگی های برجسته زیر سطح پوست تشکیل می شوند. این جوش ها گوشتی رنگ هستند. 

- جوش ریز صورت

جوش های ریز یکی از آزاردهنده ترین جوش هایی هستند که در زیبایی صورت تاثیر گذار بوده و به پوست ظاهری ناصاف و زمخت می دهند. 

جوش ریز یکی دیگر از شایع ترین انواع جوش صورت است. ممکن است این جوش ها در هر جایی از بدن دیده شوند؛ اما تراکم آنها در صورت بیشتر از سایر نواحی بدن است. 

جوش ریز پوست تقریبا در هر جایی از بدن دیده می‌شود. اما معمولا تراکم آن در ناحیه صورت بیشتر است. جوش ریز صورت باعث می شود که پوست صورت ظاهری زمخت و ناصاف پیدا کند. این نوع جوش ها زمانی ایجاد می شوند که فولیکول های پوست بیش از اندازه چربی تولید کنند؛ همچنین زمانی که سلول های مرده پوست در منافذ پوست جمع می شوند نیز جوش ریز نمایان می شود.

یکی دیگر از دلایل ایجاد جوش های ریز، تجمیع باکتری در منافذ پوست است. برای درمان جوش ریز صورت باید یک روتین پوستی مناسب داشته باشید. به صورت مرتب از یک شوینده مناسب پوست، تونر، کرم ضد آفتاب و کرم مرطوب کننده استفاده کنید. با داشتن یک روتین پوستی منظم، جوش های ریز صورت درمان می شوند. 

 

- جوش چرکی، زجر دهنده   

جوش چرکی نوعی جوش بوده که در رنگ های قرمز، زرد و سفید خود نمایی می کنند. در درون این جوش ها چروک وجود دارد. اندازه آن ها متوسط است. جوش چرکی را نباید دستکاری کنید؛ چرا که ممکن است جای آن به صورت همیشگی روی پوستتان بماند. این نوع جوش ها معمولا در قسمت هایی از بدن مانند صورت، گردن، شانه ها، زیر بغل، کمر، قفسه سینه و خط رویش مو ایجاد می شوند. 

 

- جوش بزرگ خطرناک  

درمان جوش بزرگ یا کاربونکلوزیس به درمان تخصصی نیاز دارد. گاهی اوقات یک جوش بزرگ به خودی خود نمی ترکد. بهترین کار این است که تخلیه جوش را به دست یک پزشک بسپارید تا آن را با رعایت اصول بهداشتی آن را تخلیه کند. پزشک با بررسی نوع جوش بزرگ، راهکارهای درمانی مخصوص آنها را ارائه می دهد. برای مثال پزشک در برخی از موارد برای رفع عفونت جوش ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند. 

 

- جوش زیر پوستی دردناک 

جوش های زیر پوستی یکی دیگر از جوش های شایع و آزاردهنده هستند. حتی ممکن است این جوش ها در برخی از مواقع دردناک باشند. با دستکاری این جوش ها نه تنها از بین نمی روند بلکه التهاب آنها بیشتر شده و درد می گیرند. جوش زیر پوستی از ترکیبی از چربی ها، باکتری ها و آلودگی های منافذ پوست ایجاد می شوند. همانطور که از نام جوش زیر پوستی مشخص است این جوش ها در بیرون از پوست نمایان نمی شوند و بسته هستند. 

علت جوش صورت 

آکنه یا جوش صورت زمانی رخ می دهد که منافذ پوست با چربی، پوست مرده یا باکتری ها مسدود شود. جوش زمانی رخ می دهد که فولیکول ها بیش از حد چربی تولید کنند. همچنین زمانی که سلول های مرده پوست در منافذ پوست تجمیع پیدا کنند نیز جوش ایجاد می شود. یکی علت ایجاد جوش صورت به دلیل جمع شدن باکتری هایی است که در منافذ پوستی جمع می شوند. 

 

علائم جوش صورت

صورت یکی از نواحی بدن است که در بسیاری از مواقع مستعد جوش زدن است. جوش صورت باعث می شود که پوست افراد بافتی خشن و ناهموار پیدا کند. جوش صورت باعث تغییر رنگ پوست شده و ممکن است علائمی مانند قرمزی یا لکه های تیره (هیپرپیگمانتاسیون) را داشته باشد. تورم و التهاب از دیگر علائمی است که در هنگام بروز جوش های صورت ممکن است تجربه کنید. 

با توجه به نوع جوش ایجاد شده و با لمس کردن آن ممکن است جای آن درد بگیرد. برخی از جوش ها حتی بدون لمس کردن هم درد می گیرند. جوش و آکنه ممکن است باعث ایجاد اسکار یا تغییر رنگ روی پوست شود. جوش زدن صورت می تواند احتمال ایجاد جای زخم را بیشتر کند. بنابراین از فشار دادن جوش های صورت خودداری کنید. 

 

انواع روش های درمان جوش صورت

درمان جوش صورت با روش های گوناگون از قبیل روش های خانگی و دارویی امکان پذیر است. در ادامه انواع روش های درمان خانگی جوش صورت و همچنین روش های پزشکی و دارویی را بیان می کنیم. 

 

روش های درمان خانگی جوش صورت 

برخی از افراد ترجیح می دهند که جوش صورت را با روش های خانگی پیش ببرند. در ادامه این موارد را بررسی می کنیم. 

یکی از روش های خانگی برای درمان جوش صورت، در پیش گرفتن یک رژیم غذایی سالم و خوب است. ویتامین A، ویتامین D و زینک می توانند از بروز آکنه جلوگیری کنند.  

 

لیست مواد غذایی ضد جوش 

در ادامه با انواع میوه و سبزیجاتی که برای درمان جوش صورت مفید هستند، آشنا می شویم.

- میوه هایی که برای جوش صورت مفید است

میوه هایی نظیر انواع توت ها، سیب، گیلاس، موز، گلابی، انگور، هلو ،گریپ فروت، پرتقال نیز جزو مواد غذایی مناسب برای بهبود جوش صورت هستند.

- سبزیجات قاتل جوش صورت 

مصرف سبزیجاتی مانند بروکلی، اسفناج، کلم پیچ، فلفل، کدو سبز، گل کلم، هویج، چغندر را برای درمان جوش صورت پیشنهاد می کنیم.   

برای از بین بردن جوش برای همیشه با این مواد غذایی خداحافظی کنید!   

غذاهای فرآوری شده، فست فود، وعده های غذایی منجمد، ، غلات شیرین، چیپس، نان سفید و ... باعث ایجاد جوش می شوند. همچنین شیرینی ها و نوشیدنی های شیرین مانند آب نبات، کیک، نوشابه، کلوچه، نوشیدنی های انرژی زا و شکر نیز از مواد غذایی ناسالم هستند که باعث بروز جوش های پوستی می شوند.  

 

معرفی 2 ماسک برای صورت جوش دار

برای درمان انواع آکنه و جوش صورت شدید، باید روش های درمانی دارویی با نظر پزشک انجام شود. اما جوش های خفیف و سطحی را می توان با راهکارهای خانگی مانند استفاده از ماسک صورت درمان کرد. در ادامه روش تهیه چند ماسک صورت گیاهی و کاربردی را بیان می کنیم. 

- ماسک جوش صورت زردچوبه و عسل؛ یک ماسک فوق العاده برای جوش صورت

یکی از ماسک های مفید برای درمان جوش صورت، ماسک زردچوبه و عسل است. زردچوبه دارای خاصیت ضد التهابی بوده و عسل نیز خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی دارد. با ترکیب این دو ماده می توانید یک ماسک صورت مفید برای درمان جوش و آکنه درست کنید. 

 برای درست کردن این ماسک خانگی به یک قاشق غذاخوری عسل و نصف قاشق چایخوری زردچوبه نیاز دارید. این مواد را با یکدیگر ترکیب کرده و روی پوست بمالید. اجازه دهید تا 10 الی 15 دقیقه روی پوست بماند. 

- ماسک الوورا برای جوش صورت؛ انتخابی عالی برای پوست حساس 

برای درست کردن ماسک آلوورا ابتدا باید آلوورا را با مقداری زردچوبه یا چای سبز ترکیب کنید. سپس این ترکیب را روی پوست بمالید و 15 الی 20 دقیقه صبر کنید. آلوورا یک ماده آرامش بخش طبیعی است. در صورتی که آکنه بسیار تحریک و ملتهب شده باشد، آلوورا می تواند پوست را تسکین دهد.

- ماسک ویتامین E برای جوش صورت

انواع ماسک صورت حاوی ویتامین E برای نرم کردن پوست مفید بوده و اثرات ضد پیری پوست دارند. ویتامین E باعث کاهش التهابات پوستی شده و در نتیجه علائمی مانند جوش را از بین می برد. 

برای درست کردن ماسک ویتامین E می توانید از کپسول ویتامین E استفاده کنید. دقت داشته باشید که این کپسول از ترکیبات ارگانیک تهیه شده و فاقد پارابن باشد. برای استفاده از این ماسک ابتدا باید صورت خود را با شوینده مناسب بشویید. سپس کپسول ویتامین E را باز کنید. مواد این کسپول را در کف دست خود بریزید و سپس آن را روی پوست صورت بمالید.

 

دمنوش مناسب برای جوش صورت با چای سبز 

یکی از روش های درمان خانگی برای از بین بردن جوش صورت، استفاده از دمنوش های خانگی است. دمنوش چای سبز باعث کاهش آکنه و جوش می شود.  

 

سایر روش های موثر درمان جوش صورت

علاوه بر روش های درمانی ذکر شده، روش های دیگری برای درمان جوش صورت مانند استفاده از قرص های ویتامین، استفاده از محصولات درمانی نیز وجود دارد. 

 

معرفی قرص جوش صورت موثر

در ادامه با تاثیر قرص های ویتامین برای درمان جوش صورت آشنا می شویم. 

- قرص ویتامین C برای جوش صورت

یکی از ویتامین های ضروری برای سلامت پوست، ویتامین C است. ویتامین C برای سلامت پوست ضروری است، زیرا برای تولید کلاژن بسیار مهم است و به محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش کمک می کند. ویتامین C باعث ترمیم زخم های پوستی می شود. ویتامین C خواص ضد التهابی داشته و به کاهش قرمزی و تورم ناشی از آکنه کمک می کند.

- ویتامین D و جوش صورت

ویتامین D با داشتن خاصیت ضد التهابی، التهابات ناشی از جوش و آکنه را برطرف می کند. یکی از روش های درمان جوش و آکنه های مکرر قرمز و ملتهب، مصرف مکمل ویتامین D است. 

- ویتامین E و جوش صورت

 ویتامین E نوعی آنتی اکسیدان است که دارای اثر ضد التهابی است. این ویتامین سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و همچنین سلول ها را بازسازی می کند. در نتیجه می تواند به درمان آکنه و جوش های التهابی کمک کند. 

- قرص LD برای جوش صورت

قرص LD یکی از قرص های پرمصرف ضدبارداری بوده و یکی از عوارض آن ایجاد جوش و آکنه است.  

 

پماد ویتامین AD برای جوش صورت

پماد ویتامین آد از جمله پمادهای پرمصرف است. پماد ویتامین AD با برخورداری از ویتامین A که آنتی اکسیدانی قوی بوده برای درمان برخی از مشکلات پوستی به کار رفته می شود. این پماد در درمان جوش، آکنه، پیری پوست، خشکی، سوختگی، خارش و ... تاثیر گذار است. اما پیش از استفاده از این پماد برای رفع جوش های صورت خود حتما باید با یک پزشک مشورت کنید. 

 

آمپول HCG و جوش صورت

آمپول HCG را پزشک متخصص پس از  تشخیص دقیق برای درمان ناباروری به افراد توصیه می کند. هورمون HCG نوعی هورمون زنانه بوده و برای بارداری بسیار اهمیت دارد. اما یکی از عوارضی که ممکن است آمپول HCG داشته باشد، ایجاد جوش در صورت و بدن است. 

 

بهترین پماد برای جای جوش صورت 

پمادهای گوناگونی برای درمان جای جوش صورت عرضه شده اند. اما برای انتخاب یک محصول مناسب برای درمان جوش صورت بهتر است که با یک پزشک مشورت کنید. در ادامه چند محصول موثر برای درمان جای جوش را معرفی می کنیم:

- کرم اسکار رژودرم  

- ژل لایه بردار برطرف کننده جای جوش سالیسیل 

-  کرم ترمیم کننده جای زخم  

 

راهکارهای موثر جلوگیری از جوش صورت 

برای جلوگیری از جوش زدن باید یک روتین منظم برای پوست خود داشته باشید. در ادامه نکات اساسی را در این خصوص بیان می کنیم: 

1- صورت خود را درست بشویید!

از بین بردن چربی اضافی، کثیفی و عرق  پوست از جوش زدن جلوگیری می کند. اما دقت داشته باشید که شستن بیش از حد صورت ممکن است جوش را بدتر کند. همچنین باید از شوینده مناسب پوست خود استفاده کنید. به صورت روزانه حداقل باید دو مرتبه صورت خود را با شوینده بشویید. 

2- نوع پوستت را بشناس

حتما نوع پوستتان را بشناسید تا بتوانید محصولات مناسب را برای روتین روزمره پوستتان تهیه کنید. با اطلاع از اینکه پوست چرب، خشک، مختلط یا حساس دارید، بهتر می توانید محصولات مراقبتی را تهیه کنید. برای شناخت نوع پوست خود می توانید به مقاله نوع پوست من چیست؟ نوشته دکتر الهه عبدالهی مراجعه کنید. دکتر عبدالهی در این مقاله ویژگی انواع پوست ها را ذکر کرده و با مطالعه آن به راحتی می توانید نوع پوست خود را تشخیص دهید. 

3- مرطوب کننده را فراموش نکن!

مرطوب‌کننده ‌ها به هیدراته ماندن پوست کمک می ‌کنند؛ در نتیجه می توانند یک محصول مفید برای جلوگیری از خشکی پوست باشند. در صورتی که پوست بیش از حد خشک شود، جوش ها بروز می کنند. برای مطالعه موارد بیش تر برای جلوگیری از جای جوش پیشنهاد می کنیم که مقاله 14 گام برای خلاصی از جوش صورت  را مطالعه کنید. 

4- انتخاب شوینده مناسب پوست 

یکی از راهکارهای کاربردی برای جلوگیری از جوش صورت، انتخاب شوینده مناسب پوست است. با توجه به نوع پوست خود باید از شوینده مناسب استفاده کنید. شوینده های هر نوع پوستی دارای PH مناسب با آن پوست هستند. در ادامه با چندین شوینده پوست چرب آشنا می شویم: 

- ژل پاک کننده پوست چرب حاوی کالاندولا  

- آکنه واش ژل  

 

هورمون dht و جوش صورت

نوساناتی که در سطح هورمونDHT (دی هیدروتستوسترون) وجود دارد ممکن است باعث بروز آکنه شود. بر اساس تحقیقات انجام شده افراد دارای سطح تستوسترون بیشتر، در معرض جوش و آکنه بیشتری هستند.

 

کمبود ویتامین d3 و جوش صورت

بر اساس مطالعات انجام شده کمبود ویتامین D به عنوان یک عامل خطرناک برای ایجاد جوش و آکنه ذکر نشده است. اما این ویتامین در سلامت پوست تاثیر دارد. 

در مطالعه ‌ای که در سال 2014 روی افراد با جوش های بزرگ یا آکنه ندولوسیستیک انجام شده، افراد با سطوح پایین ویتامین D در معرض خطر علائم شدیدتری قرار داشتند. همچنین در مطالعه دیگر مشخص شده که مصرف مکمل ‌های خوراکی ویتامین D در درمان افراد مبتلا به آکنه تاثیر گذار بوده است. 

 

ترفندهای از بین بردن جوش صورت در یک روز

 یکی از ترفندهایی که افراد برای از بین بردن سریع جوش استفاده می کنند، با استفاده از داروهای گیاهی مانند روغن درخت چای و آلوئه ورا است. 

 

درمان سریع جوش صورت با روغن درخت چای 

روغن درخت چای توانایی بالایی در مبارزه با باکتری ها و کاهش التهابات پوستی دارد. این روغن باکتری هایی که باعث ایجاد جوش می شوند را از بین می برد.   

معجزه آلوئه ورا  

آلوئه ورا یک گیاه گرمسیری بوده و دارای برگ هایی است که دارای ژل هستند. ژل آلوئه ورا روی پوست با باکتری ها مقابله کرده و همچنین باعث کاهش التهابات پوستی می شود. 

علت جوش صورت در مردان

عوامل گوناگونی در ایجاد جوش صورت در آقایان موثر است. سطح تستوسترون بالا باعث ایجاد جوش صورت در آقایان می شود. 

 

علت جوش صورت در سن بالا

جوش و آکنه به دلیل تولید بیش از حد سبوم (چربی) پوست ایجاد می ‌شود که همراه با سلول‌های مرده پوست، منافذ را مسدود می کند. هورمون ها، سابقه خانوادگی، بیماری های زمینه ای و ... علت جوش صورت در سن بالا هستند. 

 

روش های درمان جوش صورت فوری

 یکی از روش های درمان جوش صورت فوری با چای سبز است. بسیاری از مردم چای سبز را به دلیل فواید آن برای سلامتی می نوشند، اما زمانی که مستقیما روی پوست مالیده شود نیز می تواند مفید باشد. چای سبز حاوی فلاونوئیدها و تانن ها است؛ این ماده با التهابات و باکتری هایی که باعث جوش می شوند، مبارزه می کند. 

 

راه درمان جوش های دردناک بدون چرک

برای درمان جوش های دردناک بدون چرک ابتدا باید روتین پوستی منظم را رعایت کنید. حتما باید از شوینده مناسب، کرم مرطوب کننده و کرم ضد آفتاب در روتین پوستی روزانه خود استفاده کنید.  ژل ضد جوش 30 میلی لیتر، ژل ضد جوش اس اُ اس  و سرم ضد آکنه کنورت سیلک از محصولات کاربردی برای درمان جوش هستند. 

 

سوالات متداول 

در ادامه چند سوال متداول در خصوص جوش صورت را بررسی می کنیم. 

1- جوش گونه نشانه چیست؟

جوش گونه یکی از رایج ترین جوش ها است. این جوش ها می توانند دلایل مختلفی همچون اختلالات هورمونی، تغییرات آب و هوا، سبک زندگی، تغذیه و ... داشته باشند. 

2- چرا جوش میزنیم؟

 دلایل مختلفی برای جوش زدن وجود دارد. یکی از موارد رعایت نکردن روتین پوستی مناسب است. موارد دیگری مانند تغذیه، سبک زندگی و ... نیز باعث جوش زدن می شوند. 

3- برای جوش صورت چی خوبه؟

برای درمان جوش صورت باید رژیم غذایی درستی داشته باشد. بهتر است میوه هایی مانند انواع توت ها، موز، گلابی، انگور، هلو ،گریپ فروت، پرتقال، سیب و گیلاس را مصرف کنید. همچنین می توانید سبزیجاتی مانند بروکلی، اسفناج، کلم پیچ، هویج، چغندر، فلفل، کدو سبز، گل کلم، را در رژیم غذایی خود بگنجانید. 

 

سخن آخر 

در این مطلب دلایل بروز جوش صورت، روش های پیشگیری و درمان، انواع جوش های صورت را بررسی کردیم. بروز جوش صورت می تواند دلایل گوناگونی داشته باشد. برای مثال شرایط اقلیمی، اختلالات هورمونی، مواد غذایی نامناسب، نداشتن روتین پوستی منظم و درست و ... باعث ایجاد جوش صورت می شوند. 

دقت داشته باشید که جوش صورت را دستکاری نکنید. با کندن جوش های صورت ممکن است جای آنها روی صورت باقی بماند. داشتن یک روتین پوستی روزانه مرتب می تواند به سلامت پوست صورت کمک کرده و احتمال ایجاد جوش ها را به حداقل می رساند. حتما باید طی روز صورت خود را با شوینده مناسب بشویید. بهترین و موثرترین راه برای درمان جوش صورت، مراجعه به پزشک است. پزشک جوش صورت و نوع آن را بررسی کرده و بر اساس آن داروهای لازم را تجویز می کند.

استفاده از کرم مرطوب کننده و ضد آفتاب نیز از کارهای بسیار مهمی است که باید در روتین روزمره پوست خود داشته باشید. استفاده از انواع سرم های پوست و محصولات مغذی پوست نیز به سلامت پوست کمک کرده و پوست صاف تر و زیباتری را به شما هدیه می دهد. 

از داروکده می توانید انواع محصولات مراقبت از پوست، شوینده صورت، کرم ضد آفتاب، کرم مرطوب کننده و کرم ضد جوش را تهیه کنید. داروخانه آنلاین داروکده دارای نماد الکترونیک پنج ستاره از مرکز توسعه تجارت الکترونیک بوده و با رعایت کلیه اصول و ضوابط مربوط به انبارش محصول در شرایط استاندارد انبار و رعایت تمامی اصول حقوق مصرف کنندگان، خدماتی ارزشمند را ارائه داده است.

  

پرسش و پاسخ

ثبت دیدگاه


پیام به صورت خصوصی ثبت گردد

منابع:

مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری می‌رساند.

darukade logo

استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد

طراحی و توسعه توسط گروه نرم افزاری داروکده ( 1403 - 1388 )