در این مقاله از مجله داروکده به بررسی مقایسه پروتئین وی و کازئین می پردازیم.
نویسنده: سید مصطفی جلالی
تحریریه داروکده
آخرین به روزرسانی:
04 آذر 1402
آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
04 آذر 1402
2K
تفاوت پروتئین وی و کازئین از نظر ترکیبات تا عملکرد
کازئین و پروتئین وی، هر دو پروتئین شیر هستند که حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری هستند و از محبوب ترین پودرهای پروتئینی هستند.
با این حال، پروتئین وی و کازئین از نظر جذب و عملکرد تفاوت های جدی دارند. در این مقاله به بررسی مقایسه پروتئین وی و کازئین می پردازیم.
آنچه در این مقاله می خوانید
- شباهت پروتئین وی و کازئین
- نحوه ساخته شدن وی و پروتئین کازئین
- تفاوت وی و کازئین از نظر جذب
- تفاوت کازئین و وی از نظر ساخت عضله
- فرق مکمل پروتئین وی و کازئین از نظر کالری و درشت مغذی ها
- مقایسه وی و کازئین از نظر ترکیبات زیستی فعال
- سایر تفاوت های مکمل پروتئین وی و کازئین
- مصرف همزمان وی و کازئین
مدت زمان تقریبی مطالعه : 5 دقیقه
پروتئینهای وی و کازئین، دو پروتئین اصلی موجود در شیر گاو هستند. به ترتیب 80% و 20% از پروتئین شیر را پروتئین کازئین و پروتئین وی تشکیل میدهند. وی و کازئین از پروتئینهای با ارزش بیولوژیک بالا هستند و تمامی آمینواسیدهای ضروری را دارند.
پروتئین کازئین و وی از محصولات جانبی تولید پنیر هستند. در فرآیند ساخت پنیر، آنزیمها یا اسیدهای خاصی به شیر گرم شده اضافه میشوند. این آنزیمها یا اسیدها باعث میشوند کازئین موجود در شیر منعقد شود یا به حالت جامد تبدیل شود و از مایع جدا شود. پس از این مرحله یک بخش مایع و جامد ایجاد می شود.
- این مایع حاوی پروتئین وی است که سپس شسته و خشک میشود تا به شکل پودر برای استفاده در محصولات غذایی یا مکمل وی استفاده شود.
- تکههای باقی مانده کازئین (بخش جامد) را میتوان شست و خشک کرد تا پودر پروتئین کازئین ایجاد شود یا به محصولات لبنی مانند پنیر دلمه اضافه شود.
مهمترین تفاوت وی و کازئین در سرعت جذب آنها از سیستم گوارش است. بدن معمولا اسیدهای آمینه را جذب می کند و برای همین بایستی پروتئین ها را شکسته و به آمینواسید تبدیل کند.
آمینواسیدها جذب شده و وارد گردش خون می شوند. سطح آمینواسید در خون برای ساخت عضله بسیار مهم و ضروری است.
جالب است که بدانید پس از مصرف پروتئین کازئین، سطح اسیدهای آمینه به مدت 4 تا 5 ساعت در خون بالا خواهد بود. ولی با مصرف پروتئین وی، مقدار آمینواسید موجود در گردش خون تنها 90 دقیقه بالا خواهد بود.
علت اصلی این موضوع، تفاوت در سرعت جذب پروتئین وی و کازئین است.
کازئین، پس از قرار گرفتن در معرض اسیدهای معده، دلمه تشکیل می دهد. این دلمه ها روند هضم و جذب بدن را طولانی تر می کنند.
بنابراین، پروتئین کازئین یک منبع کند و پیوسته از اسیدهای آمینه برای بدن فراهم می کند و آن را برای قبل از موقعیت های ناشتایی، مانند خواب، ایده آل می کند.
در نقطه مقابل، چون پروتئین وی سریعتر هضم و جذب می شود، بهترین منبع پروتئینی برای پس از تمرین است زیرا سریعتر روند ریکاوری، ترمیم و ساخت عضلات را آغاز می کند.
پروتئین وی یک پروتئین زود جذب ولی کازئین یک پروتئین دیر جذب است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه و سرعت جذب پروتئین کازئین به مقاله " کازئین (Casein) به عنوان یک پروتئین دیر جذب" نوشته دکتر کوشا شهیدی (داروساز) مراجعه کنید.
پروتئین وی نه تنها به دلیل جذب سریع، بلکه به دلیل نوع و مقدار اسیدهای آمینه آن، برای ساخت و رشد عضلات مناسبتر است.
پروتئین وی حاوی مقدار بیشتری از اسیدهای آمینه شاخه دار (BCAAs) لوسین، ایزولوسین و والین است، در حالی که کازئین حاوی مقدار بیشتری از اسیدهای آمینه هیستیدین، متیونین و فنیل آلانین است.
اگر چه، وجود همه آمینواسیدهای ضروری برای ساخت عضله ضروری است. ما آمینواسید لوسین بیشترین نقش را در شروع و ساخت عضلات دارد.
پروتئین وی، به دلیل محتوای لوسین بالاتر، فرآیند ساخت پروتئین عضله را بیشتر از کازئین تحریک می کند، به خصوص زمانی که در کنار تمرینات مصرف شود.
اطلاعات ترکیبات مکمل های بدنسازی ممکن است بر حسب برند و سایر اجزاء سازنده متفاوت باشد. با این حال، به طور معمول و بر حسب اطلاعات وب سایت هلث لاین به شرح زیر است.
کالری: 110
چربی: 1 گرم
کربوهیدرات: 2 گرم
پروتئین: 24 گرم
آهن: 0% از مصرف روزانه مرجع (RDI)
کلسیم: 8%از RDI
کالری: 120
چربی: 1 گرم
کربوهیدرات: 4 گرم
پروتئین: 24 گرم
آهن: 4% از RDI
کلسیم: 50% از RDI
این اعداد ممکن است در برچسب مکمل های برندهای مختلف یکسان نباشد. پس حتما برچسب مکمل مورد نظر را مطالعه کنید.
پروتئین کازئین و وی حاوی ترکیبات (پپتیدهای زیستی فعال) متفاوتی هستند. به همین دلیل دارای خواص گوناگونی نیز خواهند بود.
پروتئین کازئین حاوی چندین ترکیب زیستی فعال است که به تقویت سیستم ایمنی، هضم و جذب کمک می کند. همچنین، در کازئین ترکیب پپتیدی وجود دارد که عملکرد مشابه با داروهای مهارکننده های آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین (ACE) دارد. این داروها، به طور معمول برای کنترل فشار خون تجویز می شوند.
پروتئین وی حاوی تعدادی پروتئین فعال به نام ایمونوگلوبولین است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. همچنین، ایمونوگلوبولین های موجود در وی خاصیت آنتی میکروبیال دارند و به از بین بردن باکتری ها و ویروس های مضر کمک می کنند.
مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نیز نشان داده اند که این پروتئین ها اثر آنتی اکسیدانی دارند و از رشد تومورها و سرطان جلوگیری می کنند.
علاوه بر این، برخی از ایمونوگلوبولین ها به حمل و جذب مواد مغذی مهمی مانند ویتامین A و آهن کمک می کنند.
- پودر پروتئین وی به طور کلی گرانتر از کازئین است.
- پودر پروتئین وی نسبت به کازئین راحتتر مخلوط می شود.
- پودر پروتئین وی اغلب از نظر قوام و طعم بهتر از کازئین است
با ترکیب این دو مکمل پروتئینی با یکدیگر می توان از خواص هر دو بهره مند شد.
برخی از مکمل های پروتئینی حاوی پروتئین تغلیظ شده شیر هستند. این مکمل ها حاوی هر دو نوع پروتئین وی و کازئین هستند. مکمل های حاوی پروتئین تغلیظ شده شیر قیمت کمتری دارند.
حتی، می توان این دو پودر را با یکدیگر ترکیب کرد و یک مکمل خانگی ترکیبی حاوی وی و کازئین ساخت.
در این مقاله سعی کردیم فرق پروتئین وی و کازئین را به زبانی ساده، علمی و روان بیان کنیم. خلاصه ای از این تفاوت ها اینست که
- پروتئین کازئین به آرامی هضم می شود، در حالی که پروتئین وی به سرعت هضم می شود.
- آمینواسیدهای سازنده کازئین و وی تفاوت دارند.
- لوسین و آمینواسیدهای شاخه دار در پروتئین وی بیشتر است.
- پروتئین وی برای بعد از تمرین و ساخت عضله انتخاب بهتری است.
- کازئین برای قبل از خواب و زمان هایی که ناشتایی و گرسنگی طولانی مدت در انتظار فرد باشد، انتخاب بهتری است.
در صورتی که، اگر همچنان پرسش یا ابهامی در مورد تفاوت پروتئین وی و کازئین در ذهن شما باقی مانده است، تیم علمی داروخانه آنلاین داروکده پاسخگوی شما عزیزان میباشد. همچنین، این مقاله را با دوستان ورزشکار و بدنساز خود به اشتراک بگذارید تا آنها بتوانند با آگاهی کامل، مکمل بدنسازی بخرند و در کوتاه ترین زمان ممکن یه اهداف ورزشی خود برسند.
پرسش و پاسخ
ثبت دیدگاه
پیام به صورت خصوصی ثبت گردد
منابع:
مقالات مرتبط
مجله داروکده یک مجله اینترنتی است که شما را در امر آشنایی، تهیه و مصرف صحیح محصولات سلامت محور یاری میرساند.
استفاده از مطالب مجله داروکده فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع و درج لینک بلامانع است . کلیه حقوق این مجله به وب سایت داروکده تعلق دارد